Lohjan Asuntomessut 2021 – Rakentamisen 7 trendiä

saareke

Vuoden 2021 rakentamisen trendit näkyivät vahvasti myös tämän vuoden asuntomessuilla. Messut olivat ehdottomasti näkemisen arvoiset ja monta ideaa tarttuikin matkaan. Tähän postaukseen olen koonnut 7 erityisen näkyvää trendiä asuntomessuilta.

Rimoitus

Yksi asuntomessujen ja rakentamisen kuumimmista trendeistä on tällä hetkellä rimoitus. Asuntomessuilla rimoitusta oli käytetty niin tilanjakajana kuin materiaalina seinissä, katossa ja ulkoverhoilussa. Esimerkiksi Jukkatalon Jalavassa rimoitusta oli käytetty tilanjakajana eteisen, käytävän ja olohuoneen välissä. Lisäksi riman sävy soljui kauniisti valitun lattiamateriaalin kanssa.

Rakentamisessa rimoitusta käytetään eniten katossa, joten oli virkistävää nähdä rimoitusta käytettävän myös eri tavoin. Jukkatalojen rimoituksen väri oli myös ehdottomasti messukohteista vaalein, mikä sopi kauniisti skandinaaviseen ja greigeen sisustukseen. Oli kuitenkin selvästi nähtävissä, että myös tummempia puun sävyjä uskalletaan käyttää isoillakin pinnoilla. Hyvä esimerkikki oli Talo Sensu, jossa tumma rimoitus sopi erinomaisesti japanilais-skandinaaviseen sisustustyyliin.

Jukkatalo Jalava
Talo Sensu

Villa Illassa rimoitusta oli käytetty kauniisti seinässä pehmentämässä muuten tummaa sisustusta. Huoneeseen oli tuotu harkitusti myös muita puun sävyjä sisustuksen tueksi. Rimoitusta onkin tuotu nyt rohkeasti myös muualle kuin keittiön- ja olohuoneen kattoon. Materiaalin kanssa uskalletaan olla rohkeampia.

Villa Nordic Stories kohteessa rimoitusta oltiin tuotu vanhempien makuuhuoneeseen. Rimakatto sointui hyvin yhteen seinien hirsipintojen kanssa. Tilantuntu oli intiimi ja kutsuva. Vinon sisäkaton ansiosta tila tuntui avaralta eikä rimakatto ollut liian hallitseva. Väriltään se oli kuitenkin hyvin erilainen kuin seinien hirsipinta, joka ainakin meillä jakoi raadin kahtia.

Villa Ilta
Villa Nordic Stories

Kannustalojen Suomi kohteen päämakuuhuoneessa rimoitusta oli käytetty kekseliäästi. Rimoitus jatkui suoraan seinistä kattoon ja väriksi oli valikoitunut valkoinen. Muissa messukohteissa korostui värinä puu, mutta täällä trendiä oltiin uskallettu rikkoa. Valkoinen väri sopi päämakuuhuoneen muun sisutuksen väreihin ja somisti muuten melko yksinkertaista makuuhuonetta rikkomatta yleisilmeen harmoniaa.

Rimoitus oli yhdistetty hienosti kapeiden pystyikkunoiden kanssa ja ne leikittelivät yhdessä suorakaiteen muodoilla. Kokonaisuus oli onnistunut ja jos puun ei haluta olevan tilassa liian dominoiva, mutta jos tilaan halutaan silti riittävästi struktuuria seiniin ja kattoon, voi valkoinen rimoitus olla hyvä valinta.

Kannustalo Suomi

Greige

Ei harmaa, ei beige vaan greige! Perinteisissä skandikeittiöissä hallinnut valkoinen väri on alkanut väistymään ja tilalle on tullut harmaan ja beigen sekoitus eli greige. Suomalaiset rakentajat ovat ottaneet nopeasti omakseen tämän maanläheisen sävyn, joka kestää hyvin aikaa ja jota voidaan luonnehtia yhtä ajattomaksi kuin valkoistakin.

Sana greige ei itse asiassa tule englanninkielisistä sanoista ‘beige’ ja ‘gray’, vaan se on englanninkieleen lainattu ranskankielisestä sanasta ‘grège’, joka puolestaan tarkoittaa värjäämätöntä kangasta tai raakasilkin väristä väriä. Värinä geige on lämpimän beigen ja viileän harmaan värin yhdistelmä. Suomalaiseen suuhun sana voi olla outo, joten väriä voidaan luonnehtia myös saveksi, puuvillaksi tai harmaanruskeaksi.

Vaikka kyseessä on yksinkertainen sana, on greige kaikkea muuta kuin yksinkertainen väri. Värinä greige voi olla neutraali, korostaa lämpimän beigen sävyjä tai nojata viileään harmaaseen. Greige näyttää aina erilaiselta riippuen tilasta, valaistuksesta ja muusta sisustuksesta. Hyvä peukalosääntö on kuitenkin se, että viileän greigen kanssa yhteen sopii valkoinen, sininen ja muut viileät sävyt ja beigemmän greigen kanssa lämpimät värit näyttävät paremmilta.

Kastelli Veistos

Yksinään greige saattaa kuitenkin näyttää sisustuksessa tylsältä tai tunkkaiselta, joten se vaatii ehdottomasti kaverikseen jotakin rouheaa tai tehoste- tai pisteväriä. Musta väri tuo erinomaista kontrastia, mikä näkyi useamman keittiön, vessan tai kylpyhuoneen mustissa yksityiskohdissa.

Greigen toinen loistava väripari on vaalea puu, joka tuo harmonista yleisilmettä ja antaa greigelle riittävää kontrastia, eivätkä materiaalit ja värit kuitenkaan riitele keskenään. Ilmettä voidaan myös keventää valkoisella värillä, esimerkiksi keittiössä valkoisella kivi- tai keraamisella työtasolla. Samalla valkoinen väri korostaa greigeä ja antaa sille kivaa syvyyttä.

Jukkatalo Jalava
Kastelli Veistos

Sisustustyylinä greige tarkoittaa erityisesti lämpimien harmaansävyjen lisäksi myös pientä rosoisuutta ja aitoja materiaaleja. Rakentajat ja remontoijat ovatkin hiljalleen luopuneet maalarinvalkoisista pinnoista ja greigeä käytetään yhä rohkeammin.

Esimerkiksi Jukkatalojen Jalavassa oltiin onnistuneesti yhdistelty greige, musta, puu ja pieni rosoisuus sekä luonnonmateriaalit, joka toi tilaan kaivattua persoonallisuutta. Greigellä sistustaminen saa olla runsasta ja kerroksellista. Mielenkiintoa tuodaan pienillä yksityiskohdilla tai dramaattisilla värivalinnoilla, kuten mustalla.

Jukkatalo Jalava

Mustat yksityiskohdat

Mustat yksityiskohdat ovat lisääntyneet paljon viime vuosina rakentamisessa. Tämä näkyi vahvasti myös asuntomessuilla. Useasta kohteesta löytyi jo kylpyhuoneesta tai keittiöstä mustat hanat. Omaan silmääni moinen kontrasti näyttää kivalta, mutta on mahdollista, että kyseessä on nopeastikin ohi menevä trendi-ilmiö, mitä voivotellaan viiden tai kymmenen vuoden päästä. Muuten vaaleiden tilojen kanssa musta toi kuitenkin kaipaamaani ryhtiä ja mielenkiintoa tiloille.

Loppujen lopuksi olin kuitenkin positiivisesti yllättynyt, että mustaa väriä on uskallettu tuoda melko kiinteisiin kalusteisiin. Toki vaihtaminen jälkikäteen on mahdollista, mutta huomattavasti hankalampaa kuin esimerkiksi mustien irtokalusteiden tai koriste-esineiden vaihto. On ilahduttavaa, että rakentamisessa osataan olla jo rohkeita.

Jukkatalo Jalava

Mustat yksityiskohdat näkyivät myös muussa sistustuksessa. Mustaa väriä oltiin tuotu kauniisti muuten vaalean sistuksen rinnalle tuomaan kontrastia ja mielenkiintoa. Erityisesti musta näkyi tämän vuoden messuilla vahvasti. Mustia yksityiskohtia oli tuotu niin valaisimiin, hyllytasoihin kuin huonekaluihin muuten vaalean sisustuksen rinnalle. Mustat yksityiskohdat korostuvat kauniisti vaaleiden pintojen keskeltä ja ryhdittävät tilaa sekä tuovat katseelle kiintopisteitä.

Mustan värin kanssa pelätään sistuksessa turhaan, että kodista tulisi tumma ja tunkkainen – päinvastoin. Musta tuo ryhtiä ja mielenkiintoa skandikodille ja on hyvä väripari puulle. Mustan kanssa voi leikitellä, sillä vaaleassa kodissa se toimii aina hyvin katseenvangitsijana.

Jukkatalo Jalava

Aamiaiskaappi

Rakentamisessa on viime aikoina näkynyt vahvasti keittiöiden aamiaiskaapit. Aamiaiskaapin hienous piilee siinä, että kaappiin saa jemmattua kaikki ikävät pienkodinkoneet piiloon ovien taakse kun niitä ei tarvitse. Toki siistin kaapin sisältöä voi olla myös kiva esitellä ja pitää ovet auki. Elementtinä aamiaiskaappi onkin näyttävä, jota sopii esitellä.

Aamiaiskaappi on lähes yhtä polarisoiva kuin mustat kiintokalusteet. Osan mielestä kyseessä on ohikiitävä trendi ja toiset vannovat aamiaiskaapin nimeen. Mitään uutta mullistavaahan ei tässä ole keksitty: kyseessä on kaappi, jossa on laadukasta laskutilaa ja selvät paikat tavaroille. Jutun ”juju” piilee siinä, että saat tavarat piilotettua erillisillä ovilla eli kaapin sisällä on ns. kaappi.

Messuilla oli enemmän sääntö kuin poikkeus, että aamiaiskaappi löytyi. Toki messutalot olivat pääsääntöisesti kooltaan suuria, joka päti myös keittiöihin. Aivan pienimpiin kohteisiin kaappi ei yksinkertaisesti mahtunut, sillä kaapin sisällyttäminen olisi varastanut kaiken pöytätilan. Jos keittiö oli kuitenkin riittävän kookas, löytyi aamiaiskaappi messukohteesta.

Trendi tai ei – aamiaiskaappi on rakentamisessa hitti ja tähän pieneen arjen luksukseen halutaan selvästi panostaa.

Kastelli Plazia Järven Sydän

Näyttävät tapetit

Greigen ja mustien yksityiskohtien lisäksi tapettibuumi on palannut! Tapettien käyttö ei myöskään rajoittunut pelkästään lastenhuoneisiin, vaan tapetteja oltiin käytetty myös päämakuuhuoneissa, työhuoneissa ja muissa harrastetiloissa. Keittiöitä- tai olohuoneita ei sen sijaan olleet vielä värikkäät tapetit vallanneet, vaan valtaa pitivät greigen sävyssä maalatut seinät muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

Messukohteissa näkyi myös rohkeita tapetteja. Kaisa Kartelan Kuuhunkurkottaja -tapetti ja Kreetta Järvenpään valokuvatapetti löytyivät Ainoa Fiksusta ilahduttamassa lastenhuonetta ja päämakuuhuonetta.

Ainoa Fiksu
Ainoa Fiksu

Designtalo Idyllin yläkerran lastenhuoneesta sekä kuntoiluhuoneesta löytyi puolestaan Borås -tapettien Serengeti. Messuilla oli ilahduttavasti sekä aasialaisia että afrikkalaisia pieniä vivahteita, kuten tämä safarihenkinen tapetti osoittaa. Leikkimielisyyttä oli osattu tuoda myös aikuisen tiloihin.

Kohteista löytyi myös rohkeita ja abstrakteja tapetteja, kuten Ainoa Fiksun työhuoneen Haaveilija-tapetti. Tapettia löytyykin K-Rautojen omasta valikoimasta. Tapetin värimaailma toistaa huoneessa lämpimän harmaan, valkoisen ja käsittelemättömän puun sävyjä kauniisti ja onnistuu olemaan samalla sekä rohkea että rauhallinen yleisilmeeltään.

Designtalo Idyll
Ainoa Fiksu

Terazzolaatat

Viime vuosien suursuosikki marmori on saanut uuden haastajan – Terazzon. Mosaiikkibetoni on sekä kestävää että kaunista ja yhdistää betonin karheuden ja marmorin pehmeyden yhteen pakettiin. Terazzo tuo mielenkiintoista lisämaustetta skandikoteihin ja on ilahduttavaa, että materiaali on vihdoin huomioitu rakentajien keskuudessa laajemminkin.

Messuilla terazzolaattoja näkyi ilahduttavan paljon kosteissa tiloissa. Materiaalia oli myös uskallettu käyttää paljon ja rohkeasti sekä lattiassa että seinässä. Terazzolaattojen hyödyntäminen isolla pinta-alalla loi mielestäni ylellisen ja jopa kylpylämäisen tunnelman.

Materiaali on myös monipuolinen, sillä sitä voi yhdistää sekä kromisten- että mustien hanojen kanssa. Ilme pysyi yhtä ylellisenä oli kalusteiden värivalinnat mitä tahansa. Oltiinpa terazzolaattoja yhdistetty onnistuneesti myös puisen allaskaapin kanssa, eikä tyyli tuntunut lainkaan tunkkaiselta. Terazzolaatat sopivat myös pienempiin tiloihin, kuten erilliseen vessaan, eikä laatat käyttö vaatinut aina isoa kylpyhuonetta. Pienessäkään tilassa laattavalinta ei tuntunut tunkkaiselta.

Joutsela
Designtalo Idyll

Maisemaikkunat

Isojen maisemaikkunoiden kohdalla tuskin voidaan puhua enää ohimenevästä trendistä vaan isot ikkunat ovat tulleet pysyäkseen ja viimeistelevät upeasti koko talon ilmeen. Etenkin olohuoneessa isoja lattiasta kattoon olevia ikkunoita oli messuilla paljon. Isot ikkunat takaavat avaruuden tuntua ja tuovat tiloihin kaivattua luonnonvaloa. Harva talopaketti tulee enää ilman olohuoneen massiivista ikkunariviä.

Tonttien pienehköstä koosta huolimatta oli asuntomessuillakin rohkeasti käytetty maisemaikkunoita. Toki osasta kohteista oli suora näkymä järvelle, joten olisi ollut suorastaan rikollista olla hyödyntämättä tätä upeaa maisemaa ikkunoiden asemoimisessa.

Isot maisemaikkunat takaavat, että eri vuodenajat tulevat takuuvarmasti sisälle saakka. Ulkona on vuodenaikojen mukaan vaihteleva maisemataulu. Lisäksi suuret ikkunat tuovat ehdottomasti pienempäänkin taloon lisäneliöiden tuntua ja sisä- ja ulkotilat sulautuvat ikkunoiden avulla saumattomasti yhteen. Jos yksityisyyden puute pelottaa, on isoihin ikkunoihin mahdollista asentaa monipuolisia kaihdinvalintoja.

Dekotalo Kuulas
Ainoa Fiksu

Jälkikäteistunnelmat

Lohjan asuntomessut yllättivät allekirjoittaneen positiivisesti. Varmasti suuri vaikutus oli sillä, että olen itse hurahtanut täysin mustaan, greigeen ja terazzoon. Isot maisemaikkunat on uuteen kotiin saatava ja mielellään aamiaiskaapin kanssa! Voin siis täysin allekirjoittaa olevani aivopesty näihin uusiin trendeihin.

Lisäksi oli positiivista, että enemmistö kohteista oli neliöiltään taloja, joissa voisin itse asua. Tottakai on upeaa ihastella 200+ m2 luksuslukaaleja, mutta niistä on tavalliselle tallaajalle vaikeampi saada samaistumispinta-alaa. Osa messujen kohteista oli reilusti alle 140 m2, joissa voisin kuvitella itsekin asuvani. Näin kohteisiin oli helpompi samaistua ja ihastua. Samaa olen muiltakin messuilta kävijöiltä kuullut, että kiitosta on jaettu messukotien tehokkaista neliöistä ja samaistuttavuudesta.

Messuilla toki toistui melko vahvasti samantyyppiset trendit ja trendien ulkopuolella kulkijoille, on messujen tarjonta voinut olla laihaa. Jos kuitenkin edellä mainitut trendit ovat sinun juttusi, oli asuntomessut yksi kesän kohokohdista!

Jaa artikkeli kaverille:

2 thoughts on “Lohjan Asuntomessut 2021 – Rakentamisen 7 trendiä

  • Kattorima olikin minulle jo ennestään tuttu sisustusratkaisu, mutta rimoitus tilanjakajana näyttää myös todella hyvältä. Puu tuo mukavasti luonnonelementtiä kotiin mutta ei silti vie pois valoisuutta. Minulla näistä asuntomessu tärpeistä nousi suosikiksi skandinaavis-japanilaisen tyyli.

  • Kiitos tästä Lohjan asuntomessujen yhteenvedosta. Minulla olisi haaveissa tehdä omaan asuntooni ensi keväänä remontointia ja kunnostustöitä, joten tästä jutusta saa kyllä inspiraatiota. Olisi kiva saada rimoitusta omaankin kotiini ja parvekelautojen mosaiikkibetonille hionta.

Leave a Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Villa Uitto - 2020 ->