Rakentaminen – Mistä sitä oikein aloittaisi?

Talon perustukset rakennettu tontille.

Tontti on ja rakentaa pitäisi. Suurin ongelma on mistä aloittaa.

Talopaketteja pitäisi vertailla, mutta mitään päätöstä on vaikea tehdä, kun ei tiedä paljon on rahaa. Talopaketin lisäksi tulee vielä muitakin kuluja, isoimpana ehkä maanrakennus. Maatöiden hintaa ei tiedä eikä voi oikein kysyä tarjoustakaan kun ei tiedä minkälainen talo siihen tulee ja minkälaisilla perustuksilla. Talopakettia taasen on vaikea päättää kun ei tiedä paljonko budjetista jää rahaa itse talopaketille.

Jesse ja Emma keskustelevat sopivasta talopaketista.

Sen verran tässä on asioita selvitellessä huomannut, että talopaketin valintakin voi vaikuttaa aika paljon muihin rakennuksen aikaisiin kuluihin. Itse talopaketin hinta ei siis ole kaikki kaikessa, vaan pitää laskea asioita isompana kokonaisuutena jossa vähän kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kaiken lisäksi itse talopaketin hintahan ei ole se lopullinen talon osuus, vaan siihen tulee helposti 20 000 euroa muutostöitä. Vaikka budjetilla mennäänkin, niin kyllä se koti pitää räätälöidä omaan makuun sopivaksi ja ne pienet yksityiskohdat tekevät tästä kodin.

Melkoinen suo tuntuu olevan.

Budjetti

Pankista voi saada karkean budjetin mitä sieltä heruu, mutta tämä on sitten se lopullinen katto jota ei voi ylittää. Varsinaista lainalupausta varten tulisi pankillekin esittää ammattilaisen tekemä kustannusarvio, ennen sitä ei lateja heru. Ennen pankkikäyntiä onkin hyvä muodostaa kokonaisnäkemys kustannuksista ja arvioida edes summittaisesti minkälaista taloa ollaan tekemässä.

Eräs talomyyjä heitti lonkalta että 70 000 euroa menee talopaketin lisäksi muihin kuluihin. Tämä on hyvin lähellä laskemaamme hintaa. Olen nyt laittanut Exceliin kaikki kulut niin hyvin kuin ne tässä vaiheessa tiedetään. Aiemmin budjettia on käsitelty mm. täällä.. Tätä alkuperäistiä arviota on nyt tarkennettu meidän tonttiin ja ajateltuun taloon sopivaksi. Isoin muuttuja on vielä maanrakennus, josta ei tarkkaa tarjousta ole mutta olemme saaneet muutamaltakin suunnalta ammattilaisen arvion kokonaisuudesta.

Talopaketin lisäksi kustannuksia tulee noin 67 000 euroa. Tämä on vain ns. pakollinen budjetti, jolla taloon pääsee muuttamaan. Se ei sisällä mitään fancyä pihaa, terasseja tai muutakaan.

Mistä tuo 67 000 sitten koostuu?

  • Pääsuunnittelija ja vastaava työnjohtaja 4 000 (tarjoukset 2600 – 4400)
  • KVV-työnjohtaja, arvio 200 (tulee maaurakoitsijalta)
  • Perustussuunnitelma arvio 800
  • Maanrakennus arvio 40 000
  • Rakennuslupa 4 110
  • Perustamistapalausunto ja vaaituskartta 250
  • Sähköliittymä 2 356
  • Vesiliittymä 13 507
  • Nettiliittymä 1 500
Rakentamaton tontti.

Jotta tuohon aiottuun 300 000 euron budjettiin päästään, tulisi talopaketin, perustusten ja muiden rakentamisaikaisten kustannusten olla alle 230 000 euroa. Käytännössä perustukset sisältävä talopaketti pitäisi listahinnaltaan olla noin 200 000 euroa, jotta halutuille muutostöillekin jää budjettia.

Jaa artikkeli kaverille:
Leave a Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Villa Uitto - 2020 ->