Useampi Keskisuomalainen-konsernin lehti julkaisi maanantaina jutun koskien rakennuskustannusten kasvua. Meidänkin haastattelumme oli tässä artikkelissa.
Alkuperäisen lehtiartikkelin voit lukea ainakin seuraavista lehdistä:
- Aamuposti
- Etelä-Saimaa
- Etelä-Suomen Sanomat
- Iisalmen Sanomat
- Itä-Häme
- Itä-Savo
- Karjalainen
- Keskisuomalainen
- Keski-Uusimaa
- Kouvolan Sanomat
- Kymen Sanomat
- Länsi-Savo
- Länsi-Uusimaa
- Savon Sanomat
- Uusimaa
- Uutissuomalainen
tai paperiversion Oma raha -liitteestä.
Halusimme jakaa omat vinkkimme budjettikuriin vielä blogissa.
Yleistä kustannuksista
Talon todellisen hinnan laskeminen voi aiheuttaa päänvaivaa, koska kulut muodostuvat paljon muustakin kuin itse talopaketin hinnasta. Lisäksi jos talon rakentaminen ei ole tuttua, voi olla vaikeaa hahmottaa mitä muita kuluja tämän päälle tulee. Tiedot ovat harvoin yhdessä paikkaa ja kokonaisuuden hahmottaminen vaatii oma-aloitteisuutta tutkia mistä kaikesta kokonaishinta muodostuu. Halusimme koota muutaman vinkin talonrakennusbudjettia suunnitteleville mitä on hyvä ottaa huomioon.
1. Ota asioista etukäteen selvää
Hintoja kannattaa selvittää etukäteen mahdollisimman pitkälle netin välityksellä, kysymällä rakentajilta tai soittamalla tarjouspyyntöjä. Tärkeintä on, ettei yllättäviä kuluja pääsisi syntymään vain siksi, ettei kyseiseen menoerään oltu lainkaan budjetoitu rahaa. Etukäteen selvittämällä budjetin pitääkin kaikkein helpoiten kurissa.
Osa tiedoista löytyy talopaketin valmistajan sivuilta. Vähintäänkin sieltä löytyy kevyitä oppaita mitä muita kustannuksia tulee. Lisäksi ota selvää mitä talopakettiin sisältyy ja mikä maksaa lisää.
Kysele kokemuksia rakentajilta tai tutuilta. Selvitä mistä osista valmis talo koostu – mitä tulee rakentamisessa ottaa siis huomioon. Meille se mistä osista kokonaishinta tulee on muodostunut vasta ajan kanssa lukemalla paljon erilaisia blogeja ja rakennusoppaita.
2. Suunnittele muutokset etukäteen
Paras tapa pysyä budjetissa on suunnitella talo mahdollisimman valmiiksi ja kilpailuttaa kaikki muutokset jo talopakettiin. Jos ostaa vain peruspaketin ja tekee siihen työn edetessä muutoksia ja pintamateriaalien vaihtoja, voi yksittäiset valinnat vaikuttaa pieniltä, mutta pienistä puroista muodostuu iso joki. Lisäksi muutostyöt ovat yleensä hintavampia kun ne tulevat lennosta. Sisällyttämällä muutokset alkuperäiseen sopimukseen saa ne yleensä edullisemmin.
Sisällytä suunnitteluun kaikki pintamateriaalit ja kodinkoneet, jotta näet kokonaisbudjetin.
3. Valitse hyvä tontti
Tontti vaikuttaa rakentamiskustannuksiin huomattavasti. Maatyöt ovat ehkä isoimpia muuttuvia tekijöitä kokonaisbudjetissa. Valitsemalla hyvän tontin, voi säästää kymmeniä tuhansia euroja tontin pohjatöistä.
Helpommin sanottu kuin tehty, kun kaupungin tonttiarvonnat on mitä on ja tarjonta on niukkaa. Itse tarkastimme kaikki paikat mitä haimme etukäteen ja jätimme ne hankalimmat rakennuspaikat kokonaan hakematta.
4. Palkkaa kokenut vastaava työnjohtaja
Halvimmalla ei saa parasta. Hyvä mestari käy työmaalla neuvoen ja ratkaisten rakennuksen aikaisia ongelmia. Vastaava työnjohtaja ei ole vain pakollinen leima paperissa, vaan erittäin oleellinen osa kokonaisprosessia sekä budjetissa pysymistä.
Työnjohtaja vastaa myös rakennusteknisten asioiden oikeellisuudesta, joka mahdollistaa talon pitkän iän ja mahdollisimman edulliset käyttökustannukset. Ethän halua korjata kosteusvaurioita jo muutaman vuoden asumisen jälkeen?
5. Tee itse
Tämä voi kuulostaa itsestään selvältä. Mitä enemmän tekee itse, sitä halvempaa rakentaminen on. Työkustannukset ovat iso osa kokonaisbudjettia. Itse tekemisellä emme kuitenkaan tarkoita varsinaista rakentamista. Amatöörikin voi olla työmaalla avuksi monella tapaa.
Yksinkertaisimpia töitä työmaalla on siivoaminen. Käy vähintään joka ilta töiden jälkeen siivoamassa paikat. Kun sähkärit, putkarit ja muut ammattilaiset tulevat aamulla töihin, he voivat suoraan aloittaa työt, kun tiellä ei ole mitään ylimääräistä. Monessa työvaiheessa vaaditaan myös apukäsiä. Lautaa voi pitää toisesta päästä kiinni, vaikka ei osaisikaan naulata.
Työmaalla on monenlaisia töitä tehtävänä, kannattaa olla paikalla mahdollisimman paljon itse.
Lisää luettavaa
Budjetista on kirjoitettu blogissamme aiemminkin. Omakotitalon karkea budjetti -kirjoituksessa laskeskelimme, että 300 000 eurolla pitäisi pystyä rakentamaan omakotitalo. Tämä oli tilanne vuosi sitten. Lehtijutussa kerroimme, että budjetti tullee nykyisessä markkinatilanteessa nousemaan jopa kymmeniä prosentteja.
Lisäksi kävimme tarkemmin läpi yleisimpiä talopakettien päälle tulevia hintoja kirjoituksessa Muuttovalmiin talopaketin todellinen hinta.