Ensirakentajat budjetilla – Pohjaratkaisun ja talotoimittajan valinta

Villa Uitto lopullinen omakotitalon pohjaratkaisu.

Kaupallinen yhteistyö: Kiiruna Talot

Omakotitalon pohjaratkaisujen pyörittelystä saisi olympialajin

Omakotitalon rakentamisessa ei pääse puusta pitkälle ilman, että on kartoittanut omat haaveet, toiveet ja vaatimukset. Yleisen unelmoinnin jälkeen joutuu kohtaamaan elämän ikävät realiteetit tai budjetin rajallisuuden ja vaatimuksien lista alkaa kuin huomaamattaan lyhentymään. Karsiminen ja toiveista luopuminen ei kuitenkaan ole lainkaan niin yksinkertaista kuin alkuun ajattelisi. Ajattelimme tontin saadessamme, että pohjapiirustuksen teko on läpihuutojuttu ja, että me ainakin olisimme realisteja eikä listassamme olisi yhtäkään toivetta vaan karuja faktoja ja vaatimuksia. Nyt naurattaa. Pohjapiirustuksen hiomisesta saisi olympialajin. En tiedä kumpusiko hitaus lopulta perfektionistisuudesta vai sulasta kauhusta, että omien päätöksien kanssa joutuu sitten elämään — oli ne hyviä tai huonoja.

Joka tapauksessa tartuimme kyllä tuumasta toimeen heti tontin saatuamme 2021 syksyllä, mutta intoa kesti hyvin lyhyen aikaa. Lopulta projekti päätettiin laittaa kokonaan hyllylle muuttuneiden työkuvioiden, kohonneiden rakennuskustannuksien ja lisäsäästämishalujen takia. Olimme aivan vakuuttuneita, ettei projektia edes avata vuonna 2022 ja sitä seuraava vuosi näytti myös liian optimimistiselta ajatukselta. Jälkikäteen on kuitenkin todettava, että onneksi sattumankin kautta pohjapiirustuksien pyörittely aloitettiin syksyllä 2022 sillä sitten alkoikin tapahtumaan ja nopeasti.

Oman kodin suunnittelua – päätimme pysyä budjetissamme

Syksyllä tartuimme kunnolla haasteeseen ja aloimme jälleen miettimään miltä meidän tuleva koti näyttäisi. Aivan ensiksi rakennuskustannusten nousu muistutti itsestään ja haave neljästä makuuhuoneesta piti kuopata. Jep, huomaa sana haave. Meille oli kuitenkin itsestään selvää, ettei budjettia lähdetä nostamaan vaan mieluummin karsimme toivelistaa. Jo pari vuotta sitten asettamamme 300 000 euron budjetin pitää riittää hankkeeseen ja siitä olemme edelleen pitäneet kiinni suunnitteluvaiheessa. Näin ollen toive neljästä makuuhuoneesta muuttui kolmeen. Tärkeintä oli kuitenkin saada molemmille omat työhuoneet ja bonushuoneesta voitaisiin luopua.

Koska työskentelemme molemmat kotona, halusimme luonnollisesti, että makuuhuoneet olisivat mahdollisimman erillään. Nykyisessä kodissamme olemme huomanneet, että työhuoneet sijaitsevat aivan liian lähellä toisiaan. Olen aivan varma, että voisin toistaa sanasta sanaan Jessen myyntipuheen asiakkailleen. Sen verran monta kertaa olen sen jo ehtinyt kuulemaan ovien läpi. Kaipaamme siksi työrauhaa toisiltamme ja emme ole valmiita tekemään tässä asiassa kompromissia. Huomasimme valmispohjien kanssa nopeasti, etteivät ne kaikilta osin pystyneet vastaamaan vaatimuksiamme. Suurimmaksi ongelmaksi koitui yllättäen, että kaikki makuuhuoneet olivat lähellä toisiaan ja yleensä vielä saman käytävän varrella. Löysimme kyllä ratkaisuja, joissa päämakuuhuone sijaitsi haluamaamme takapihan suuntaan, mutta kaksi muuta makuuhuonetta olivatkin sitten lähes poikkeuksetta vierekkäin. Havahduimme, ettei ainakaan valmiin pohjaratkaisun löytyminen olisi enää realistinen toive.

Kun vauhtiin oltiin päästy niin toiveiden tynnyriin alettiin saamaan myös muita vaatimuksia. Tavoitteena oli ehdottomasti iso ja avoin keittiö- ja olohuone, joka aukeaa tontin takapihalle. Suurin apu tilan suunnittelulle löytyi itse asiassa talonäytöksissä käymisestä. Ison avotilan suunnittelussa on omat haasteensa, ettei tilasta tule liian iso tai pieni. Samalla sen tulisi palvella meidän arkea parhaimmalla mahdollisella tavalla. Maagiseksi luvuksi huoneen koolle tuli lopulta 40 m2. Erityisesti huoneen pituus osoittautui meille leveyttä tärkeämmäksi, jotta huonekalut eivät ole aivan kiinni toisissaan. Tässä auttoi parhaiten mittanauha ja pitkä pinna omassa olohuoneessa, kun testasimme eri ratkaisuja.

Märkätilojen suhteen haluamme myös ehdottomasti kaksi wc:tä, joista toinen voi olla pesuhuoneen yhteydessä. Meidät on tottakai hemmoteltu piloille tässäkin asiassa, sillä jo ennen nykyistä rivitaloamme asuimme kerrostalossa, jossa meillä oli kaksi wc:tä. Käytäntö on osoittanut, että arjen sujuvoittamiseksi kaksi erillistä wc:tä on meille ehdoton edellytys ja tästä vaatimuksesta olemme pitäneet kiinni. Lisäksi tavoitteena oli, että kodinhoitohuoneessa on ulko-ovi, joka helpottaa huomattavasti koira-arkea ja toimii samalla arkieteisenä.

Näin listasimme toiveet talopaketin pohjaratkaisulle

Kun vaatimukset ja hieman toiveitakin oli kirjattu ylös ja valmista pohjaratkaisua ei näiden perusteella löytynyt, lähdimme piirtämään omaa pohjaratkaisua. Inspiraationa käytimme erityisesti Kastellin Kultaranta 100/114 mallia sekä kesällä 2021 Lohjan asuntomessuilla nähtyä Kannustalojen Suomi 126 taloa. Olimme jo aikaisemmin katselleet talopohjia, jossa keittiö ja olohuone ovat yhtä suurta tilaa. Pohjaratkaisu ei ole mikään mullistava vaan nykypäivänä erittäin yleinen ja myös meille mieleinen ratkaisu.

Pohjakuvaa piirtäessä halusimme pienenä lisähaasteena yrittää mahduttaa kaikki vaatimukset alle 100 m2 taloon. Jos budjetti riittää niin taloa lähdettäisiin suurentamaan. Haalveiltiin siis varovasti, koska tilojen pienentäminen on aina hankalampaa kuin suurentaminen.

Omakotitalon pohjakuva.
Ensimmäinen oma versio pohjasta

Aivan ensimmäisestä versiosta alkaen työhuoneet laitettiin toisistaan erilleen. Lohdutuspalkintona bonushuoneen menettämisestä hahmottelimme päämakuuhuoneeseen vaatehuonetta. Olokeittiöön saatiin haluttu maaginen neliömäärä, mutta alkuperäisessä suunnitelmassa sai huomata, että mittasuhteet hakivat vielä paikkaansa. Huoneen pituus ei aivan toimi ja tila on neliöistä huolimatta ahdas.

Hauskana faktana koko kodinhoitohuoneen suunnittelu lähti jostain syystä ajatuksesta, että uloskäynti tulisi talon päätyyn autokatokseen. Tästä ajatuksesta olikin hyvin vaikea päästä myöhemmin eroon. Kylpyhuoneeseen laitettiin kaksi suihkua kun ne kerran sattuivat mahtumaan.

Omakotitalon pohjakuva.
Toinen versio omasta pohjasta – lukuisien muutoksien jälkeen

Lopulta useiden eri versioiden ja muutaman kuukauden jälkeen päädyimme suurentamaan taloa. Erityisesti olohuoneeseen haluttiin pituutta, jolloin huonekalujen sijoittelusta saadaan toimivampi. Samalla poistimme suunnittelemamme vaatehuoneratkaisun, koska päällekkäiset ovet ja makuuhuoneen kapea sisäänkäynti mietityttivät meitä. Kaapisto makuuhuoneessa ei ollut ykkösvaihtoehto, mutta koimme ne toimivammaksi ratkaisuksi kuin alkuperäisen ovihirvityksen.

Pohjaratkaisua pyöriteltiin lopulta jo koko lähisuvun voimin. Yhteisillä halloween-juhlilla kaikki koittivat kilpaa etsiä suunnittelukukkasia pohjaratkaisusta. Omat voimat ja osaaminen alkoivat kuitenkin loppumaan ja päätimme käynnistää talotoimittajien kilpailutuksen tämän version kanssa.

Talotehtaiden kilpailutus ja talotoimittajan valinta

Kilpailutimme oman pohjaratkaisumme lopulta kolmella eri talotoimittajalla marras-joulukuussa 2022 ja saimme kaikilta hyvin samansuuntaiset tarjoukset. Tarjousten välillä ei ollut suuria eroja ja projektia olisi voitu rahoituksen näkökulmasta jatkaa kenen tahansa kanssa. Tämä pääsi ainakin itseni yllättämään, sillä ajattelin, että tarjouksissa olisi enemmän hajontaa. Kolmesta kilpailutetusta talofirmasta meille nousi kuitenkin heti yksi talotoimittaja ylitse muiden, jonka kanssa lähdimme tarkemmin neuvottelemaan talopaketista.

Talotoimittajamme on Kiiruna Talot. Vakuutuimme jo ensimmäisellä Kiiruna Talojen talonäytöllä heidän laadustaan ja konseptistaan. Ensimmäisellä näytöllä emme päässeet edes eteistä pidemmälle kun olimme jo keskustelemassa tarkemmin meidän pohjaratkaisun toteutuksesta ja tarvittavista muutostöistä.

Kiiruna Talot eivät olleet meille entuudestaan tuttu talovalmistaja, vaan päädyimme ensimmäiselle talonäytölle aivan sattumalta heidän Facebook-mainoksensa kautta. Samalla kävi ilmi, että Kiiruna Taloilla oli valmismallistossaan lähes samanlainen pohjaratkaisu millä lähdimme kilpailutusta tekemään. Ainoastaan kodinhoitohuoneen, pesuhuoneen ja saunan kulmaus oli hieman eri järjestyksessä. Pidimme kuitenkin vielä tässä vaiheessa tiukasti kiinni omasta suunnitelmastamme ja lähdimme selvittämään mitä muutoksia valmispohjaan voitaisiin tehdä ja onnistusiko kulmaus toivomallamme tavalla.

Kukkola 118B pohjapiirustus.
Kiiruna Talot – Kukkola 118B

Meille tulee Kiiruna Talo – talopaketin muutostyöt

Jatkoimme heti kilpailutuksen jälkeen aktiivista keskustelua Kiiruna Talojen kanssa mahdollisista muutostöistä. Ensimmäisessä vaiheessa toivomamme pitkittäinen kylpyhuone tippui pois keskusteluista. Suunnittelimme kuitenkin edelleen kodinhoitohuoneen ulko-ovea autokatokseen. Vasta melko pitkällä suunnittelua ymmärsimme, ettei ratkaisu olisikaan käytännössä kovin toimiva, koska mm. rossipohjan takia lattia on melko korkealla. Sisäänkäynnille olisi joutunut nousemaan neljä porrasta ja ne olisivat vieneet autokatoksesta turhaa tilaa. Lopulta luovuimme kokonaan ajatuksesta sivu-uloskäynnistä ja kodinhoitohuone palasi Kiiruna Talojen Kukkola 118B -mallin vakiopaikkaan.

Hetken aikaa toki pohdimme jos työhuone ja märkätilat olisivat olleet edelleen vakiomallista poiketen toisin päin, mutta tämä olisi tarkoittanut levennystä myös etuterassiin. Terassin leventäminen olisi tietenkin maksanut ylimääräistä, emmekä kokeneet isoa etuterassia tarpeelliseksi. Pohdimme myös kahta erillistä katosta/porrasta molempien ovien eteen, mutta alkuperäinen piirros yhtenäisestä leveästä terassista oli visuaalisesti miellyttävämpi ratkaisu.

Alkuperäisessä vakiopohjassa olohuoneen moduulin leveys oli 3,6 metriä ja halusimme tuoda leveyttä lähemmäksi meidän oman suunnitelman 4,2 metriä. Aivan aluksi päätimmekin leventää olohuonetta 0,4 metriä, eli yhteensä 4 metriin.

Ensimmäinen versio Kukkolaan suunnitelluista muutoksista.

Lopulta kaiken soutamisen ja huopaamisen jälkeen jouduimme kuitenkin toteamaan, että monet asiat oli vakiomallissa suunniteltu paremmin mitä itse olimme osanneet ajatella. Pystyimme mm. luopumaan ajatuksesta saada kodinhoitohuone talon päätyyn. Tätä toki joudutti etuterassin levennyksen hinnan lisäksi se, että meidän versiossa esimerkiksi pakastimen ovi olisi auennut kodinhoitohuoneen oven päälle. Tätä ratkaisuahan olisi voinut sanoa jo suunnittelukukkaseksi!

Palasimme aina kohta kohdalta lähes kaikissa muutostoiveissamme Kiiruna Talojen alkuperäiseen pohjaratkaisuun ja totesimme, että tämä toimii meille lopulta parhaiten hyvin maltillisin muutoksin. Käytännössä ainoat suurimmat muutokset olivat sulkea alkuperäisessä pohjaratkaisussa ollut pukeutumistilan toinen sisäänkäynti umpeen sekä olohuoneen levennys.

Hintasyistä päädyimme leventämään olokeittiötä ja makuuhuonetta alkuperäisestä ajatuksesta poiketen vain 20 senttiä. Tämä pieni mutta tärkeä lisäys mahdollistaa meille keittiöön pienen aamiaiskaapin ja pidemmän saarekkeen. Samalla myös päämakuuhuone kasvaa hieman, jolloin saamme käännettyä parisängyn pukeutumistilan seinältä talon päätyseinää vasten.

Siinä se nyt on! Meidän lopullinen pohjaratkaisu. Kukkola 118B hyvin pienin muutoksin.

Lopulliseen pohjaratkaisuun lisättiin vastaavan mestarin vinkistä vielä kulkuaukko autokatoksesta takapihalle, eli varastoa hieman kavennettiin, jotta takapihalle saadaan 90 cm kulkuaukko.

Miksi Kiiruna Talot? Kokemuksemme talotoimittajasta tähän asti

Miksi sitten valitsimme Kiiruna Talot? No aivan ensiksi vakuutuimme heidän konseptistaan ja tavastaan rakentaa taloja. Talot rakennetaan moduuleina talotehtaalla Torniossa ja kuljetetaan sellaisenaan tontille. Moduulit ovat täysin sisustusvalmiita, esimerkiksi kaikki kalusteet ovat valmiiksi asennettuina ja kylpyhuoneet laatoitettuja kun ne lähtevät tehtaalta. Tontilla tehdään enää moduulien liitostöitä ja ulkoterassit. Kiiruna Talot takaakin, että pääset muuttamaan pystytyspäivän jälkeen neljässä viikossa! Markkinoilla ei ole vielä vastaavaa toimijaa, joka pystyisi Kiiruna Talojen kanssa tässä kilpailemaan.

Toinen erittäin tärkeä tekijä oli se, että Kiiruna Talojen valmistamat talot ovat turvallisia ja terveitä, koska rakentaminen tapahtuu kokonaan sisätiloissa. Enää ei tarvitse pelätä rakentamisajan kosteusvaurioita ja olla itse pressuilla suojaamassa rakenteilla olevaa kotia.

Kolmanneksi, kiitos Kiiruna Talojen rakentamiskonseptin, minimoituu tontilla rakentamiseen käytetty aika. Koska tontilla ei olla useita kuukausia töissä, saadaan erinomaisesti karsituksi rakentamisen piilokustannuksia, kuten rakentamisajan sähkön kulutus, jätekulut, siivoamiset, taukotilojen järjestäminen yms.

Neljänneksi kaikille muutostöille oli heti saatavilla selkeä hinta, jonka saimme vietyä omaan budjettiexceliin, eli olemme koko ajan olleet hyvin selvillä mitä mikäkin maksaa ja paljonko budjetissa on vielä käyttövaraa. Kaiken lisäksi palvelu on ollut erinomaista ja nopeaa. Kaikista hinnoista ollaan avoimia ja tämä on auttanut oman budjetin hallinnassa pitämiseen.

Ja lopuksi on aivan pakko todeta, että rakentajahan on aina riski myös itselleen. Kiitos Kiiruna Talojen tehokkaan prosessin, emme edes ehtisi muuttamaan mieltämme lukuisia kertoja, sillä talo menee hyvin nopealla aikataululla tuotantoon tehtaalla ja kaikki päätökset on lukittu siihen mennessä. Kaikkihan me tiedämme, että viime hetken muutokset maksavat rakentamisessa aina eniten rahaa. Valitsemalla Kiiruna Talot olemme siis minimoineet myös meidän itse aiheuttamamme riskit kustannuksille ja budjetin ylitykselle.

Ensimmäisessä talonäytössä marraskuun lopussa myyjä vakuutti meille, että pääsisimme juhannukseksi uuteen kotiin. Vieläkin on vaikea käsittää, kuinka nopeasti Kiiruna Talojen prosessit voivatkaan toimia ja kuinka nopeaa omakotitalon rakennus heillä on. Tällä hetkellä talotoimituksen suunniteltu päivämäärä on viikkoa ennen juhannusta. Juhannukseksi uuteen kotiin emme siis aivan pääse, mutta kaukana se ei toki ole.

Nyt vaan jännitetään kuinka nopeasti saamme rakennusluvan eli voidaanko alkuperäisessä aikataulussa pysyä. Muutto uuteen kotiin tapahtuu joka tapauksessa kesällä 2023. Pakko sanoa, että wau!, sillä vielä 6 kk sitten emme todellakaan kuvitelleet rakentavamme vuonna 2023.

Jaa artikkeli kaverille:
Leave a Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Villa Uitto - 2020 ->