Talo joka melkein ostettiin

Rakennettava talo.

Talokaupoilla

Kävimme loppukesästä asuntolainojen kilpailutuskierroksen. Lainatarjouksen saamisen jälkeen oli tarkoituksenamme ostaa valmis omakotitalo. Selasimme aktiivisesti omakotitalojen myynti-ilmoituksia ja vastaamme tuli ympäryskunnasta juuri valmistumassa oleva omakotitalo. Kävimme lopulta katsomassa asuntoa kahdesti – olimme jopa valmiit tekemään tarjouksen ja saaneet pankilta hyväksynnän tarjouksen tekemiseen. Lopulta tarjous jäi tekemättä ja ajatus rakentamisesta kypsyi.

Millainen talo?

Talo oli juuri valmistumassa oleva Kastellin Level 102/119 omakotitalo, johon oli tehty hyvin pieniä muutoksia. Tontillesijoittelun vuoksi alkuperäinen pohja oli käännetty peilikuvaksi. Lisäksi mallia oli muokattu siten, että päämakuuhuone ja työhuone vaihtoivat paikkoja, joka tarjosi päämakuuhuoneelle paremman näkymän pihaan ja terassille.

Suurimmat muutokset koskivat kodinhoitohuonetta ja pesutilaa. Alkuperäisessä mallissa kodinhoitohuoneen yhteydessä on tekninen tila ja ovi ulos, jolloin kodinhoitohuone toimii myös kuraeteisenä. Muokattuun malliin tilat oli haluttu eriyttää. Samalla menetettiin kuitenkin kurateinen, sillä kulkua talosta ulos ei enää ollut. Meitä myös hieman kummastutti rakennuttajan valinta jättää pesuallas pois kylpyhuoneesta ja laittaa sen tilalle toinen suihku. Toki extra suihku on kiva lisä, mutta kylpyhuoneen lähin käsienpesupiste olisi ollut kodinhoitohuoneessa. Hieman epäloogista sanoisin.

Kuva Kastellin sivuilta Level 102/119.
Muunneltu Level 102/119.

Talo täytti ehdottomasti vaatimuksen makuuhuoneiden sijoittelun suhteen. Kyseisessä talossa päämakuuhuone ja minun työhuone olisi sijainnut talon toisella puolella ja Jessen työhuone sekä pukeutumishuone olisivat olleet olohuoneen toisella puolella. Tämä ratkaisu olisi tarjonnut suhteellisen hyvän työrauhan molemmille. Olohuoneen ja keittiön avoimuus voittivat meidät myös puolelleen. Talon ehdoton valtti oli läpitalon oleskelutilat isoilla ikkunoilla. Tämä toi tilaan mukavaa valoisuutta ja avaruutta. Saareke erotti keittiön muusta tilasta ja tuplasi vielä säilytystilana.

Miksi tarjousta ei tehty?

Pihistykset

Kokonaisuudessaan ihastuimme talon pohjaratkaisuun pienistä ihmeellisyksistä huolimatta. Teimme kuitenkin nopeasti johtopäätöksiä, että valinnat oli tehty pitkälti kustannuksien säästösyistä, eikä tämä ole koskaan hyvä merkki. Rakentamisvaiheessa oli selvästi yritetty säästää ja se näkyi erityisesti pintamateriaaleissa, viimeistelyssä ja suunnittelussa. Valinnat eivät sinänsä olleet huonoja, mutta eivät täysin meidän makuumme. Lattiat olivat laminaattia ja pöytätasot puuta, joissa oli jo rakentamisen jäljiltä muutama naarmu ja halkeamia. Jos kattoa katseli liian tarkkaan, saattoi huomata pieniä huolimattomuusvirheitä. Rakennuttajan valitsemat vaatekaapit olivat rautakaupan perustavaraa ja olisimme niiden sijaan marssineet Ikeaan vaatekaappiostoksille. Nämä olivat kuitenkin pieniä kosmeettisia asioita, joiden kanssa olisimme voineet elää.

Talon lattialämmitystä tutkiessa huomasimme, ettei eteisessä ollut omaa kiertoa, vaan koko käytävä, olohuone ja keittiö olivat yhden termostaatin takana. Ongelmaksi nousisi, jos eteisen laattalattian haluaa pitää erityisen lämpimänä, lämmittäisi termostaatti samalla kaikki oleskelutilat. Meille, jotka pidämme alhaisesta lämpötilasta, ei yhden termostaatin takana oleva lämmitys olisi paras vaihtoehto. Oleskelutilat haluamme pitää viileänä, mutta etenkin talvella eteisessä olisi hyvä olla lämpimämpää. Lisäksi pesuhuone ja kodinhoitohuone olivat samalla termostaatilla säädettäviä, ratkaisu, jota itse emme olisi tehneet.

Suurin yksittäinen syymme olla ostamatta taloa oli kuitenkin sisäverkon puuttuminen. Toisille samantekevä asia on meille erityisen tärkeä, koska teemme kotona töitä ja haluamme nopean ja luotettavan netin, eikä pelkkä WLAN ole meille riittävä. Asia ei olisi ollut niin ongelmallinen, jos talon rakennusvaiheessa oltaisiin rakennettu valmius sisäverkolle ja tarvittavat johdot vedetty seinien ja kattojen sisään sekä rasiat tehty. Näitä ei oltu rakennusvaiheessa tehty, vaan olisimme sen joutuneet jälkikäteen tekemään. Tontin rajalle tuli kyllä valokuitu, mutta luotettavan internetin saaminen teknisestä tilasta työhuoneisiin olisi ollut haasteellista ja työlästä.

Paisuneet kokonaiskustannukset

Useamman tuhannen euron sisäverkkotöiden jälkeen, olisi maksettavaksi tullut myös kaihtimet, sillä ne eivät kuuluneet rakennuttajan kanssa kauppaan. Nämä olisivat joutuneet valitettavasti nipistä-listallemme, sillä laadukkaiden, isojen ja moottoroitujen lamellikaihtimien teettäminen näin suuriin ikkunoihin olisi helposti maksanut 1000-2000 euroa. Lopuksi budjettia olisi syönyt vielä pihan viimeistely. Asemakaava oli asettanut puuaidan maksimikorkeuden naurettavan matalaksi, joten olisimme rakentaneet tuija-aidan. Jo pelkkien pensaiden kustannus yli 1000m2 tontille olisi maksanut tuijan koosta riippuen 3000-5000 euroa plus maatyöt.

Kaiken kaikkiaan lisälaskusta olisi alkanut tulla naurettavan suuri. Toki kaihtimissa oltaisiin säästetty ja pistetty ensin vain pakolliset. Tuija-aidan laitto olisi mennyt väkisinkin keväälle, joten kustannukset olisivat tulleet myöhemmin. Pakollisiin muutostöihin menevä euromäärä kasvoi lopulta melko suureksi ja osa muutoksista oli jo vähän liian myöhäistä (tai kallista) toteuttaa juuri valmistuneeseen taloon. Emme myöskään uskoneet, että myyjä olisi hyväksynyt jopa loukkaavaa tarjoustamme. Tarjouksemme olisi ollut reilusti pyyntihintaa alhaisempi, koska halusimme kattaa osan muutostöistä tällä tavoin. Lopulta omakin into alkoi kuitenkin lopahtaa. Totesimme rakentamisen olevan helpompaa – silloin ainakin pääsee vaikuttamaan itse erilaisiin ratkaisuihin.

Meidän on kuitenkin kiitettävä kyseistä rakennuttajaa, koska taloa katsellessamme ja muutostöitä laskiessa meille lopulta selvisi, että voisimme samalla rahalla rakentaa itsellemme talon ja juuri sellaisen, jonka haluamme. Itse asiassa tontit, joita olemme katselleet, sijaitsevat alle puolen kilometrin päässä kyseiseltä talolta! Ihastuimme siis alueeseen. Ilman tätäkään kokemusta emme olisi ymmärtäneet rakentamisen potentiaalia ja mitä talolta lopulta vaadimme ja mistä olemme valmiita säästämään.

Jaa artikkeli kaverille:

2 thoughts on “Talo joka melkein ostettiin

Leave a Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Villa Uitto - 2020 ->