Ensirakentajat Budjetilla – Kiiruna Talot kokemuksia

Kiiruna Talot Kokemuksia

Kaupallinen yhteistyö: Kiiruna Talot

Olemme muuttaneet ja asuneet Kiirunan Kukkola 118 B omakotitalossa nyt noin puolitoista kuukautta. On aika käydä läpi muutamia kokemuksiamme rakentamisajasta, Kiiruna Taloista muuttovalmiin talon toimittajana, sekä ensikokemukset itse asumisesta.

Aivan ensimmäisenä on pakko sanoa, että ajatus valmiin talopaketin tilaamisesta kuulostaa todella helpolta ja yksinkertaiselta. Ensirakentajalle rakenteminen tuo kuitenkin kasan yllätyksiä mukanaan. Pelkkä talopaketin tilaaminen on vain yksi pieni osa palapeliä. Pitää mm. sopia sähkö- ja vesiliittymät, hankkia työnjohtaja ja maaurakoitsija, maalata talo sekä tehdä pihat. Ja erityisesti rakentamisen alkuvaiheessa nämä pitäisi kaikki saada aikataulutettua vielä oikeaan aikaan.

Ehkä isoin meille osunut tehtävä oli maanrakennus ja se saatiin urakoitua hyvällä sopimuksella. Aikataulu loi kuitenkin pientä stressiä itselle, kun ensin jouduimme odottelemaan lumien sulamista ja sen jälkeen tontti paljastui täyttömäärän takia aikaa vievemmäksi kuin olimme suunnitelleet. Onneksi lopulta kaikki meni hyvin eikä mitään isoja yllätyksiä tullut. Lopulta maatyötkin valmistui hyvin etukäteen ja tontilla oli jopa hiljaisiakin päiviä.

Kiiruna Talot mahdollistaa nopean ja stressittömän rakentamisen

Kokonaisprojektin aikatauluun Kiirunan malli luo mukavaa nopeutta kun tontilla tehtävien töiden kanssa taloa rakennetaan yhtäaikaa tehtaalla. Koko projektin kannalta tyhjiä odottelupäiviä tuskin yhtään olikaan, vaikka tontilla vierailleissa se siltä joskus tuntuikin.

Kaivuri tontilla.
Kaivuri saapui 17.4. illalla. Seuraavana päivänä alkoi maatyöt.

Kokonaisuudessaan muuttoluvan saamiseen siitä kun kauha lyötiin tontilla ensimmäisen kerran maahan meni aika tarkkaan kaksi ja puoli kuukautta. Tämä rakennusaika on niin nopea, että sitä ei moni käsitä. Tututkin kyselevät miten projekti etenee ja koska muutatte ja heille joutui aluksi vastaamaan että muutettiin jo pari viikkoa sitten. Nyt uusi osoite onkin jo valtaosan tiedossa. Eikä rakentaminen ole sivullisiltakaan täysin huomiotta jäänyt. Alueen lenkkeijät ovat myös huomanneet ja kehuneet nopeasta rakentamisesta.

Katon rakentamiseen tarvittavaa materiaalia tontilla.
Tontille tuli erikseen tavaraa vain kattoa varten. Kaikki muu tuli talotoimituksen yhteydessä. Tämä oli myös ainoita hetkiä kun tontti oli ”tukossa” rakennustavarasta.

Itse rakennuksen lisäksi nyt jo valmiit pihat aiheuttavat kummastelua. Mikä rakennusprojekti se semmoinen onkaan, missä heti kohta muuton jälkeen kaikki pihat ovat kunnossa? Omaa aikaa ja energiaa jäi hyvin pihojen ja terassin tekoon kun itse rakennusaika meni niin nopeasti. Myös kun tontti ei ole täynnä rakennusjätettä ja rakentajia, on mahdollista tehdä pihoja. Pari päivää pystytyspäivän jälkeen tontilla ei enää pihalla töitä tehnytkään kuin me. Saimme aloittaa maalauksen, terassin ja pihat heti, jolloin ne olivatkin pitkällä jo muutettaessa. (emme ottaneet takaterassia Kiirunalta, etuterassi on heiltä)

Kuka olisi uskonut että rakennamme nyt?

Vuosi sitten olimme hautautuneet syvälle sohvaan. Ajatus rakentamisesta vaikutti erittäin kaukaiselta haaveelta. Nousseet rakentamiskustannukset ja pelot venyvästä raksa-ajasta ja sitä myöten kasautuvista laskuista, lainan korkokuluista ja ties mistä yllätyksistä sai meidät ottamaan etäisyyttä koko haaveeseen. Onneksi loppuvuonna törmäsimme Kiirunaan, vakuutuimme heidän konseptistaan ja laadustan ja päädyimme kauppoihin. En usko että olisimme lähteneet rakentamaan kenenkään muun toimijan kanssa. Kiirunan malli minimoi tontilla tehtävät työt, joka tuo turvallisuutta aikatauluun ja kuluihin.

Jälkikäteen kun katselee muita työmaita, voi vain olla tyytyväinen valintaansa. Tämä kaikki vaan käy järkeen, perinteinen rakennustapa vaikuttaa noh, vanhalta. Lisäksi malttamattomalle mielelle nopea rakennusaika sopi oikein hyvin, emme vain olisi kestäneet keskeneräisyyttä. Mutta tätäkin enemmän kaikki oma työ oli erittäin minimissä. Ei tarvitse vastaanottaa tavaroita, suojata toimituksia, hoitaa jätehuoltoa jne. Kaikki tämä rakentaminen, tavaroiden vastaanotto ja niiden kantaminen on ulkoistettu Kiirunan tehtaalle Tornioon. Tontille tulee vain valmis talo ja siihen pääsee muuttamaan parissa viikossa.

Muistatteko kun kerroin, että rakentamiseen liittyy yllättävän paljon kaikkea sopimista ja tekemistä? Onneksi en osaa edes kertoa siitä kaikesta, liittymien tilaus ja maatyöt riittivät meille. Yllätyksiäkin tuli vain yksi, kun eräs päivä sain soiton että maatyöt eivät etene ilman vesiliittymän tilausta. Eipä ollut kukaan huomannut sanoa että se olisi pitänyt tilata etukäteen. Onneksi kaikki muu meni jouhevasti enkä joutunut setvimään ongelmia ja minimoimaan viivästyksiä. Sekin murhe on tehtaan työnjohdolla.

Sähkökaapin kytkentä käynnissä.
Sähkökaapin kytkentä

Kiiruna Talot takaa laadun

Palataas takaisin tuohon tehdasrakentamiseen, tämä on asia jota ei kannata ohittaa liian helpolla. Mainitsinkin jo laadun, johon vakuutuimme aikanaan jo talonäytöillä. Se ei ollenkaan häpeä muille toimijoille. Mutta talonäytöllä kerkeää näkemään vain pintaraapaisun kokonaisuudesta. Nyt lyhyen asumisen jälkeen voin sanoa että Kiiruna Taloissa on paljon pieniä mietittyjä yksityiskohtia, joita ei heti huomaakaan. Esimerkiksi katossa paneelien saumat menevät juuri millilleen tasan. Samoin lattialautojen saumat menevät nätin tasaisesti. Nämä eivät ole aivan itsestäänselvyyksiä.

Kaikesta työn jäljestä näkee että se on tehty ammattiylpeydellä ja kiirehtimättä seuraavalla työmaalle. Tehtaassa rakentaminen tuo varmasti mukavuutta ja kiireettömyyttä työntekijöille, kun ei tarvitse olla säiden armoilla, etsiä työkaluja, miettiä mihin menisi lounaalle, missä pääsee vessaaan tai milloin kerkeää seuraavalle työmaalle. Ja työnjohtokin on aina paikalla. Nämä kaikki pienet yksityiskohdat näkyvät työnjäljessä.

Yhteistyö Kiirunan kanssa sujui hyvin

Katto perustuksien päällä.
Ennen talotoimitusta kävimme maalaamassa räystäät ja päätykolmiot Kiirunan kirvesmiesten suosituksesta.

Se tehtaasta, palataan takaisin tontille. Kaikki tontilla töitä tehneet työmiehet, eli kirvesmiehet, putkari, sähkäri ja työnjohtaja olivat kaikki erittäin mukavia ja asiakaspalveluhenkisiä. Sain hyviä vinkkejä maalauksen järjestykseen ja aikatauluun, joilla pystyimme minimoimaan omaa työtämme. Kävimme katon rakentamisen lomassa maalaamassa räystäät ja päätykolmiot, sekä aloitin itse talon maalaamista jo pystytyspäivänä, jolloin pystyin maalaamaan terassin taakse jääneet osat sekä mm. rännien alta ennen rännien asennusta. Tämä ei olisi onnistunut ilman toimivaa yhteistyötä Kiirunan työmiesten kanssa. Jälkikäteen olen myös viestitellyt putkarin kanssa lämmitysjärjestelmän säädöistä ja saanut loistavaa palvelua.

Kuva keskeneräisestä maalauksesta.
Maalasin jo talotoimituspäivänä nurkkalautojen alta, etuterassin takaa sekä seuraavana päivänä mm. nurkkalaudat ennen rännien asennusta. Kuva talotoimitusta seuraavalta päivältä klo 17:45.

Ei kuitenkaan taida olla projektia, jossa ei jotain reklamoitavaa olisi. Meiltäkin oli väärinymmärryksen takia jäänyt toimituksesta yksi vaatekaappi. Tämä reklamoitiin heti toimituspäivänä ja se toimitettiin ja asennettiin meille ennen muuttoa. Pari muuta minimaalista huomautusta hoidettiin myös Kiirunan lupaaman pystytyspäivää seuraavan 4 viikon aikana, joten muuttoomme mennessä kaikki oli tiptop. Yhteistyö työnjohtajan kanssa on ollut erittäin toimivaa eikä meillä ole mitään pahaa sanottavaa, kaikki huomautuksemme on korjattu mukisematta.

Rakennusbudjetti

Se yleisin kysymys meiltä on varmasti hinta. Kyllä, budjetti meni hieman yli, mutta se ylitys johtui pääasiassa soratäytöistä. Talon osalta hankintasopimuksessa sovittu hinta oli hyvin kattava ja se piti. Projektin aikana teimme vain muutamia lisäyksiä keittiöön ja sähköihin, mutta nekin olimme osanneet budjetoida etukäteen. Kiirunan osalta aikatauluun tai kustannuksiin ei tullut mitään muutoksia, kaikki vuodenvaihteessa sopimamme piti ja talo toimitettiin juuri sovitusti viikolla 24. Tarkempi toimituspäivä oli 14.6.

Talo valmiina.
Talo ensimmäisessä maalikerroksessa 18.6. eli pari päivää Kiirunan asentajien poistuttua.

Koska aikataulu ei venynyt, saimme mm. irtauduttua edellisestä kodistamme juuri sovitusti ja ehkäistyä päällekkäisiä asumiskustannuksia. Asuntolainaakin meillä kerkesi ennen muuttoa olemaan vain muutaman viikon ajan, joten rakennusajan korkokustannukset jäivät hyvin maltillisiksi. Kokonaisuudessaan siitä kun ensimmäisen kerran kuulimme Kiirunasta, siihen kun saimme muuttoluvan kesti vain 7 kuukautta. Jälkikäteen tämä kuulostaa erittäin uskomattomalta. Harva rakentaa tässä ajassa, saati vielä ennestään täysin tuntemattoman toimijan kanssa.

Terassina avajaiset. Terassi lähes valmis, kaksi ihmiste poreammeessa.
Terassin avajaiset 9.7.

Mutta tässä sitä ollaan. Alkuun tätä kaikkea oli vaikeaa kuvitella itsekin. Muuton jäljiltä tavarat oli hukassa, mutta aivan kuin olisi itsekin ollut hukassa. Pikkuhiljaa alkaa ymmärtämään että tämä on koti ja rakennusprojekti on ohi. Matka oli lyhyt ja mukava. Nyt pääsee nauttimaan oman kodin rauhasta.

Emma kastelee vuorimäntyä.
Vesi kytkettiin jo talotoimitusta seuraavana päivänä 15.6. Vettä helteessä olleille janoisille kasveille..
Puita istutettuna multaan.
20.6. istutettiin etupihan omena- ja kirsikkapuut.
Jaa artikkeli kaverille:
Leave a Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Villa Uitto - 2020 ->