Ensirakentajat budjetilla – Miten valita vastaava työnjohtaja muuttovalmista talopakettia rakennettaessa?

Miten valita vastaava työnjohtaja muuttovalmista talopakettia rakennettaessa?

Kaupallinen yhteistyö: Kiiruna Talot

Vastaavan työnjohtajan rooli rakennusprojektissa

Siitä on nyt melko tarkkaan vuosi kun allekirjoitimme Kiiruna Talojen hankintasopimuksen ja aloitimme rakennusprojektimme. Olemme asuneet uudessa omassa kodissamme jo melkein puoli vuotta ja ensimmäinen joulu ja uusivuosi on takana. Lumisessa maisemassa rakennusprojekti tuntuu melkein kaukaiselta menneisyydeltä, mutta näin vuodenvaihteen kunniaksi kertasimme hieman mennyttä vuotta ja kokemuksiamme ensirakentajina.

Ulkokuva talosta talvella.

Koska vastaavan työnjohtajan hankkiminen oli ensimmäisiä asioita koko projektin alussa, halusimme ehdottomasti kirjoittaa blogiimme vastaavan työnjohtajan roolista ja merkityksestä omakotitalon rakennusprojektissa.

Vastaavalla työnjohtajalla on suuri rooli omakotitalon sujuvassa rakentamisessa

Jo projektin alkuvaiheilla meille kävi selväksi, että tällaisen ison projektin vetämiseksi tarvitaan osaava työnjohtaja rakennuttajien tueksi. Hyvä vastaava työnjohtaja on kultaakin arvokkaampi erityisesti ensirakentajille. Ei kuitenkaan sovi vähätellä vastaavan roolia, oli rakennuttajien aikaisempi kokemus mikä tahansa.

Kiiruna Talojen pystytys on vaikuttava näky.

Halusimme omien kokemuksiemme lisäksi mukaan myös ammattilaisen ajatuksia ja kokemuksia vastaavan työnjohtajan roolista sekä siitä mikä lopulta on kaikista tärkeintä hänen tehtävissään. Työnjohtajan yleisen roolin lisäksi meitä kiinnosti kuinka paljon vastaavan työnjohtajan tehtävät poikkeavat kun kyseessä on Kiiruna Talojen rakentaminen.

Työnjohtaja Joni Hakalalla on satojen omakotitalojen kokemus

Sain kunnian haastatella Joni Hakalaa Rakennesuunnittelu Hakalasta. Hakala on ollut mukana noin 1400 hankkeessa, joista 650 projektissa hän on toiminut vastaavana työnjohtajana ja 750 projektissa rakennesuunnittelijana. Hakala on toiminut vastaavana työnjohtajana Pirkanmaalla useammissa Kiiruna Talojen rakennusprojekteissa ja tällä hetkellä hänellä on käynnissä viisi Kiirunan työmaata.

Kysyin Hakalalta miten hän itse kokee vastaavan työnjohtajan roolin, mitä kaikkea siihen kuuluu ja mihin rakentajan kuuluisi kiinnittää huomiota. Vastauksissaan Hakala korostaa, että vastaavan työnjohtajan tehtävänä on ensisijaisesti auttaa rakentajia kaikessa mahdollisessa talopaketin valinnasta aina valmiiseen taloon saakka sekä valvoa, että kaikki tehdään oikein. Tyhmiä kysymyksiä ei ole, työnjohtajan tehtävä on nimenomaan vastata kaikkeen mahdolliseen rakentamiseen liittyvään.

Rakennuttajana voisin itse kuvailla työnjohtajan roolia projektipäälliköksi, joka toimii rakennusvalvonnan, rakentajan, suunnittelijoiden, talotehtaan ja urakoitsijoiden yhteyshenkilönä. Työnjohtajan tärkeimpiä tehtäviä on pitää huoli että rakennusvalvonta hyväksyy suunnitelmat, urakoitsijat rakentavat suunnitelmien mukaisesti ja kaikilla on oikeat ajantasaiset suunnitelmat tiedossaan.

Palkkaa vastaava työnjohtaja raksaprojektiisi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa

Hakala korostaa haastattelussaan, että vastaava työnjohtaja kannattaa palkata todella aikaisessa vaiheessa. Näin asiakas pääsee hyödyntämään vastaavan mestarin koko osaamista. Hakalalla on ollut asiakkaita jopa jo ennen tontin valintaa. Viimeistään vastaava kuitenkin kannattaisi hänen sanojensa mukaan palkata, kun tehdään talotoimittajan valintaa.

tontti

Paikkakuntatuntemuksella on väliä – vastaavan työnjohtajan avulla on mahdollista saada jopa kustannussäästöjä

Työnjohtajan palkkaukseen liittyen minua kiinnosti myös, kuinka paljon työnjohtajan paikkakunnalla on väliä?

Vastaus oli selvä. Paikkakuntatuntemuksessa on etunsa. Hakala itse on tehnyt 24 paikkakunnalla vastaavan työnjohtajan tehtäviä ja suunnittelijana vieläkin laajemmin. Hän korostaa, että paikkakunnissa on eroja ja työnjohtajan olisi hyvä tietää mitä rakennusvalvonta haluaa, että asiat sujuvat helposti ja nopeasti. Talotehtaankaan suunnittelijat eivät voi tietää kaikkia paikkakuntakohtaisia vaatimuksia.

Keskustelimme Hakalan kanssa esimerkiksi hulevesijärjestelmien eroista, jotka usein suunnitellaan kaikkialle sopivaksi, mutta jossa voi paikkakuntakohtaisesti säästää huomattaviakin summia. Meidänkin projektissa vaihdettiin hulevesien viivästysjärjestelmää kevyemmäksi ennen kuin piirustukset lähetettiin rakennusvalvontaan.

Etsi vastaavaa työnjohtajaa suositusten pohjalta

Työnjohtajan palkkauksessa kannattaa kiinnittää huomiota työnjohtajan ammattitaitoon sekä suosituksiin. Esimerkiksi rakentajina me painotimme työnjohtajan valinnassa paikkakuntatuntemusta sekä aiempaa kokemusta Kiiruna Talojen rakentamisesta.

Talomoduuli rekan kyydissä

Jälkikäteen reflektoituna paikkakunnan rakennusvalvonnan tuntemisella oli varmasti etunsa, mutta aiempi kokemus Kiirunasta tuskin näytteli projektin sujuvuudessa suurta roolia. Toki konseptin tunteminen helpottaa varmasti työnjohtajan omia töitä, mutta rakennuttajan näkökulmasta vastaavan työnjohtajan yleinen asiantuntijuus, aktiivisuus ja henkilökemiat ovat paljon tärkeämpiä kuin juuri saman talopaketin aiempi projekti.

Kiiruna Taloa rakennettaessa vastaavalle työnjohtajalle työmaakäyntejä tulee vain kymmenesosa verrattuna moneen kilpailijaan

Hakalan kokemuksen mukaan Kiiruna Taloihin päätyneet asiakkaat tietävät usein jo varhaisessa vaiheessa haluavansa nimenomaan Kiiruna Talot. Asiakkaat pitävät erityisesti tehtaassa tehdyistä taloista ja nopeasta rakennusajasta.

Kysyin Hakalalta kokeeko hän, että Kiirunan konsepti eroaa muihin rakennustapoihin verrattuna, erityisesti vastaavan työnjohtajan näkökulmasta. Hakala sanoo, että perustuksiin saakka kaikki rakennustavat ovat aika lailla yhtä työllistäviä, mutta sen jälkeen Kiiruna Talojen työmaakäyntejä on noin kolmesta viiteen, kun muiden kanssa puhutaan noin 30-50 työmaakäynnistä. Tämän takia Kiiruna Talojen projektiin vastaavan työnjohtajan voi saada vähän kauempaakin, kun työmaakäyntejä ei ole yhtä paljon.

Vastaavan työnjohtajan vinkit sujuvaan rakennusprojektiin – ole yhteydessä asiantuntijaan pienellä kynnyksellä

Lopuksi kysyin mitkä asiat työllistävät vastaavaa työnjohtajaa eniten rakennusprojekteissa, ja mikä on yleensä ollut suurin yllätys asiakkaille. Hakala summaa, että selvästi eniten häntä työllistävät rakennuslupaprosessi sekä maaurakkavaiheen valvonta. Toki vastaavan työnjohtajan on oltava aktiivinen koko hankkeen ajan ja jos ongelmia ilmestyy niin juuri niiden ratkominen ja hoitaminen vie eniten aikaa.

Hakala korostaa myös että häneen voi rakentaja olla yhteydessä joka asiasta. On parempi kysyä apua ammattilaiselta ja muokata suunnitelmia jo aikaisessa vaiheessa. Suunnitteluvaiheeseen onkin hyvä panostaa ja paikoin asemakaavan mukainen piharakentaminen on Hakalan mukaan tarkkaa. Erityisesti asemakaavaan on hyvä panostaa ja miettiä pihasuunnitelmat jo rakennuslupaa haettaessa, koska näiden seuranta on tarkentunut lähivuosina.

Jos budjetti paukkuu, se paukkuu tyypillisimmin maatyövaiheessa – Kiiruna-rakentajille tulee säästöä rakentamisvaiheen jäte- ja sähkökuluissa

Omakotitalon rakentamisen suurimmat yllätykset liittyvät yleensä maatöiden kustannuksiin, vaikka niitä oltaisiin kuinka hyvin koitettu etukäteen arvioida tai tehdä urakkasopimuksia. Esimerkiksi murskeiden määrät ja louhinnat harvoin sisältyvät urakoihin. Juuri näin kävi myös meillä viime keväänä. Maatyöt olivat ainoa osa joka meni yli budjettimme, kiitos suurien mursketäyttöjen.

Budjettiin liittyen Kiiruna Talot säästää rakentajan kustannuksissa. Esimerkiksi vastaavan työnjohtajan osuus tulee edukkaammaksi, kun työmaakäyntejä on vähemmän. Hakalan arvion mukaan Kiirunan konsepti säästää rakentajan kukkaroa myös siivous-, jäte- ja sähkökulujen muodossa, joita ei juurikaan enää työmaalla synny.

Jaa artikkeli kaverille:
Leave a Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Villa Uitto - 2020 ->