Mihin kiinnittää huomioita talopakettien kattavuuden vertailussa?

Avaimet käteen talopaketti, muuttovalmis talo, valmistalo, täysvalmis talopaketti – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kaikki tarkoittavat kuitenkin enemmän tai vähemmän samaa: talopaketti, joka on 80-90 % valmis, kun se luovutetaan ostajalle.

Olemme tehneet empiiristä tutkimusta mitä kaikkea eri valmistajien valmispaketit sisältävät. Erot ovat olleet lopulta melko pieniä, mutta eroavaisuuksiakin on löytynyt. Osa talovalmistajista veloittaa lisähintaa siinä missä toinen tarjoaa sen jo peruspakettiin. Fiksu kuluttaja on hereillä jo kilpailutusvaiheessa ja sisällyttää kaikki toiveensa tarjouspyyntöön. Näin saadaan realistinen hintalappu mitä unelma maksaa ja minimoidaan muutostöiden määrä ja pidetään budjetti paremmin kurissa. On myös mahdollista, että kilpailutusvaiheeseen saadaan sisällytettyä toiveita, jotka riittävän aikaisin pyydettynä eivät maksa extraa tai voivat sisältyä talopakettiin.

Talopakettien kattavuuden arviointi ja vertailu on kuitenkin välillä hankalaa, koska eri valmistajat puhuvat eri termeillä ja sanoilla. Kuinka siis vertailla eri tarjouksien sisältöjä ja hintaa? Tarjouksien vertailu on helpompaa kun alkuperäinen tarjouspyyntö on mahdollisimman kattava ja samansisältöinen kaikille toimittajille.

Vinkkivitosena: ottakaa vastaava työnjohtaja mukaan kilpailutukseen ja tarjousten vertailtuun. Hän on alansa ammattilainen ja huomaa asioita, joita esim. ensirakentajat eivät. Tämä maksaa itsensä takaisin.

Miten tulkita rakennusjargonia?

Tarjouksien ja talopakettien vertailemiseksi on järkevää tehdä erilaisia vertailupisteitä, joiden avulla eroavaisuudet on helpompi tunnistaa. Seuraavassa on esitetty muutamia asioita, joita vertailemalla hinnoista tai kattavuudesta voidaan yleisimmin löytää eroja.

Talon koko ja muoto

Tämä voi olla itsestään selvä asia, mutta talovalmistajien sivuja selatessa tulisi kiinnittää enemmän huomioita talon pinta-alaan. Päällisin puolin samanlainen talo voi toisen valmistajan sivuilla olla 20 000 € kalliimpi. Vasta tarkempi vertailu voi osoittaa, että katsomasi talo on esimerkiksi suurempi. Varaudu siis, että esimerkiksi 10 m2 lisäys voi tuoda 5 000 – 20 000 € lisähinnan. Lisäksi talon malli ja koko vaikuttavat hintaan. On kalliimpaa rakentaa L-mallinen talo kuin suorakaiteen muotoinen talo, koska talon kulmien rakentaminen maksaa enemmän kuin suora seinä. Lisäkustannuksia tuo myös L-mallin monimutkaistunut kattorakenne. Myös harja-, pulpetti-, murretun ja epäsymmetrisen harjakaton välillä on kustannuseroja kattorakenteessa.

Lämmönlähde

Lämmönlähteen kohdalla aletaan jo repiä selvää eroa hinnoissa. Sisältyykö pakettiin maalämpö tai osa maalämpöpumpun asennuksen kustannuksista? Kuuluko hintaan VILP tai PILP? Onko lämmönlähde kokonaan lisäosa ja maksettava itse? Riippuen lämmitysmuodosta, voivat kustannukset olla 5 000 – 15 000 € lisää. 1,5- tai 2-kerroksisissa taloissa kustannukset voivat olla hieman enemmän.

Lisäksi voidaan miettiä kuinka suuren alkupääoman haluaa käyttää ja mitkä ovat eri lämmönlähteiden kuukausikulut. Kalliimpi investointi voi maksaa itsensä edullisempina käyttökustannuksina, mutta mikä on sen takaisinmaksuaika?

Takka

Takka jakaa rakentajakunnan helposti kahtia – se nähdään helposti mukavuusextrana, mutta liian suurena investointina rakennusvaiheessa. Jos takka ei sisälly talopakettiin, on sille järkevää varata budjettiin 6 000 €:sta ylöspäin oleva summa. Osaan talopaketeista voi kuulua perustakka eli kiertoilmatakka, näitä ovat esimerkiksi useat Conturan kaminatyyliset takat.

Lisähintaan voi talopakettiin saada myös varaavan takan, mutta uskaltaisin väittää, ettei moneenkaan peruspakettiin tällainen kuulu. Varaavan takan yhteydessä tulee huomioida myös lattiarakenteen kantavuus. Takan kohdalle tulee valaa erilainen lattia ja tämä on hyvä huomioida rakennusvaiheessa, mikäli varaava takka on suunnitelmissa edes myöhemmin. Kaikki tämä tietää lisäkuluja.

Usean kiertoilmatakan ongelma on, että siitä vapautuva lämpö on todella lämmintä. Nykyaikaiset omakotitalot ovat hyvin tiiviitä ja energiatehokkaita, eikä niin suurta lämpöä yksinkertaisesti tarvita kuin kiertoilmatakka vapauttaa. Kiertoilmatakka voi olla loistava valinta mökille, jossa lämpöä tarvitaan lähes heti ja paljon. Nykyomakotitalossa kiertoilmatakalla voit polttaa pesällisen puita, jonka jälkeen asunto helposti on liian kuuma. Kiertoilmatakka ei myöskään mahdollista lämmön varaamista kuten varaava takka. Varaavan takan etu on siinä, että se luovuttaa lämpöä kerralla vähemmän, mutta pidemmän aikaa. Jos tykkäät poltella takkaa tunnelman takia, on varaava takka aivan ehdoton kiertoilmatakkaan verrattuna.

Astetta nörtimpään mennään jos varaavaan takkaan laitetaan lisäosana vesikiertosydän. Tämä on ehdottomasti meidän toive. Vesikiertoinen takka toimii varaavan takan lailla, se varastoi lämpöä ja hyödyntää sitä esimerkiksi vesikiertoisessa lattialämmityksessä. Vesikiertoinen takka lämmittää lisäksi myös käyttövettä. Aivan tulikuumaksi vesi ei tietenkään lämpeä, mutta esilämmitetty vesi pienentää sähkölaskuja, koska koko vesivarantoa ei tarvitse lämmittää sähköllä kylmästä kuumaan. Vesikiertoinen takka on hyvä lisä jos talon lämmitysmuoto on VILP tai PILP. Esimerkiksi VILP ei tyypillisesti kykene tuottamaan lämpöä järkevällä hyötysuhteella kun ulkona on enemmän kuin -20 astetta pakkasta. Vesikiertoinen takka toimii siis hyvänä lisä- ja varalämmönlähteenä.

Kustannustehokkuudesta ei kuitenkaan kannata enää puhua jos talossa on maalämpö, jolloin vesikiertoinen takka on enemmänkin kiva lisä. Jos lämmitysmuoto on muu, on vesikiertoinen takka ehdoton kustannusten säästäjä sähkölaskuissa. Polttopuut toki tuovat omat kustannukset, mutta tämä menee jo hiusten halkomiseksi.

Terassit

Lähes kaikkiin talopaketteihin kuuluu hyvin pieni terassi tai ei ollenkaan terassia. Lisäkustannuksina vai muutaman neliönkin lisäys maksaa rahaa. Jos taloon halutaan suuri terassi, voi lisähinta huidella lähes 10 000 €:ssa. Moni päätyykin laajentamaan terassia vasta valmistumisen jälkeen.

Vastaavat (KVV-vastaava)

Suurinta hajontaa talopakettien vertailussa oli KVV-vastaavan palveluiden sisältyminen hintaan. KVV-vastaava on kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiston lakimääräinen työnjohtaja. Vastaavan tehtävänä on vastata koko kiinteistön vesijohtojen, viemärien sekä niihin liitettävien laitteistojen asennustöiden valvonnasta. Palkkiot lähtevät 1000 €:sta ylöspäin. Säästöä siis tämäkin jos vastaava tulee talopaketissa mukana. Huomioi kuitenkin, ettei koko rakennusprojektin vastaava työnjohtaja sisälly kenenkään pakettiin, vaan on ostajan itse hankittava. Jotkut talopakettifirmat voivat tosin tarjota suosituksia tai heidän kauttaan on ostettavissa vastaavan työnjohtajan palvelut. On sitten makuasia etsiikö omien suositusten perusteella itse vastaavan mestarin. Hyvän vastaavan mestarin palkkiot ovat alkaen 3 000 €.

Vesikalusteiden, sähkövarusteiden ja kalusteiden määrä

On tärkeää, että koti on mitoitettu oikein käyttäjälleen. Vesi- ja sähkövarusteiden lukumäärä ja muiden kalusteiden määrä vaikuttavat olennaisesti hintaan. Kuinka monta wc-istuinta tulee, onko ne perusmallia vai seinäistuimia? Kuinka monta suihkua? Onko kodinhoitohuoneessa vesipiste? Kuinka monta pistorasiaa tarvitaan mahdollisesti lisää? Onko riittävästi kaapistoja vai haetaanko ne esimerkiksi Ikeasta? Yhden vesipisteen lisääminen kustantaa helposti 1 000 €.

Ikkunoiden ja ovien lukumäärä sekä koko ja väri

Millaiset ikkunat pakettiin sisältyvät? Jos haaveissa on lattiasta kattoon olevat maisemaikkunat, on hyvä katsoa mitä pakettiin tai tarjoukseen sisältyy. Halutaanko esimerksi listattomat ikkunat ja kipsilevysmyygit laudan sijaan? Nämä eivät yleensä sisälly peruspakettiin ainakaan koko talon osalta.

Pakettiin yleensä sisältyy myös perus laakaovet, joten lisähintaa voi tulla palo- tai paremman äänieristysarvon omaavista ovista/ikkunoista. Kilpailutusvaiheessa olisikin hyvä muistaa laittaa tarjouspyyntöihin mahdollisimman tarkkaan jo omat toiveet ovien ja ikkunoiden värin, koon ja erikoisominaisuuksien suhteen.

Toimituskulut

Talopakettihan vain ilmaantuu tontille ja se pystytetään maagisesti yhdessä yössä? Todellisuudessa tontillesi tulee iso kuorma suurelementtejä, joiden kuljetus ei ole ilmaista. Valmistajasta riippuen kuljetuksesta voidaan periä jopa 3 000 – 5 000 € jos se ei sisälly pakettiin.

Lumiesteet, hoitosillat ja tikkaat

Kattoturvallisuustuotteet määritellään jo laissa ja rakennusmääräyksissä. On tärkeää tarkistaa oman kuntasi rakennusmääräykset ja täyttävätkö talopaketin mahdollisesti mukana tulevat turvallisuustuotteet rakennusmääräykset. Esimerkiksi lumiesteiden kohdalla on hyvä perehtyä kuinka monta kuntasi näitä vaatii ja sisällyttää oikea määrä tarjouspyyntöön. Kulkusillat ja kattotikkaat eivät esimerkiksi sisältyneet osalla valmistajista ollenkaan peruspakettiin. Hintalappu + 1 500 €.

Perustukset ja rakenteet

Talopakettien perustukset riittävät usein vain hyvin perinteisille tasamaan tonteille. Jos perustuksia joudutaan porrastamaan, paaluttamaan tai korottamaan, voidaan hintaan laskea vähintään 10 000 € lisää. Toisille voi tulla myös yllätyksenä kunnan vaatimukset esimerkiksi palo-osastoinnista tai äänieristyksestä. Kannattaa siis katsoa oman kuntasi rakennusmääräykset. Esimerkiksi ison tien läheisyys voi vaatia kalliimpia, ääntä eristävämpiä ikkunoita sekä paksumpia seinärakenteita.

Tarjouspyynnön tekovaiheessa tai vertailussa on hyvä katsoa mitä pintakäsittelyitä pakettiin kuuluu. Melkein kaikissa talopaketeissa esimerkiksi terassien tai julkisivun pinnat ovat pohjamaalattuja muttei pintakäsiteltyjä. Rakennustapa voi vaatia myös ulkopintarappauksen, joka ei sisälly peruspakettiin.

Omakotitalon sokkeli.
Jaa artikkeli kaverille:

2 thoughts on “Mihin kiinnittää huomioita talopakettien kattavuuden vertailussa?

  • Kiitos hyvistä vinkeistä. Tuttavani aloitti juuri talopaketin rakentamisen täällä Naantalissa ja aloittelevat pian maanrakennusta. Itselläkin on hieman käynyt mielessä sopisiko tuo rakentamismalli myös meille. Kiinnostavaa, että L-mallinen talo on kalliimpi kuin suorakaiteen muotoinen!

    • Kiva, että vinkeistä oli hyötyä! Talon rakentamisesta aiheutuu toden totta paljon erilaisia lisäkuluja, mitä mekään emme osanneet kuvitella. Tutkimalla asioita alkaa kokonaishintalappu kuitenkin muodostumaan. Kokonaiskustannukset eivät näin ollen pääse yllättämään talopaketin rakentamisessa kun on kartoittanut mistä kulut syntyvät.

      Onnea projektiin jos siihen päädytte!

Leave a Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Villa Uitto - 2020 ->