Mitä toiveita tulevalle kodille?

Uuden kodin haavelista ja budjetti

Meistä jokainen on varmaan haaveillut elämänsä jossakin vaiheessa talon rakentamisesta. Haaveita ja toiveita on kirjoitettu milloin mihinkin vihkon nurkkaan. Yleensä kaikkea toivomaansa ei kuitenkaan ole mahdollista saada ja haaveista joutuu luopumaan. Rakentaminen on kuitenkin sellainen projekti, jossa mahdotonkin voi olla mahdollista, budjetin rajoissa. Tähän postaukseen on koitettu kirjoittaa juuri niitä realistisia haaveita ja toiveita, joiden täyttämiseksi ei tarvitse olla miljonääri.

Budjettimme talon rakentamiseen on noin 300 000 euroa, mutta haluamme ehdottomasti päästä tämän alle jos mahdollista. Omasta rakennusbudjetista ja -lainasta olemme jo keskustelleet pankkimme lainaneuvojan kanssa.

Rahoitusta miettiessä tulee myös huomioida, että ylityksiä voi aina tulla ja pohtia kuinka nämä ylitykset rahoitetaan. Budjettiylityksiä kun voi olla myös avaimet käteen -toimituksessa. Tyypillisimmät sudenkuopat ovat maatöissä ja materiaalivalinnoissa. Maatyöt harvemmin kuuluvat avaimet käteen -toimitukseen ja yllätyksiä voikin tulla jo rakentamisen alkumetreillä. Pintamateriaalit ovat talotoimituksien hinnat alkaen -malleissa hyvin perustasoa ja yllättävänkin pienen tuntuisilla muutoksilla budjetti lähtee äkkiä paisumaan.

Tyypillisimmät sudenkuopat ovat maatöissä ja materiaalivalinnoissa.

Sijainti

Tontin sijainnin suhteen toivomme hyviä kulkuyhteyksiä valtatielle. Emme halua ensin ajaa taajamassa 15 min päästäksemme isommille teille. Tontin tulisikin olla ison pääväylän välittömässä läheisyydessä.

valtatie

Omakotiasumiselta toivomme rauhaa, joten haluamme tontin myös suurimman vilinän ja hälyn ulkopuolelta. Hyväksymme kuitenkin isommalta pääväylältä kantautuvat liikenteen äänet, koska sijainti on tässä tapauksessa meille tärkeämpi.

Lisäksi toivomuslistalla on, että kävelymatkan päässä olisi lähikauppa, josta voi hakea sen unohtuneen maidon. Bussipysäkin tulisi olla myös lähellä, vaikkei sitä päivittäin käytettäisikään. Haluamme kuitenkin option, että bussilla kulkeminen on mahdollista.

Kompromisseja olemme jo tehneet paikkakunnan suhteen. On epärealistista toivoa omakotitonttia Tampereen keskustasta tai keskustan lähialueilta. Tampereen tontit ovat myös pienempiä ja asuinalueiltaan muutenkin ahtaampia. Me toivomme tontilta ja asuinalueelta jotain muuta mitä Tampereella on tällä hetkellä tarjolla. Naapurikunnissa on isompia tontteja järkevien kulkuyhteyksien varrella ja tontti tulee melko varmasti sijaitsemaan jossain .

On epärealistista toivoa omakotitonttia Tampereen keskustasta

Metsään tai ulkoilualueeseen rajautuva tontti

Tämä toive on jo melkein epärealistisella haavelistalla. Reunatontit ovat aina kaikista halutuimpia ja niden voittaminen tonttiarvonnassa on lähes lottovoiton veroinen teko. Se mikä on mahdollista, on tonttimaan sijainti metsäisellä alueella ja hyvien ulkoilumaastojen varressa. Alueella, josta olemme kiinnostuneita, on useampia reunatontteja. Emme kuitenkaan halua reunatonttia, joka rajautuu isompaan tiehen, josta alueen läpikulku tapahtuu.

metsätontti

Potentiaalisia tontteja on nyt haussa ja olemme osallistuneet tonttiarvontaan. Emme ole kuitenkaan epätoivoisesti kelpuuttamassa mitä tahansa tonttia päästäksemme rakentamaan heti. Tottakai toivomme, että onni meitä suosisi ja saisimme haluamamme tontin. Mielummin lähdemme kuitenkin tyhjin käsin kuin meille epäsopivan tontin kanssa arvonnasta. Mikäli haluttua tonttia ei tule, on aina ensi vuonna uusi arvonta ja vuotta sen jälkeen.

Alue, jolta nyt tonttia haemme on suhteellisen uusi, ja sieltä tulee varmasti vielä useamman vuoden uusia tontteja hakuun. Ensimmäinen konkreettinen askel nyt on arvioida nykyinen asumismuotomme ja alkaa säästämään lisää, jotta se unelmien talon rakentaminen olisi mahdollista.

Kolme makuuhuonetta

Kolme makuuhuonetta eli päämakuuhuone ja kaksi työhuonetta on yksi tärkeimmistä vaatimuksista, sillä teemme molemmat kotona töitä. Lisäksi haluamme, että työt jäävät työhuoneen oven taakse päivän päätteeksi ja molemmilla on oma tila, jota ei tarvitse jakaa.

Ideaaleimmassa tilanteessa työhuoneet olisivat myös eri kerroksissa tai eri puolella taloa. Yhteisen seinän jakaminen työhuoneiden välissä ei ole toivomamme ratkaisu. Olemme nyt toistaiseksi mieltyneet kaksikerroksiseen talomalliin, joka antaisi meille extra tilaa, sillä toisen työhuone olisi alakerrassa ja toisen yläkerrassa. Katsotaan kuitenkin jääkö kyseinen talomalli meille haaveiksi.

Seuraavana tehtävälistalla olisi kyseisen rakennuttajan kanssa pöytään istuminen ja kustannusarvion teko. Katsotaan siis murskataanko meidän kivitalohaaveet kerta heitolla.

Iso keittiö

Sydämeltämme olemme ruuanlaittajia, vaikka emme ammattikokkeja olekaan. Pidämme ruuanlaitosta ja ennen kaikkea haluamme ja vaadimme, että ruuanlaitolle on tilaa. Laskutila on siis ehdoton vaatimus. Lisäksi pelkkä laskutila ei riitä, vaan sen tulee olla oikeassa paikassa. Mikään ei ole raivostuttavampaa kuin, että jääkaapin vieressä ei ole riittävästi laskutilaa, kun nostat aineksia kaapista.

Mikään ei ole raivostuttavampaa kuin, että jääkaapin vieressä ei ole riittävästi laskutilaa, kun nostat aineksia kaapista.

Oma toiveeni isosta keittiöstä sisältää myös saarekkeen, joka toimisi keittiön sydämenä. Sen ääressä voidaan oleskella, tehdä ruokaa tai istua seurana. Iso saareke tarjoaisi myös sitä paljon kaivattua pöytä- ja säilytystilaa. Iso keittiö mahdollistaisi myös paljon tilaa kodinkoneille ja sille toivotulle aamiaiskaapille.

Avoin keittiö ja olohuone

Avoimen keittiön ja olohuoneen yhdistelmä on ollut yksi suurimmista kompastuskivistä, kun olemme katselleet rakennettuja omakotitaloja. Trendi on melko tuore, joten vanhemmissa omakotitaloissa ei ole välttämättä mahdollista tehdä avonaista pohjaratkaisua edes remontoimalla.

Siinä missä avoin pohjaratkaisu jakaa mielipiteet, olen itse erittäin puolesta puhuja ja pidän avotilan visuaalisuudesta. Sisustuksellisesti avotila luo paljon mahdollisuuksia ja tilasta on mahdollista saada näyttävä ja omaan makuun sopiva. Lisäksi pidän siitä, että perhe voi viettää yhdessä aikaa samassa tilassa, vaikka tekisimmekin eri asioita.

Uskonkin, että olen saanut Jessen jo käännytettyä avotilamaniaani. Meistä minä olen ehdottomasti se ehdottomampi tässä asiassa. Jesse olisi varmasti aivan tyytyväinen myös umpikeittiön kanssa, mitä itse en haluaisi kun pakon edestä tehdä. Mielummin siivoan joka ilta keittiöstä näkyvät sotkut piiloon ja nautin tämän jälkeen avotilasta.

Iso kodinhoitohuone makuuhuoneiden yhteydessä

Kaipaan ehdottomasti asumisen helpottamiseksi kodinhoitohuonetta ja mitä isompi sen parempi. Tottakai kompaktikin käy, jos se on hyvin suunniteltu. Eniten toivon kuitenkin sitä, etä kodinhoitohuone olisi samassa kerroksessa tai lähellä päämakuuhuonetta. Kukaan ei jaksa pyykkihuoltoa tehdä ravaamalla ylös ja alas portaita. Olisi myös mukavaa jos kodinhoitohuone ei olisi toisella puolella taloa, jolloin pyykkejä joutuu kantamaan edes takaisin.

Kukaan ei jaksa pyykkihuoltoa tehdä ravaamalla ylös ja alas portaita.

Jos talosta tulee yksikerroksinen, olisi plussaa jos kodinhoitohuoneesta on kulku ulos, jolloin se toimisi myös kuraeteisenä. Tänne olisi myös helppo viedä koira pesulle kuralenkin jälkeen, eikä välttämättä tarvitsisi kulkea eteisen kautta. Pesupiste ja arkieteinen ovat tosin jo ylioptimistista, mutta kaikki pienetkin ratkaisut helpottaisivat arkea.

Säilytystila, säilytystila ja säilytystila

Säilytystilaa ei voi koskaan olla liikaa. Myönnän olevani tässä ehkä hieman huono suunnittelija ja pelkään, että säilytystilaa tulee lopulta liian vähän. Onneksi pieni säilytystila on oikein suunniteltuna yhtä tehokas kuin huonosti suunniteltu iso tila. Pelkään kuitenkin pahoin, että säilytystila kuuluu meillä sinne pihistetään kategoriaan ja haluamme panostaa muihin osa-alueisiin.

Yhteinen pukeutumishuone tai vaatehuone olisi arjen luksusta, mutta ei ehdottomuus. Tulemme toimeen pelkillä vaatekaapeilla jos kodinhoitohuoneessa on riittävästi säilytystilaa. Jesse kuitenkin toivoisi erityisesti vaatehuonetta ja pukeutumishuonetta. Mikäli budjetissa on varaa, olisi neljäs pieni makuuhuone meidän pukeutumishuone.

Jaa artikkeli kaverille:

3 thoughts on “Mitä toiveita tulevalle kodille?

Leave a Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Villa Uitto - 2020 ->