Omakotitalon karkea budjetti

Rakennettava talo.

Kirjoitimme aiemmin budjettimme olevan 300 000 euroa. Miten tähän päädyttiin?

Pitkälti tämä budjetti tuli talosta joka melkein ostettiin. Sen myyntihinta oli hieman alle kolmesataatuhatta ja ajattelimme, että meidän pitäisi saada samaan hintaan vähintään samanlainen talo itse rakennettuna. Tutkittuamme taloa tarkemmin, huomasimme talopakettien olevan 200 000 euron hintaluokassa. Tähän jäisi vielä 100 000 euroa muihin kuluihin. Mutta mitä ne muut kulut ovat?

meidän pitäisi saada samaan hintaan vähintään samanlainen talo itse rakennettuna

Olen tällä viikolla lukenut niin Aamulehdestä kuin useista Instagram-postauksista budjettikeskusteluja. Kohtuullisen talon pystyy näiden perusteella rakentamaan kolmella sadalla tuhannella. Toki jos talo on kooltaan iso tai talossa on erikoisia ratkaisuja, kalliita pintamateriaaleja, kallis tontti tai kalliit tontin perustuskustannukset, karkaa hinta helposti taivaisiin.

Keskimääräinen suomalainen omakotitalo kustantaa noin 343 000 euroa. Todettakoon kuitenkin, että keskimääräinen omakotitalo on tilastossa 165 neliötä, eli neliökustannus on hieman reilut 2000 euroa. Pienemmän talon rakentaminen on suhteessa kalliimpaa, mutta keskikustannukset auttavat hinnan haarukoinnissa ja hintaluokan määrittämisessä.

Hyvin karkea laskelmamme, jota olemme tehneet omien tutkimusten ja rakennusalalla toimivien ystävien kanssa:

  • Talopaketti 200 000 e
  • Liittymät 20 000 e
  • Maanrakennus 30 000 – 50 000 e
  • Piha 20 000 e
  • Mestarien palkkaus/viranomaiset 20 000 e
  • Tontti: Vuokra

Yllä mainitulla budjetilla ei toki luksuslukaalia rakenneta, mutta noin sadan neliön kohtuullisen varustetason omakotitalo pitäisi olla mahdollista.

Maanrakennus ja tontti

Rakennustyömaa, maatyöt.

Maanrakennustyöt ovat suurimpia muuttujia ja siihen saa haastavalla tontilla kulumaan rahaa. Aamulehdessä oli tällä viikolla juttu pariskunnasta, joka käytti 70 000 euroa maanrakennukseen, vaikkei tontti vaatinut paalutusta. Suuren maaaineksen tuonti tontille on erittäin kallista.

Maanrakennuksen kustannukset ovat myös yksi syy minkä takia valitsemme tontin erittäin tarkasti ja olemme tiputtaneet vaihtoehtoja pois liian epävarmoina maaperältään. Hyvällä tonttivalinnalla voi säästää tässä kohtaa kymppitonneja!

Talopaketti

Omakotitaloja.

Muuttovalmiit talopaketit, jotka meitä kiinnostavat, liikkuvat hintaluokassa 190 000 – 240 000 euroa. Pakettien tarkempaan varustetasoon pitää vielä perehtyä tarkemmin. Halvempi paketti ei kaikkien muutoksien jälkeen välttämättä olekaan enää halvempi kuin se aluksi kalliimmalta näyttänyt.

Kahdensadan tonnin budjetti tälle on toki tiukka, eikä todennäköisesti tule toteutumaan. Toki se voi toteutua itse talopaketin osalta, mutta lisäkustannuksena tulee varmasti muutamalla kymppitonnilla muutostöitä.

Budjetti tälle on toki tiukka, eikä todennäköisesti tule toteutumaan.

Liittymät

Omakotitalon sokkeli ja pohjalaatta.

Laskimme Ylöjärvelle liittymien (vesi, viemäri, sähkö, kuitu) hinnaksi noin 12 000 euroa. Tämä on luku, jolle ei voi mitään, vaan se tulee paikallisten vesi- ja sähkölaitoksien taksoista. (Laskettu 2020 hinnoin. Vuodelle 2021 tuli korotuksia)

Tässä vielä tarkemmin eriteltynä kustannukset. Huomaa, että hinnastoissa mainitaan yleensä alvittomat hinnat, tässä alvilliset kuluttajahinnat:

  • Vesi 1 886 e *
  • Viemäri 2 838 e *
  • Veden ja viemärin tonttihaara ja vesimittari 2 658 e
  • Sähkö 3x25A 2 356 e
  • Valokuitu 1 980 e (vähintään, riippuu alueesta ja voimassaolevista tarjouksista)

* Vesi- ja viemäriliittymät perustuvat asunnon kerrosalaan. Nämä laskettu 130 neliön asunnolla.

Yhteensä liittymät noin 11 720 euroa, jos valokuidusta sattuu olemaan tarjous, kuten uusilla alueilla monesti on. Täysin varma en ole sisältääkö tämä kaiken kaivuutyön. Näiden ekstratöiden varalta tähän varataankin hieman reilusti.

Toki myös työmaan ajaksi saattaa joutua hankkimaan tilapäisiä liittymiä, joten sekin nostaa kustannuksia. Liittymien budjetti siksi 20 000 euroa.

Vastaava mestari ja suunnittelu

Hyvä vastaava mestari maksaa vähintään 4 000 euroa. Useimmistakin lähteistä saamiemme suosittelujen mukaan halvin ei ole paras. Hyvä mestari on kultaakin arvokkaampi ja voit välttyä ikäviltä lisäkustannuksilta jos mestari on oikeaan aikaan hereillä valvomassa intressejäsi ja osaa ennakoida tapahtumia.

Hyvä mestari on kultaakin arvokkaampi.

Viranomaiskuluihin menee myös rahaa. Esimerkiksi rakennuslupa kustantaa vähintään tonnin, tontin lohkoamisesta aiheutuu myös kuluja. Lisäksi saattaa tulla ylimääräisiä suunnittelukuluja, joten varmuudeksi pyöristetään tämä kategoria suoraan 20 000 euroon.

Piha

Piha voidaan jossain tapauksissa laskea mukaan maanrakennustöihin, mutta koska nämä ovat kaksi täysin eri rakennusaikaan tehtävää projektia, eritellään ne tähän. Eli maanrakennus on rakennuksen perustamista varten tehtävää valmistelua. Piha taas talon valmistumisen jälkeistä koristelua.

Omakotitalon takapiha

Pihan kustannuksiin sisältyy vähintään mullan tuonti/osto, nurmikko, kasvit ja aita. Haluaisimme vähintään pihatielle vielä soraa tai budjetin salliessa kivetyksen. Pelkästään tuija-/kuusi-/pensasaitaan saa kulumaan helposti useita tuhansia, riippuen mitä millekin tontin sivulle tulee. 20 000 euroa kuluu hyvinkin helposti! Eikä terassin laajentamisesta ole edes vielä puhuttu..

Mitä puuttuu?

300 000 euron budjetti vaatii, että tontti on perustuskustannuksiltaan edullinen tehdä. Budjetissa ei myöskään ole oikeastaan yhtään tilaa talopaketin muutostöille. Tällekin tulee varata rahaa, koska tiedämme, ettei peruspaketti meille riitä. Tulemme päivittämään materiaaleja varmasti.

Etukäteen tiedämme esimerkiksi, että sähkösuunnitelma on meillä vaativa ja haluamme varmasti tehdä jo ”ylimääräisiä” suunnitelmia/vetoja varmuuden vuoksi. Vaadimme taloon myös sisäverkon, joka ei ole vakiovaruste. Pelkästään tekniset ratkaisut nostavat jo kustannuksia. Tähän lisäksi vielä esimerkiksi laminaatin vaihto, keittiökalusteet jne.

Muihin yllättäviin kuluihin ja rakennusajan sähkö- ja vesikustannuksiin menee myös rahaa. Yhteenvetona sanottakoon että 300 000 euron budjetti alkaa näyttämään kokonaisuutena hyvin vaikealta saavuttaa. Todennäköisesti puhutaan noin 350 000 euron kokonaiskustannuksista.

300 000 euron budjetti alkaa näyttämään kokonaisuutena hyvin vaikealta saavuttaa.

Toki rakentamisen kannalta osa kustannuksista jaksottuu projektin eri vaiheisiin, esimerkiksi piha ei ole ensimmäinen asia, johon pistämme koko rahasumman. Pihaan budjetoidut rahat käytetään varmasti talon päivityksiin ja piha tehdään minimibudjetilla pikkuhiljaa asumisen myötä.

Tämä oli vain karkea laskelma ja budjettia tullaan vielä täydentämään suunnittelujen edetessä. Halusimme kuitenkin esitellä mihin olemme suunnitelleet rahankäyttöä ja kuinka paljon, sillä itse arvostamme avointa keskustelua rahasta ja budjetista. Toivomme että se auttaa muitakin omissa budjeteissaan.

Jaa artikkeli kaverille:

5 thoughts on “Omakotitalon karkea budjetti

Leave a Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Villa Uitto - 2020 ->