Ensirakentajat Budjetilla – Muuttovalmiin Talopaketin toimitus ja pystytys

Kiiruna Talojen pystytys on vaikuttava näky.

Kaupallinen yhteistyö: Kiiruna Talot

Herätyskello soi klo 5:30 ja meinaa tulla jo kiire. Aamukahvit juodaan seisten keittiössä ja vilkuillaan samalla kelloa. Sitten jo aamun kolmas kurkkaus päivän säätiedotusta. Huh, hellettä luvassa, kuten viisi minuuttia sittenkin kun katsoin. Olo on hieman hermostunut sillä tätä päivää on odotettu puoli vuotta. Tänään meidän talo tulee tontille ja viimeistään kuukauden päästä me muutamme uuteen kotiin.

Kello lähenee puoli seitsemää. Nosturi on tullut tontille jo klo 6:00 ja talon katon nosto perustusten päältä aloitetaan klo 7:00. Oikeastaanhan talotoimitus alkoi jo puolitoista viikkoa sitten kun Kiirunan asentajat tulivat rakentamaan kattoa perustusten päälle. Katto on tarkoitus nostaa pois perustusten päältä ennen kuin moduuleja aletaan nostamaan rekkojen kyydistä. Kiiruna Talot on varautunut tähän hyvin ja muutama vaihtoehtoinen nostosuunnitelma on tehty jos ensimmäistä ei voidakaan toteuttaa.

Yleiskuva pystytyksen alkamisesta

Kello on 6:40 ja alamme pakkaamaan autoa. Asumme noin 5 minuutin ajomatkan päässä tontista. Huomaan ajatelleeni taas paikkaa tonttina. Tänään lupaan itselleni, että alan puhumaan siitä kotina. Ajatus on hassu, että muutaman tunnin päästä pääsen astumaan uuteen kotiin sisään ja näkemään kuinka kaikki on valmista. Olo rauhoittuu, olemme tehneet juuri oikean ratkaisun ja valinneet oikean talotoimittajan meille. Askel tuntuu kevyeltä autoon mennessä. Tämä on meidän päivä ja meidän tarina kuinka meidän tontista tuli koti. Tervetuloa lukija!

Aidosti muuttovalmiin talon pystytys on vaikuttava näky

Katon nosto

Tasan klo 7:00 katto on ilmassa, kuten oli sovittu etukäteen. Katto nostetaan styroksien päälle tien varteen osin meidän tontille ja osin kadulle. Seuraavaksi rekan kyydistä nostetaan valmiiksi kasattu etuterassi odottamaan asennusta. Malttamattomina kurkkasimme jo rekkojen kyytiin kun tulimme paikalle. Aika uskomatonta, että kaikki todellakin on jo asennettuna paikoilleen. Valmiusastetta on vaikea uskoa ellei ole itse sitä nähnyt.

Kiiruna talojen rekka
Talomoduuli rekan kyydissä

Keräämme myös nopeasti uteliasta yleisöä seuraamaan pystytystä. Naapurin työmaa hiljenee kun työmiehet seuraavat mitä meidän tontilla tapahtuu. Jokainen naapuri joka lähtee töihin tietää, että meillä tapahtuu tänään isoja asioita. Sitä on vaikeaa olla huomaamatta, sillä tonttiliittymässä seisoo valtava nosturi. Kukaan ei ole vielä kehdannut tulla kysymään, mutta kuulen kovaa suputusta selkäni takana. Kun ensimmäinen moduuli nousee ilmaan, takarivissä kuuluu ihastelua putki- ja sähkömiehiltä, kaikki on jo asennettuna! Joku myöntää, että ovat kuulleet Kiiruna Taloista aikaisemmin. Keskustelu käy vilkkaana. Joku hihkaisee, että näkyikö tuolla keittiön kaapit jo asennettuna. Hymähdän kameran takana ja nyökkään takariviin. Kohtaan kunnioittavaa hiljaisuutta. Takarivin porukka on itse tehnyt viikosta toiseen töitä ulkona, satoi tai paistoi.

Talomoduuli ilmassa

Näin Kiiruna Talon toimituspäivä etenee – talo on tontille tuotaessa lähes 100% valmis

Moduulin asennus

Ensimmäisen moduulin asettelussa kestää kauiten. Kiirunan asentajat mittailevat hetken aikaa moduulin oikeaa paikkaa. Kun moduuli on saatu haluttuun paikkaan, kiinnitetään se muutamalla isolla kulmaraudalla paikoilleen sekä alapohjaan laitetaan pitkälle sivulle tukijalat. Toinen moduuli asentuu paikoilleen jo paljon ensimmäistä helpommin kun ensimmäisen paikka saatiin täydelliseksi. Lopuksi taas kulmarauta sekä tukijalka päätyyn ja sitten vain kolmannen moduulin kimppuun. Kolmas moduuli on kaikista pienin ja ei aikaakaan kun sekin on paikoillaan. Kiiruna Talojen työmaapäällikkö kuiskailee jo saadaanko nopeimman pystytyksen ennätys tänään rikotuksi. Tiukaksi menee.

Toisen moduulin nosto
Kolmas moduuli ilmassa

Viimeiseksi katto nousee kohti ilmaa eikä ole vielä lounasaikakaan. Aivan ennätykseen emme yllä kun viimeinenkin asentaja astuu tikkailta alas, mutta se on selvää, että talon pystytyksessä kesti alle puoli päivää. Syntyy pieni hiljainen hetki ja me kaikki tuijotamme taloa. Siinä se nyt on! Kaikki on melkein valmista: etuterassi pitää vain kiinnittää, pari lautariviä laittaa ulkoverhoilulautaa, tiivistää moduulien liitokset uretaanilla ja asentaa peitelista siihen päälle, tehdä talon vesi- ja sähköliitännät sekä asentaa rännien syöksyputket.

Katon asennus

Kun kaikki moduulit ja katto on saatu paikoilleen, pääsemme luvalla livahtamaan sisälle samalla kun asentajat lähtevät ansaitulle lounastauolle. Sisällä huomaa, että kaikki on lähes valmista ja kaikki loput tarvittavat materiaalit ovat pakattuna siististi olohuoneen lattialla. Materiaalit ovat olleet moduulien kyydissä koko pystytyksen ajan.

Moduulin sisällä

Kiiruna Talon viimeistely kestää parhaimmillaan vain muutamia päiviä

Kiiruna Talot lupaavat luovuttaa talon asukkaille viimeistään neljässä viikossa. Työntäyteinen tohina alkoikin heti kun asentajat palasivat lounaalta. Lopulta talo olikin oikeastaan valmis muutamassa päivässä. Asentajat ja putkimies lähtivät kotiin noin kuusikymmentä tuntia eli kaksi ja puoli päivää pystytyksen jälkeen. Sähkömiehelle riitti työmaalla yksi päivä.

Terassin rakentaminen.

Tiiveysmittaus vahvisti talomme energialuokkaan A

Seuraavaksi asentajien lähdettyä jäimme odottelemaan puhallusvilloja ja tiiveysmittausta, joka olikin jännittävää touhua. Mittauksessa tukittiin ilmastointikanavat ja sen jälkeen ulko-oveen asennettiin pressu ja tuuletin. Tuuletin teki ali- ja ylipainetta taloon ja laski tiiveysluvun.

Omakotitalon tiiveysmittaus

Talomme saikin erinomaisen tuloksen ja täyttäisi tiiveysluvun osalta heittämällä passiivitalon kriteerit. Tiiveysmittauksen myötä myös energiatodistus päivitettiin uusilla mitatuilla arvoilla. Meille tuli positiivisena yllätyksenä, että pääsimme energialuokkaan A, vaikka meillä on VILP eikä maalämpö. Maalämmön painotuskerroin on paljon alhaisempi kuin vesi-ilmalämpöpumpun. Uskon vakaasti, koska talo on rakennettu tehtaassa sisätiloissa mukavissa olosuhteissa, on työnlaatukin sen mukaista. Ei vuotoja, ei heikkoja kohtia eli minimaalinen energiahukka.

Kokemuksemme muuttovalmiin talon rakentamisesta

Kiiruna Talot viimeisten nostojen jälkeen.

Seuraavaksi pääsemme muuttamaan uuteen kotiin ja tulemme jakamaan asumiskokemuksia siitä millaista on asua Kiiruna Talossa.  Koko prosessi talokaupoilta talon luovutukseen on ollut kivuton ja saumaton. Olimme paikalla kun julkinen talonäytös pidettiin uudessa kodissamme ja moni tuli vetämään hihasta ja kysymään eikö todellakaan ollut negatiivisia kokemuksia tai onko jotain mitä ei voi sanoa talomyyjän kuullen. Kuten näytölläkin totesin: Ei, ei ole mitään mitä ei voisi ääneen sanoa. Jos joku vielä miettii ovatko Kiiruna Talot liian hyvä ollakseen totta, voin hyvällä omatunnolla sanoa, että ei ole. Me olemme tyytyväisiä ja uskon, että niin on moni tulevakin Kiiruna Talojen asiakas.

Jaa artikkeli kaverille:
Leave a Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Villa Uitto - 2020 ->