Kurkkaus missä suunnitteluvaiheessa mennään

omakotitalon suunnittelu

Rakentamiskuume on siitä pirullinen kansantauti, että polte lähtee vasta kun pääsee tekemään sitä itseään eli rakentamaan. Samalla haave rakentamisesta pyörii koko ajan mielessä. Jotta rakennuskuume pysyisi joten kuten hallinnassa, olemme aloittaneet täyttä höyryä suunnittelemaan millainen talo meille tulee.

Suunnitelmat haluamme toki säilyttää järjen rajoissa, mutta mopo varmasti tulee useampaankin otteeseen karkaamaan. Budjetti on rajallinen. Tontti voi asettaa haasteita. Yllättäviä kustannuksia voi tulla. Joudumme varmasti vetämään punakynällä yli toiveita ja elämään kompromissien kanssa. Olemmekin pidättäytyneet nettishoppailemasta tulevia kodin vimpaimia ja vempeleitä. Meilläkin on rajamme.

Mitä voimme juuri nyt suunnitella on raamit. Mitä funktioita tiloille? Montako huonetta? Sisustuksen yleisilme? Nämä ovat kaikki asioita, joita olemme pyöritelleet ja pohtineet. Visuaalisena ihmisenä minua auttaa valtavasti moodboardien teko, sillä se pakottaa tiivistämään suunnitelmat muutamaan kuvaan ja sanaan. Moodboardeja tekemällä olen oppinut mitkä asiat ovat välttämättömiä ja mikä on toive, jonka toteutumatta jääminen ei kaada maailmaa.

Oleskelu- ja makuutilat

Makuuhuoneen suunnittelu on siitä viheliäisti puuhaa, että toiveissa on kaksi täysin toisensa poissulkevaa suunnitelmaa. Makuuhuone voisi olla se paikka, jossa hieman hullutellaan ja mennään tummalla väripaletilla. Toisaalta vaaleat värit ovat rauhallisia ja harmonisia, eikä vaaleaan yleensä kyllästy koskaan.

Makuuhuoneen moodboard - vaaleat sävyt.
Kuvat Pinterest / Villauitto
Makuuhuoneen moodboard - tummat sävyt.
Kuvat: PInterest / Villauitto

Yhteistä suunnitelmille on kuitenkin vaaleat tekstiilit ja kodikkuus. Tummissa sävyissä viehättää pesämäisyys ja hämärämpi yleisilme. Koen, että tumma seinä on rauhoittava ja takaa ihanat yöunet.

Nykyinen makuuhuoneemme on 12,5 m2, mutta ensi kuun muuton myötä huonekoko hieman pienenee. Olemme olleet kuitenkin tyytyväisiä päämakuuhuoneen kokoon, eikä meillä ole toiveissa tehdä isompaa päämakuuhuonetta. Neliöiden salliessa 3-5m2 vaatehuone olisi unelma, mutta myös kaapisto kelpaa. Makuuhuone on meille nukkumista varten, eikä esimerkiksi tv:tä tarvita. Lisäneliöt otamme mieluusti muualle, kuten oleskelutiloihin.

Olohuone

Olohuone tulee olemaan yksi kotimme tärkeimmistä alueista, jossa vietetään paljon aikaa. Tämä näkyy jo huomattavasti pidempänä vaatimuslistana.

Olohuoneen moodboard.
Kuvat: Pinterest / Villauitto

Haluamme pitää olohuoneen yleisilmeen vaaleana eli isot huonekalut ja tekstiilit, kuten matot tulevat varmasti olemaan vaaleita maanläheisiä sävyjä. Persoonallisuutta tilaan tuodaan tuomalla mustia yksityiskohtia ja designia kohtuudella ja harkinnalla. Pienenä mausteena muutama värikäs yksityiskohta, kuten kovasti rakastamani Hakola Moon rahi vaaleanpunaisena.

Olohuoneen huonekorttiin on päässyt myös parkettilattia. Tämä on toive, josta en haluaisi luopua. Lemmikkitaloudessa vinyylilankku voi olla myös hyvä valinta, mutta keinomateriaali mietityttää. Minusta vaan ei ole tammiparkettia voittanutta kauneudessa ja tämä haavehan maksaa suoraa kahisevaa.

Koska toiveissa on iso 50-60m2 yhdistetty keittiö-olohuone, vaaditaan tilalta myös mielekkäitä ja nerokkaita akustiikkavalintoja. Akustiikkataidetta meiltä jo löytyy, mutta joudumme varmasti miettimään muitakin vaihtoehtoja. Toivelistalta löytyy lisäksi rimakatto. Rimakatossa yhdistyisi sekä akustiikka että kauneus. Onhan rimatto upea ja ylväs ilmestys. Jotta katto ei kuitenkaan kaatuisi niskaan, tulisi huonekorkeuden olla standardia korkeampi 280 cm+ ja mielellään vielä vino.

Keittiö

Siinä missä olohuoneelta toivotaan kokoa, vinoa sisäkattoa ja avointa valoisaa tilaa, ovat keittiön vaatimukset huomattavasti teknisempiä. Useamman pienen ja epäkäytännöllisen keittiön jälkeen toivelistalla on iso keittiö. Nykyisessä kodissamme on suhteellisen kookas avokeittiö, joka onnistuu silti olemaan epäkäytännöllinen. Olemme yrittäneet minimoida erilaisten kodinkoneiden säilyttämisen pöytätasoilla, mutta niin vain pöydille aina eksyy vempainta jos toistakin. Ratkaisu tähän kaaokseen olisi aamiaiskaappi. Tiedän, tämä aamiaiskaappi on nyt jokaisen rakennuttajan ja remppaajan huulilla, mutta meille tämä ei kuitenkaan ole vain ja ainoastaan trendikysymys. Aamiaiskaapin hienous on siinä, että kaappiin saa jemmattua kaikki ikävät pienkodinkoneet piiloon. Hifistelijät voivat valita kaappiin sisääntaittuvat ovet, jolloin kaapinovien auki pitäminen ei rajoita keittiössä liikkumista.

Toinen keittiön ehdoton vaatimus on saareke. Kaipaan ehdottomasti isoa työskentely- ja laskutilaa, sekä pidän saarekkeita visuaalisesti miellyttävänä ratkaisuna. Oikein hyödynnettynä saareke on suoranainen tilaihme ja sen uumeniin on mahdollista kätkeä lisää himoitsemiani vetolaatikoita.

Keittiön moodboard - vaalea.
Kuvat: Pinterest
Keittiön moodboard - musta keittiö.
Kuvat: Pinterest

Sävymaailmaltaan keittiön osalta käydään samaa keskustelua kuin makuuhuoneen kanssa. Tumma viehättää. Minua ei pelota tummien pintojen puhtaana pito, enkä usko, että väriin tulisin koskaan kyllästymään. Onhan musta oma lempivärini. Keittiösuunnittelussa haluan kuitenkin kunnioittaa tilaa, enkä tehdä liian tarkkoja suunnitelmia värin suhteen etukäteen. Tilaan tulee sopimaan joko musta tai vaalea keittiö paremmin.

Keittiön varustelutasoa on meillä myös jo mietitty. Pöytätasoksi pohdimme keraamista tai kvartsia. Kvartissa värivaihtoehtoja on lukuisia ja materiaalina se on erittäin kestävää. Lämpöä se sietää tosin vähemmän kuin keraaminen, mutta molemmat sietävät taas hyvin nestettä. Molemmat tasot ovat myös melko huoltovapaita puutasoihin verrattuna. Miinuksena on kuitenkin suhteellisen suolainen hinta. Keraamisen tason etuna on, että sitä saa huomattavasti ohuemmaksi leikattuna kuin kvartsitasoa.

Pöytätason lisäksi haluaisin ehdottomasti aktiivihiilisuodattimella olevan lieden. Liesituulettimet eivät ole koskaan olleet mieleeni ja tällä ratkaisulla vältettäisiin iso ja ruma kattoon asennettava tuuletin. Tulevia black friday tarjouksia siis odottelemaan.

Märkätilat

Märkätiloja kaikkia yhdistää harmonia ja vaaleus. Tyyliä voi kuvailla yksinkertaista pienellä mausteella. Tärkeintä märkätiloissa on ehdottomasti käytännöllisyys ja helppo puhtaanapito. Vasta tämän jälkeen katsotaan miltä muut valinnat tulevat näyttämään.

Kodinhoitohuoneen moodboard.
Kuvat: PInterest

Kodinhoitohuoneessa tärkeintä on hyvin sijoitetut kodinkoneet ja säilytystila. Haluamme myös vesipisteen kodinhoitohuoneeseen. Parhain ratkaisu meille olisi pesukoneiden sijoittaminen korokkeelle, eikä lattiatasoon tai päällekäin. Tällöin ei tarvitsisi niin paljon kyykkiä.

Kodinhoitohuoneeseen halutaan myös riittävästi kaappien uumenissa olevaa pyykkien lajittelutilaa. Tälä hetkellä meillä on viisi eri pyykkikoria, joihin pyykkejä lajitellaan ja kolme näistä ei mahdu kaappiin. Kodinhoitohuoneen suunnittelussa tuleekin kiinnittää huomioita, että kaikille pyykeille olisi oma paikkansa kaapissa. Ei lainkaan haittaa jos lajittelumahdollisuus olisi jopa suurempi. Pyykkien lajittelun lisäksi olisi toivottavaa, että kodinhoitohuoneeseen mahtuisi myös lajittelupiste pahveille ja pulloille pois keittiöstä.

Saunan moodboard.
Kuvat: Pinterest

Sauna tulee varmasti olemaan Jessen valtakunta ja hänen suunnittelun tulosta. Minulle riittää, että saunaan saa tunnelmavalaistuksen ja, että siellä mahtuu kunnolla istumaan. Olemme pyöritelleet erillisen saunamökin rakentamista, johon Jesse saisi myös työtilan tupaan. Kiuasvalinta tulee luultavasti kuitenkin olemaan sähkökiuas sen nopeuden vuoksi. Laudevalinnoilta toivotaan helppohoitoisuutta.

Kylpyhuoneen moodboard.
Kuvat: Pinterest

Kylpyhuoneen suunnittelussa meillä on jo paljon mielipiteitä mitä ei ainakaan valita itselle. Ikuinen murheenkryyni eli lasinen suihkuseinä on painajainen pitää puhtaana ja lasia tuleekin aivan minimaalisesti jos sitä ei voida muuten välttää. Haluamme erillisen suihkutilan, joka olisi mielummin rajattu seinällä kuin lasilla. Laattojen sijaan olemme pohtineet seiniin mikrosementtiä, koska saumojen putsaus ei ole meidän lempipuuhaa. Lattian suhteen mitä suurempi laatta sen parempi. Tämä tarkoittaa vähemmän lattiasaumoja.

Kylpyhuoneessa tulisi olla myös hyvä yleisvalaistus ja riittävästi valoa, jossa pystyisi meikkaamaan. Liian epäsuora valo ei tässä tapauksessa toimi. Valaisimien sijoittelua tuleekin miettiä huolella. Kylpyhuoneessa tulisi olla myös riittävästi säilytystilaa, jotta allastasot saataisiin pidettyä siistinä. Värimaailma on meillä aika avoin toistaiseksi. Talossa kuitenkin tulee kulkemaan punaisena lankana mustat yksityiskohdat, joten päädymme luultavasti mustiin hanoihin ja suihkukalusteisiin. Peilikaappi on myös toiveena, koska säilytystilaa halutaan myös silmien korkeudelle. Ratkaisuksi olemme pohtineet kaapin upottamista seinään, joten käytännössä näkyväksi tulisi ainoastaan peili. Näin katsetta saadaan huijatuksi.

Työhuoneet

Teemme molemmat töitä kotoa, joten oma työhuone on ehdoton vaatimus. Työhuoneista kirjoittelimme enemmän tässä postauksessa.

Työhuoneen moodboard - Emma.
Kuvat: Pinterest / Canva

Työhuoneiden suunnittelussa kumpikin vastaa oman huoneen suunnittelusta ja sisustuksesta. Suurimmat erot tulevat olemaan huoneiden värimaailmassa ja koossa. Omaan työhuoneeseen kaipaan hieman väriä, valoisuutta ja viherkasveja piristämään päivääni.

Jessen työhuoneen moodboard.
Kuvat: Pinterest / Canva

Jessen työhuoneeseen kaivataan ehdottomasti enemmän tilaa kuin omaani. Säilytystila on tarpeen, sillä Jesse säilyttää firmansa papereita kotona ja niille vaaditaan reippaasti tilaa. Ergonomiasta pidetään molemmat huolta, sillä säädettävät pöydät löytyvät, seilaapa meillä myös satulatuoli. Jesseä ei niin paljoa myöskään kinnosta minkä väriset seinät tulee, kunhan akustiikka on kunnossa ja kaikki tavarat mahtuvat sisään. Jessen työhuoneen suunnittelussa mennäänkin selvästi käytännöllisyys edellä. Minun työhuoneeseen eksyy varmasti jos minkälaista silmäruokaa koriste-esineiden muodossa.

Mitä seuraavaksi?

Mitä enemmän aikaa kuluu ja mitä pidemmälle suunnittelussa pääsee, muuttuvat ja tarkentuvat myös omat ajatukset. Suunnittelu on kuitenkin prosessi ja mitä pidemmälle tätä polkua kuljet, sitä tarkemmin tunnet omat mieltymyksesi ja tarpeesi. Meidän motto on alusta saakka ollut se, että suunnitellaan huolella, jotta suurilta virheiltä ja epäkäytännöllisiltä ratkaisuilta säästyttäisiin.

Moodboardien teko on itselle ollut juuri tätä: mikä on minulle se ydin ja tärkein asia mistä en ole valmis luopumaan. Suosittelen ehdottomasti jokaiselle talonrakentajalle tai rakentamisesta kiinnostuneelle kokoamaan omia ajatuksia kuvien ja muutamien ydinsanojen muotoon. Nämä auttavat myös huonekorttien tekemisessä.

Sen jälkeen kun sinulla on visio vaatimuksista, on talopakettienkin vertailu ja kilpailuttaminen helpompaa, koska osaat kilpailutukseen sisällyttää jo sellaisia huomioita, joita et ilman tätä pidempää suunnitteluprosessia olisi ehkä osannut huomioida. Meidän seuraava suunnitteluaskel on ryhtyä talopakettien vertailuun keskenään. Vertailua tullaan tekemään varmasti avoimesti myös täällä blogin puolella ensi vuodesta alkaen. Pysy siis kanavalla!

Jaa artikkeli kaverille:

2 thoughts on “Kurkkaus missä suunnitteluvaiheessa mennään

  • Omakotitalon suunniteluun kuuluu kyllä hirmuisesti eri vaiheita. Lisäisin listaan vielä mahdolliset luontoselvitykset jotka pitää ottaa huomioon kaavoituksessa. Meillä löytyi tontilta tiettyjä eläinlajeja joka esti osan suunnitelmien toteutumisesta. Kivoja inspiraatiokuvia talon eri huoneista, näistä saa kivasti intoa omaankin suunnitteluprosessiin!

    • Totta puhut! Ja hirmu hyvä pointti. Näissä pitää kyllä aina olla tarkkana. Kiva jos oli inspiroivaa ja iloa omaan suunnitelmaan!

Leave a Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Villa Uitto - 2020 ->