Ensirakentajat budjetilla – Kohti ensimmäistä omaa omakotitaloa

Rakentamaton tontti.

Omakotitalon rakentajat, siinäpä vasta mielenkiintoinen sanapari meitä kuvaamaan. Jos rehellisiä ollaan niin tie tähän pisteeseen saakka on tuntunut pitkältä, mutta nyt odotus vihdoin palkitaan. Toisaalta en olisi voinut vielä 5 vuotta sitten kuvitellakaan, että tällaisesta kaupunkilaisesta tulisi omakotitalossa asuva ja vieläpä talonrakentaja.

Miten tähän pisteeseen on päädytty, on monen asian summa. Olemme koko ajan oppineet matkan varrella mikä asumismuoto meille parhaiten sopii. Työpaikat ovat vaihtuneet, koronapandemia ja etätyö tulivat pysyväksi osaksi arkeamme, arvostus rauhallista asumisympäristöä kohtaan on lisääntynyt sekä halu enää tehdä asumisessa kompromisseja on vähentynyt. 

Rakentamisen tielle meidät viimein sysäsi talo, joka melkein ostettiin vuonna 2020. Sitä aikaisemmin ajatus rakentamisesta ei ainakaan ollut edes vaihtoehto omasta mielestäni. Ajatus omasta omakotitalosta tuntui jo mullistavalta suunnanmuutokselta elämänsä kaupungin keskustassa asuneelle ihmiselle. 

Kipinä kuitenkin jäi kytemään, selvästikin, sillä vuonna 2020 osallistuimme jo ensimmäiseen tonttiarvontaamme. Tonttia ei kuitenkaan meille siunaantunut ja yksityisiltä markkinoilta ostettava tontti ei oikeastaan koskaan ollut meille varteenotettava vaihtoehto. Vuonna 2021 osallistuimmekin jo useamman kunnan tonttiarvontoihin Ylöjärvellä, Tampereella ja Kangasalla. Ja kuinkas meille sitten kävikään? Nappasimme huippusuositulta Ylöjärven Siivikkalan alueelta itsellemme tontin. Eikä se olisi voinut tulla huonompaan aikaan. Työrintamalla oli muutoksia, olin juuri vaihtanut työpaikkaa. Koronapandemia ei osoittanut hiipumisen merkkejä ja rakennuskustannusten nousu näkyi jo markkinoilla. Korkojen nousujen potentiaalista puhuttiin ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen vakavin äänin. Mitä me sitten teimme? Otimme aikalisän. Tiesimme, että varaamme tontin itsellemme ja venytämme projektin alkamista mahdollisimman pitkään. Emme vuoden päästä tekisi vuokrasopimusta jos ei olisi lainkaan realistista saada projektia käyntiin vaaditussa aikataulussa.

Nälkä kasvaa kuitenkin syödessä ja kunnostauduimme talonäytöksissä käymisessä. Olen jo seonnut laskuissani kuinka monessa eri näytöksessä ehdimme viimeisen kahden vuoden aikana käymään pitkin Pirkanmaata. Ja nyt meillä oli jotain konkreettista. Meillä oli tontti. Pystyimme vihdoin alkaa suunnittelemaan minkä mallinen talo, kuinka monta kerrosta, millaisia materiaaleja ja niin edelleen. Tässä talonäytökset olivat ensisijaisen arvokkaita. Pääsimme verkostoitumaan talomyyjien kanssa ja näkemään paikan päällä erilaisia rakentamisen ja sisustamisen ratkaisuja. Tiesimme heti millaista emme halua ja toisaalta bongasimme asioita, joita ehdottomasti halusimme omaan kotiimme. En voi kylliksi korostaa näiden näytöksien merkitystä. Talotoimittajien laatua pääsee hyvin tutkailemaan näissä esityksissä. Suosittelemme lämpimästi. Lisäksi vuoden 2022 kesällä asuntomessut tuli katsottua aivan eri silmin, sillä nyt me itse olisimme tulevia rakentajia.

Nykyisen blogimme sekä instagram-tilimme perustimme myös jo vuonna 2020. Blogissa olemme käsitelleet syitä muuttaa omakotitaloon ja miksi haluamme rakentaa. Olemme lähteneet tutkimaan avoimesti mitä rakentaminen maksaa ja mistä osista rakentamisen hinta muodostuu. Lisäksi olemme olleet avoimia budjettimme suuruudesta ja kuinka rakennuskustannusten nousu ei ole vaikuttanut sen suuruuteen, päinvastoin mistä olemme luopuneet, jotta budjetissa voitaisiin pysyä.

Kaiken tarkoituksena on ollut valmistella itseämme kohti rakentamista. Kuinka sietää sitä epävarmuutta ja miten pysyä budjetissa? Entä sitä intensiivistä valintojen määrää tai itse rakennusaikaa, joka varmasti vanhentaa meitä vuosikymmenellä? Miten me voisimme olla niin valmiit, että selviämme tästä projektista ja onhan meillä varmasti mahdollisimman realistiset näkemykset rahasta, ajasta ja kokonaisuudesta.

Uskon, että olemme ottaneet haasteen vastaan ja meillä on realistinen näkemys rakentamisen haasteellisuudesta tässä ajassa ja paikassa. Harva kustannus tulee meille enää yllätyksenä ja ymmärrämme mistä rakentamisen kustannukset muodostuvat. Tulikoe tulee tottakai kun projekti alkaa tontilla, mutta valmistautuminen tähän maratoniin tuntuu onnistuneelta. Olemme oivaltaneet millainen rakentamistapa sopii meidän nykyiseen elämäntilanteeseen ja millaisen projektin pystymme kokonaisuudessaan hallitsemaan. Olemme joutuneet myöntämään itsellemme, ettei meistä tullut rakentajia, jotka tekevät itse sisätyöt ja kilpailuttavat loput mitä ei itse osata. Meillä ei yksinkertaisesti ole aikaa.

Aika. Toden totta, nyt viimein on tullut se aika kun alamme rakentamaan. Kuinka sieltä aikalisältä sitten lopulta päästiin eteenpäin? Lopulta löysimme aivan sattumalta meille täydellisen pohjaratkaisun ja talotehtaan yhdistelmän, joka sai pyörät pyörimään tai pikemminkin keulimaan. Tämä kaikki tapahtui todella nopeasti, eikä rakentaminen vieläkään vaikuta todelliselta. Pikkuhiljaa kuitenkin asioiden edetessä, materiaalivalintoja tehdessä ja asemapiirustuksia nähdessä alkaa tämä projekti toden totta konkretisoitumaan ja ehkä me vielä tänä vuonna pääsemme omaan taloon. Mutta näistä lisää myöhemmin!

Rakentamisesta tulemme kirjoittamaan seuraavan puolen vuoden aikana siis rutkasti enemmän. Blogin ja instagramin lisäksi youtube-kanavallemme on tulossa rakentamiseen liittyvä sarja. Vink vink ota somekanavat seurantaasi ja tule mukaan meidän raksamatkalle!

Jaa artikkeli kaverille:

One thought on “Ensirakentajat budjetilla – Kohti ensimmäistä omaa omakotitaloa

  • Haaveilemme rakentavamme oman kodin, joten kiva lukea tästä teidän matkasta kohti ensimmäistä omaa omakotitaloa. Olemme myös käyneet asuntomessuilla ja haaveilleet millainen olisi oma unelmien talo. Koska tonttimme sijaitsee haja-asutusalueella, niin kustannuksiin on laskettava mukaan esimerkiksi jätevesipumppaamon rakentaminen omakotitaloon. Kiitos ensirakentajat budjetilla blogista teille.

Leave a Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Villa Uitto - 2020 ->