Miksi omakotitaloon? – Jessen tarina

Rivitalo

Edellinen kirjoitus Miksi omakotitaloon oli pitkälti Emman osuus tarinasta. Kerron tässä oman puoleni tarinasta.

Olen koko lapsuuteni asunut omakotitalossa ja minulla oli selkeä visio omistaa sellainen itsekin. Kerrostaloa en ollut koskaan kokenutkaan, kuvittelin siitä vain huonoja puolia, enkä missään nimessä halunnut sellaiseen aivan pienin perustein muuttaa. Näkökulma oli enemmänkin se, että rahan pakottamana voin hetken asua kerros- tai rivitalossa, mutta omakotitalo on the end game.

Kotoa pois muuttaessani ostinkin itselleni rivitalosta kaksion pätkän. Se oli oikein mukava asunto, jossa viihdyin kolmisen vuotta. Tilanteet muuttuu ja oma maailmankatsomukseni kehittyi myös. Pystyin nyt jo näkemään sekä kerrostalon että vuokra-asumisen hyvät puolet.

Omakotitalon takapiha

Omakotitalossa on oma rauha ja vapaus, mutta toisaalta myös hoitovastuu. Pihanhoito voi joistakin tuntua kivalta harrastukselta, toisille se on pakkopullaa. Kerrostalossa vapaus on taasen juurikin huolto- ja pihanhoidollisissa asioissa. Jos siltä tuntuu, voi oven lyödä kiinni ja lähteä vaikka kiertämään maailmaa pariksi kuukaudeksi. Taloyhtiö ja huoltoyhtiö pitävät huolen että talo on pystyssä vielä palatessakin. Toisaalta laskin myös matkakuluja. Mikäli käy keskustassa töissä, tulee päivittäinen 15-20 km työmatka kustantamaan jonkin verran. Sillä maksaa jo hieman kalliimpia vuokriakin keskustassa. Käsitykseni kaupunkiasumisen hienoudesta heräsi.

Kerrostalossa vapaus on taasen juurikin huolto- ja pihanhoidollisissa asioissa. Jos siltä tuntuu, voi oven lyödä kiinni ja lähteä vaikka kiertämään maailmaa pariksi kuukaudeksi.

Sittemmin olen viimeisen 8 vuoden aikana asunut kuudessa eri osoitteessa. Kaikki vuokra-asuntoja. Sekaan on mahtunut kerrostalojen lisäksi myös yksi paritalo. Muuttoja on tullut tehtyä useista eri syistä, yksi syistä muuttaminen lähemmäksi töitä. On tässä vuosien varrella tullut nähtyä erilaisia seutuja ja suunta on ollut pikkuhiljaa lähemmäksi keskustaa, pääosin töiden takia.

Keskustassa on kiva asua. Etenkin kun kaupungille pääsee kävellen. Tällä hetkellä teemme Emman kanssa pääosin etänä töitä, eikä tähän ole muutoksia näkyvissä lähitulevaisuudessa. Asuinpaikan voi valita paljon vapaammin, meillä ei ole mitään mikä sitoisi meidät keskustaan.

Miksi omakotitalo, eikä kerrostalo?

Uudet kerrostalot ovat mielestäni pohjaratkaisultaan hyvin ahtaita: kolmiot ovat 60 m2 luokkaa. Meillä on käynyt tuuri, koska nykyinen asuntomme on 77 m2 kolmio, jonka päälle tulee vielä parinkymmenen neliön lasitettu parveke. Tai tuuri ja tuuri, emme tähän olisi muuttaneetkaan jos asunto olisi ollut pienempi. Ei kuitenkaan ole helppoa löytää järkevältä sijainnilta järkevän pohjan omaavaa kerrostaloa. Nykyinen järvimaisema on keskusta-alueen lisäksi yksi syy miksi tähän kerrostaloon muutimme. Toisaalta omakotialueella on oma luonnon rauhansa ja vähemmän naapureita. Kävimme myös katsomassa tontteja, jotka ovat parhaimmillaan sata metriä rannasta. Vaikka se järvi ei aivan taloon sisälle näkyisikään, kävelisi sen rannalla kuitenkin päivittäin koiran kanssa.

Nykyinen järvimaisema on keskusta-alueen lisäksi yksi syy miksi tähän kerrostaloon muutimme. Toisaalta omakotialueella on oma luonnon rauhansa ja vähemmän naapureita.

Ongelmamme on myös toki raha. Kolmio ei meille välttämättä riitäkään. Kolmen makuuhuoneen asunnot ovat hinnaltaan sitten jo liian kovia. Lisäksi kerrostaloissa on toki myös omat ongelmansakin. Kaipaan itse omaa rauhaa. Nykyinen asuinpaikka on melko mukava, mutta kovinkaan moni kerrostaloalue ei henkilökohtaisesti oikein iske.

Kerrostalo

Lisäksi valitan niinkin naurettavasta ongelmasta kuin lämmöstä. Kerrostaloissa tuntuu pääsääntöisesti olevan aivan liian lämmin. Meidän nykyisessäkään asunnossa ei lämpötila ole edes talvella laskenut alle 21 asteen, vaikka meillä ei lämmitys iske peliin koskaan. Olen seurannut termostaatteja tarkasti. Kesällä taas viilennyksen hankkiminen ei ole yhtä helppoa kuin se omakotitaloon on. Asuin sähkölämmitettävässä paritalossa joitakin vuosia sitten ja vaikka asunto oli nykymittapuulla huonohkosti eristetty puutalo, ei sen lämmittäminen ollut kovinkaan hintavaa. Sain myös säädettyä juuri sellaisen lämpötilan kuin haluan. Tämä on iso asumismukavuuteen vaikuttava tekijä.

Asuin sähkölämmitettävässä paritalossa joitakin vuosia sitten ja vaikka asunto oli nykymittapuulla huonohkosti eristetty puutalo, ei sen lämmittäminen ollut kovinkaan hintavaa.

Miksi rakentaa?

Rakennettava talo.

Olemme tässä jonkin aikaa selailleet omakotitaloja. Lähinnä katsellen tarjontaa ja haaveilleet mikä olisi sopiva. Jokaisessa on jotain vikaa. Jos viat ovat pienempiä, alkaa hinta karkaamaan. Pari kuukautta sitten törmäsimme yhteen erittäin mielenkiintoiseen taloon, jota myytiin uutena. Rakennusliikkeen rakentama juuri valmistuva omakotitalo. Pohdimme tätä tarkkaan ja laskimme tarjousta. Lopulta asettamamme ehdot eivät toteutuneet emmekä jättäneet tarjousta.

Vaikka talo oli pohjaratkaisultaan ja asuinympäristöltään erittäin mielenkiintoinen, oli siinä toki muutamia pieniä vikoja tehty rakennusvaiheessa. Tai meidän mielestämme puutteita, joiden korjaaminen jo valmistuneeseen taloon olisi ollut ehkä mahdollista, mutta hieman hankalaa. Uuden omakotitalon hinta rakennuttajalta oli kuitenkin sellainen, joka sai meidät miettimään voisiko meillä olla sittenkin varaa rakentaa itse. Itse tekemällä saisimme alusta asti juuri sellaisen kuin haluamme.

Uuden omakotitalon hinta rakennuttajalta oli kuitenkin sellainen, joka sai meidät miettimään voisiko meillä olla sittenkin varaa rakentaa itse.

Tämä blogi onkin matka ja päiväkirja meidän pohdinnoille. Minkälaisia ratkaisuja tehdään? Mitä nykypäivän omakotitalon tulisi sisältää?

Jaa artikkeli kaverille:

2 thoughts on “Miksi omakotitaloon? – Jessen tarina

Leave a Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Villa Uitto - 2020 ->