Tonttiarvonnat 2021

tontti

Vuoden 2020 tonttiarvonta tuotti meille melkoisen pettymyksen, sillä emme saaneet tonttia sekä haluamamme alue oli lisäksi viimeistä vuotta mukana arvonnassa. Näin ollen katseet tuli kääntää jo tälle vuodelle. Tiesimme jo heti viime vuonna, että tämän vuoden arvonta tulisi olemaan meille huomattavasti enemmän kompromissi. Meidän piti uudelleen pohtia niin paikkakuntatoiveita, tonttien kokovaatimuksia kuin sijaintia. Uutta tarjontaa tutkiessa on väkisinkin verrannut edellisvuoden tontteja tämän vuoden satoon. Pohdinnan jälkeen päätimme kuitenkin osallistua kolmella eri paikkakunnalla arvontaan. Seuraavaksi esittelen perusteteluita valinnoille ja mistä paikkakunnilta tontteja haimme.

Ylöjärvi

Meinasimme jättää tänä vuonna kokonaan hakematta tontteja Ylöjärveltä. Olemme seuranneet tulevia kaavoituspäätöksiä ja viiden vuoden aikaikkunassa kaupunki alkaa jakamaan uudelta alueelta tontteja. Tämä uusi alue olisi meille erityisen mieleinen, joten hakemus olisi varmasti lähtenyt heti kuin mahdollista kaupungille näistä uusista tonteista. Näin siitäkin huolimatta, vaikka olisimme viime vuonna tontin saanut. Kapuloita rattaisiin aiheuttaa tänä vuonna kuitenkin Ylöjärven kaupungin uusi tonttipolitiikka, jossa tontteja on mahdollista saada vain 10 vuoden välein. Vielä viime vuonna sykli oli 5 vuotta. Näin ollen meidän piti tehdä tänä vuonna päätös haluammeko odottaa jopa 5 vuotta mahdollisuutta osallistua uuden alueen arvontaan vai olemmeko nyt valmiita rakentamaan toiselle alueelle talon jos saamme tontin. Tulevaisuuskaan ei takaisi, että uudelta alueelta tontin saisimme. Alue on varmasti vielä suositumpi kuin mitä viime vuosina ollaan jaettu.

Tänä vuonna Ylöjärvi jakaa tontteja kahdelta eri alueelta, joista molemmista jaettiin tontteja myös viime vuonna. Emme vierailleet viime vuonna kummallakaan alueella, sillä ne eivät lähtökohtaisesti meitä niin paljon kiinnostaneet. Kesän ja syksyn aikana olemme kuitenkin jalkautuneet katsomaan myös näitä kahta paikkaa. Toisen alueen tiputimme heti kun kuulimme uudesta 10 vuoden hakusyklistä ja toisen kanssa jäimme pitkään miettimään haluammeko todella muuttaa kyseiselle alueelle jos arpaonni meitä suosisi. Tykästyimme kuitenkin tonttien sijaintiin sekä maastoon. Hinnat ovat selkeästi korkeammat kuin viime vuonna hakemiemme tonttien ja koot ovat keskimäärin 100-200 m2 pienempiä. 800-900 m2 tontit mahdollistavat kuitenkin yhteen tasoon rakentamisen, mikä on aina ollut lähtökohtainen toiveemme. Tämä oli suurin syy miksi lopulta laitoimme hakemukseen vain 2/3 alueen tonteista. Muutaman tontin tiputimme mahdollisen rinneratkaisun tai tontin mallin tai koon vuoksi. Alue ei ehkä ole unelmiemme täyttymys, mutta muuten se täyttää paljon toiveitamme. Vaikeinta on ollut päästää viime vuodesta irti ja lopettaa tonttien vertailu, sillä on hyvin epätodennäköistä, että viime vuoden alueelta onnistuisimme tontin enää saamaan.

Tampere

Kun Ylöjärven 10 vuoden sääntö selvisi, käänsimme katseemme heti Tampereelle. Alueet, joilta Tampereella voi tontin tällä hetkellä saada, ovat kelvollisia, mutta eivät ole meille ykkösprioriteetti. Erityisesti siksi, koska alueiden kaava pakottaa kahteen kerrokseen rakentamisen, eikä kaksikerroksisuus ole meidän ensisijainen toive. Pohdimmekin voisimmeko rakentaa ensimmäisen talon Tampereelle ja odottaa aikaa, jolloin mieluisampia tontteja tulee muilta paikkakunnilta jakoon. Meillä ei ole suurta halua saada tulevaisuudessa Tampereelta eri paikasta tonttia, joten 10 vuoden odotus seuraavan tontin saamiseksi ei meitä haittaisi.

Lähdimmekin ajelemaan kaikki tonttienluovutusalueet läpi ja hakemus lähti lopulta noin 1/3 tonteista. Yhtä tonttia lukuunottamatta kaikki sijaitsevat samassa paikassa. Yksi tontti lähempänä keskustaa on 2019 vuoden arvonnasta vapautunut tontti, joka on nyt uudelleen haussa. Tiputimme valtavan määrän Tampereen tontteja pois, koska meidän ei ensinnäkään ole pakko saada alueelta tonttia hinnalla millä hyvänsä ja osa näkemistämme tonteista ovat maastoltaan erittäin haastavia. Jätimme esimerkksi suosiolla hakematta tonttia, joka koostuu 3m korkeasta kalliosta ja, jonka naapurissa jo rakennetaan. Maatyöt olisivat totaalista kaaosta ja rahanmenoa ja lisähaasteita aiheuttaa tonttien pieni koko alle 500 m2. Jätimme myös rinnetontit hakematta, jonka perusteella tippui noin 10 tonttia. Kaava pakottaa rakentamaan maanmuotoon, eikä esimerkiksi vatupassiin rakentamista sallita. Louhinta ja räjäytystyöt eivät meitä pääsääntöisesti pelota, mutta teimme kuitenkin pientä karsintaa kuinka kallioinen tontti on kyseessä. Jos kalliota tulisi räjäytellä koko tontin alueelta korkeussuunnassa metritolkulla, jätimme tontin hakematta. Yllätyimme kuinka erilaisia tontteja samalla alueella oli ja kuinka huonolla tuurilla naapurin maanrakennustyöt voivat maksaa 3 kertaa omaasi enemmän maastosta riippuen.

Kangasala

Kangasala on ehdottomasti meidän villi kortti, sillä haimme yhtä ja luultavasti alueen suosituinta tonttia. Puolet jaettavista tonteista sijaitsevat aivan Tampereen ja Kangasalan rajalla. Alueelta, jolta tonttia haimme on jaossa vain 9 tonttia. Maastoltaan Kangasalan tontit menevät taas toiseen ääripäähän jos vertaillaan vaikka Tamperetta.

Kangasalan kaupunki on tehnyt kattavat pohjatutkimukset, joten rakentaja tietää jo mihin varautua. Rakentamisen kannalta maasto on välttävää, sillä suurin osa on routivaa hiesua eli mutaa ja savea. Paalutustarve alueella on enemmän kuin todennäköistä. Valitsimmekin yhden reunatontin, jonka alasta 50% on maastoltaan hieman parempaa ja pohjakallion pitäisi olla muutaman metrin syvyydessä. Muuten karttojen perusteella maasto tontilla olisi osakseen moreenia ja perältä hiesua. Jos onni olisi mukana, olisi maatyöt hieman edullisemmat kuin muilla tonteilla. Maanvaihtoa olisi joka tapauksessa tehtävä, mutta paalutustarvetta ei välttämättä olisi tai paalujen pituus voisi todennäköisesti olla huomattavasti pienempi kuin naapurissa. Alue on lisäksi kehittyvä ja aivan uusi. Joukkoliikenne on suunniteltu alueelle ja ratikka tulisi joskus kulkemaan alueen läpi.

Jaa artikkeli kaverille:

One thought on “Tonttiarvonnat 2021

Leave a Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Villa Uitto - 2020 ->