Philips Hue Kokemuksia

Olohuoneen Hue-jalkalamppu.

Mikä älyvalaistus?

Kodin valaistuksella on suuri merkitys millainen tunnelma kotiin saadaan. Valaistus on sekä tunnelman luoja että hyvinvointimme tuki. Valaistuksella on tutkitusti merkitystä hyvinvointiimme, sillä syksyn pimeys ja Suomen kaamosaika ovat toisille ihmisille erityisen raskasta aikaa, sillä luonnonvaloa on niukasti saatavilla.

Olemmekin jo nykyiseen kotiimme lähteneet rakentamaan Philips Hue älyvalaistusta. Philips Hue älyvalaistuksesta tekee loistavan sen lukemattomat säätömahdollisuudet niin värin kuin himmeysasteen suhteen. Järjestelmään kuuluu sekä perinteiseen E27- ja GU-kantoihin sopivia led-polttimoita kuin itse valaisimiakin. Philips Hue on lisäksi suhteellisen helppo asentaa, eikä vaadi monia työvaiheita tai monimutkaista käyttöönottoa.

Aloitus on suhteellisen helppoa kaupasta saatavalla valmiilla starttipaketilla. Starttipaketti sisältää kaksi led-polttimoa, valokatkaisimen sekä brigden eli ns. sillan, jolla älyvalaistus yhdistetään kodin sisäverkkoon. Yksi silta voi käskyttää jopa 50 eri lamppua, joten tällä pääsee varsin pitkälle. Itse valoja voidaan ohjata kaukosäätimillä, mutta itse olemme suosineet sovelluskaupasta ladattavissa olevaa mobiilisovellusta.

Philips Hue on lisäksi suhteellisen helppo asentaa, eikä vaadi monia työvaiheita tai monimutkaista käyttöönottoa.

Yksittäisiä polttimoita voi käyttää Bluetoothilla ilman siltaakin, mutta Huen silta antaa huomattavasti suurempia mahdollisuuksia koko kodin valaistuksen säätämiseen.

Itse ostimme starttipaketin Philips Hue White and Color Ambiance. Tämän mukana tulee polttimot, joissa valkoisten sävyjen lisäksi on mahdollista valita jopa 16 miljoonaa eri värisävyä. Polttimoita ja starttipaketteja on saatavilla myös vain valkoisen sävyissä. Värien käytössä olemme aika konservatiivisia, mutta erilaisten värisävyjen käyttö on ollut ihan hauska kokemus. Mobiilisovelluksessa on myös valmiina erilaisia teemoja (skenaarioita).

Valoilla on lukuisia erilaisia käyttömahdollisuuksia

Mobiilisovelluksessa on mahdollista ajastaa valot päälle. Meillä esimerkiksi sängynalusvalot syttyvät arkiaamuisin klo 7 alkaen auttamaan heräämistä. Valot syttyvät himmeänä ja ne kirkastuvat vähitellen. Meillä valot on asetettu sammumaan klo 8:30. Valoissa on myös muita hauskoja ominaisuuksia, voit esimerkiksi asettaa valot päälle jos olet matkoilla tai voit vastaavasti asettaa valot auttamaan iltarytmiäsi, jolloin valot alkavat himmenemään iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Valot voi myös kytkeä tv-katseluun, jolloin valo reflektoi tv:n värimaailmaa ja luo maagisemman katselukokonaisuuden.

Sarjaan kuuluu tottakai sisävalojen lisäksi myös ulkovaloja. Toistaiseksi meillä kotona on vain led-polttimoita sekä led-valolista. Olemme yhdistäneet myös Hue-sarjan pistorasian tavalliseen valoon, jolloin myös tätä valoa voidaan ohjata päälle ja pois sovelluksen kautta, vaikka valo itsessään ei olekaan Hue-sarjaa.

Kokemuksia Huesta

Meillä on ollut Hue aktiivisessa käytössä nyt noin puoli vuotta. Täytyy myöntää, että olin tätä kohtaan aluksi jopa skeptinen. En ymmärtänyt, mitä hienoa tässä värivalosekamelskassa olisi ja miksi valoja täytyisi pystyä ohjaamaan kännykästä.

Meillä on ollut muutama parvekkeen valo sekä käytävän kaapiston alla oleva led-nauha kauko-ohjattavalla pistorasialla. Tämä toimi kohtuullisesti, kaukosäätimiä oli parissa paikassa taloa ja valoja sai laitettua niistä päälle.

Led-nauha kaapin alla.

Nyt Huen myötä vaihdoin käytävän led-nauhan Hue-yhteensopivaan kauko-ohjattavaan pistoriaan, jonka lisäksi meillä on sängyn alla Huen oma Led-nauha, sekä yhdessä olohuoneen lampussa Huen polttimo (aloituspakkauksesta). Täyttä hyötyä tästä ei vielä oteta näin vähäisellä polttimoiden määrällä, mutta alan ymmärtämään Huen hyödyt.

Erilaisten skenaarioiden luominen, joita voi suoraan kännykän näytön pikavalinnoilla laittaa päälle, ovat mukavia. Voin esimerkiksi säätää erillisen siivous-tilan, jolloin kaikki valot palavat täysillä kirkkaina tai tunnelma-tilan, jolloin valot ovatkin himmeitä hehkulampun värisiä.

Hue valot makuuhuoneessa sängyn alla ja lukuvalossa.
Hue valot makuuhuoneessa sängyn alla ja lukuvalossa.
Hue valot makuuhuoneessa sängyn alla ja lukuvalossa.
Hue valot makuuhuoneessa kattolampussa ja lukuvalossa.
Hue valot makuuhuoneessa kattolampussa ja lukuvalossa.

Älyvalojen ohjaaminen

Isoin ongelma on ollut muun kuin kännykkäohjauksen puute. Philipsin aloituspakkauksessa tulee mukana vain yksi kauko-ohjain. En aluksi ymmärtänyt, mitä tällä tekisi ja miten sitä käyttäisi ja koko kauko-ohjain vaikutti turhalta.

Hue katkaisin.

Olen kuitenkin huomannut, että aina ei ole se kännykkä kädessä. Valoja täytyy pystyä ohjaamaan myös suoraan katkaisimista. Meillä on ollut ongelmana, että muutama Huen polttimon omaava valaisin on sammutettu suoraan niiden valaisimien omista kytkimistä. Tämän jälkeenhän mitkään kauko-ohjaukset ja skenaariot ei enää toimi. Hue ei voi yliajaa valaisimen omaa virtakytkintä, polttimolle ei vain tule virtaa.

Perinteinen valokytkin.

Olen alkanut pohtimaan, että kauko-ohjaimia pitäisi ehdotomasti olla enemmän. Katkaisimien tulisi olla luontevissa paikoissa, jossa kuljetaan ja, joissa valoa tarvitaan. Esimerkiksi meillä on makuuhuoneessa Huen polttimolla varustettu lukuvalo. Sängyn vieressä pitäisikin olla kytkin, jolla tämän lukuvalon saa päälle. Nyt kun tätä käytetään lukuvalon omalla kytkimellä, menee koko älyvalon idea hukkaan.

Paras puoli Huen kytkimissä on se, että niillä voi aktivoida erilaisia tiloja. Painamalla kytkintä kerran, kaksi, kolme tai neljä kertaa aktivoituu erilainen skenaario. Näin kerran painamalla voisi saada lukuvalon päälle ja pari kertaa painamalla esimerkiksi aamulla tarvittavan koko huoneen isomman valaistuksen.

Olohuoneen Hue-jalkalamppu.
Olohuoneen Hue-jalkalamppu.
Olohuoneen Hue-jalkalamppu.
Olohuoneen Hue-jalkalamppu.

Kännykän kaivaminen esiin näissä edellämainituissa tilanteissa on vaivalloista valojen ohjaamiseksi, joten valokatkaisin oikeassa paikassa on kätevämpi. Olen alkanut jopa pohtimaan tarvitseeko uuteen rakennettavaan taloon laittaa perinteisiä valokytkimiä ollenkaan? Entä jos kaikkiin valaisinpistokkeisiin tulisi koko ajan virtaa ja valojen syttymistä ohjataan Huen tai jonkin muun älykotiautomatiikan kautta? Näin seinille ei tarvitsisi vetää yhtä paljon sähkövetoja ja rumia katkaisimia. Huonekalujen sijoittaminen on vapaampaa ja Huen katkaisimet voidaan laittaa juuri sinne missä ne luonnollisen käytön kannalta ovat tarpeellisia.

Olen alkanut jopa pohtimaan tarvitseeko uuteen rakennettavaan taloon laittaa perinteisiä valokytkimiä ollenkaan?

Valojen ääniohjaus

Google Assistant.

Lähdin testaamaan myös ääniohjausta. Tämä älykaiutin-villitys on toinen asia mitä en ole täysin ymmärtänyt, enkä ole nähnyt siinä hyötyjä. Nyt kun mahdollisuus ja tekniikka kuitenkin jo on, niin lähdin ihan mielenkiinnosta testaamaan Google Assistanttia. Huen kanssa tässä on ihan järkeäkin, erityisesti edellä mainitun katkaisinongelman kannalta. Voin eteisessä sanoa ”Ok google, I’m home” ja tadaa; käytävän ja olohuoneen valo syttyy! Tai kotoa lähtiessä sanotaan, että olen lähdössä ja automatiikka sammuttaa kaikki valot. Perinteisten valojen kanssa täytyisi juosta pitkin taloa varmistamassa, että kaikkien huoneiden valot ovat sammutettu. Huen kanssa voin painaa kännykällä yhtä nappia, joka sammuttaa kaikki valot tai vielä hienommin, kertoa ääniavustajaa tekemään tämän!

Google assistant kytkee valot päälle ääniohjauksella.
Hi Google! Turn on the light!

Meidän setup on vielä suhteellisen pieni ja täyden hyödyn saaminen vaatisi kaikkien valojen vaihtamista Huen polttimoihin. Tämän jälkeen tulisi myös asettaa lisää skenaarioita ja luoda niille ääniohjaus. Olen kuitenkin kallistumassa tähän ja näen jo tässä käytännön hyötyjäkin. Olen pitänyt älykotiasioita, valaistusta ja ääniohjausta vain tekniikkahörhöjen näpertelynä, mutta on tässä ihan ideaakin. Valitettavasti mainonnassa esim. Huen osalta keskitytään mielestäni liikaa värivalaisuun, jossa en ole nähnyt järkeä. Miksi haluaisin kotiini punaisen tai oranssin valaistuksen? Mutta jutun juju on siinä, että tietyssä tilanteessa saadaan kirkkaan valkoinen ja toisessa tilanteessa perinteisempi hehkulampun värinen tunnelmavalaistus, niin tässä alkaa olla jo järkeä.

–mainonnassa esim. Huen osalta keskitytään mielestäni liikaa värivalaisuun, jossa en ole nähnyt järkeä

Meillä on myös muutama valaisin, jotka vaatii Edison-valaisimen. Onneksi Huelta tuli juuri tähänkin yhteensopivat polttimot. Vaikka näitä valaisimia on vain vähän käytetty, on näiden saaminen saman ohjauksen piiriin järkevää ja ehkäpä näitä tulisi myös useammin käytettyä. Edison-valaisimissa ei toki ole värisävyn säätöä, ainoastaan himmennys. Valosävy on siis aina kellertävä.

Valaisin Edison-polttimolla.
Jaa artikkeli kaverille:

6 thoughts on “Philips Hue Kokemuksia

 • Kiitos hienosta kuvauksesta!
  Olen Ikean ja muiden valmistajien himmennettävissä ledeissä (varsinkin GU) kyllästynyt sirisevään ääneen joka kuuluu himmennettäessä, ei kirkkaimmalla asetuksella. Kuuluuko Huesta mitään ääntä, itse valon lähteistä tai sillasta/kytkimestä? Nuo mainitut merkit myös varsinkin himmennettyinä välillä ”välkkyvät” välillä vähän kirkkaampina ja välillä himmeämpinä, kuin virran pätkiessä. Tapahtuuko tätä Huen kanssa? Tekisi mieli investoida kunnolla ohjattavaan laatuvalaistukseen mutta nämä kysymykset vielä askarruttavat….

  • Kiitos kysymyksestäsi. Huen suhteen en ole huomannut sirinää missään polttimossa tai itse sillassa. Silta toki ei ole aivan korvan vieressä, mutta olohuoneen nurkassa, niin isompi ääni kyllä varmasti kuuluisi. Olen melko ääniherkkä pienillekin ilmastoinnin äänille jne., enkä muista koskaan kuulleeni näistä mitään. GU10 polttimoita meillä ei ole ollut, joten niistä en osaa sanoa. Ainoastaan E27-kantaisia plus nyt muutama Huen oma valaisin kiinteillä ledeillä.

   Uskon tietäväni mitä sirinää tarkoitat. Äänen pitää todennäköisesti muuntaja, niin en usko että silta mitään ääntä pitäisikään. Valitettavasti taitaa olla niin että hinta näkyy tässä ja Huen muuntaja on laadukkaampi.

   Oma kokemukseni ja kuulemani asiat ammattikentästä kertovat myös sitä, että ihan yleisestikin LED-polttimoissa hinta näkyy käyttöiässä. Halvempien polttimoiden jäähdytys on yleensä rakennettu heikommin ja tämä johtaa lyhyempään käyttöikään. En toki ole purkanut IKEAn valaisimia, tämä on vain yleinen huomio ei-älypolttimoista. Timon kokemukset toki tukevat tätä kestoiän eroa: https://timopertila.com/2017/10/16/ikean-tradfri-alyvalot-tulivat-hue-kotiin/

   Timon artikkelissa annetaan palautetta myös eri merkkien sekoittamisesta. Tähän saa ratkaisun jollain älykotijärjestelmällä. Esim. Cozify tai Home Assistant, joka kykenee ohjaamaan eri merkkejä. Home Assistant on myös täällä ollut nyt hetken kokeilussa ja kirjoitan siitä laajempia käyttökokemuksia lähiaikoina.

 • Miten toimii nykyään?

  Itselläni valot toki vielä toimii, useamman vuoden on ollut käytössä.

  Mutta…nyt sillan päivitys ei enään onnistu koska se vaatisi porttien avaamista reitittimeltä, mitä en missään olosuhteissa aio tehdä. En suostu avamaan kotiverkkoani ulkopuolisille. Ja philipsin teknisen tuen mukaan se on ainoa tapa miten voi jatkaa käyttöä. Puhelin äpillä ei voi tehdä muuta kuin yrittää päivitystä, joka aina epäonnistuu (koska kotiverkkoni pysyy suojattuna)

  • Hue toistaiseksi ainakin näyttää toimivan, mutta en mielestäni ole rajoittanut sen oikeuksia kytkimeltä. Olen kyllä muutenkin tekemässä irtautumista, koska kaikki muu on Home Assistantissa. Lähinnä oma laiskuus on ollut nyt esteenä sille. Kaikki uudet lamput, vaikka Hueta olisivatkin, on liitetty suoraan Zigbeellä Home Assistanttiin, Huessa on vain vanhoja lamppuja. Kesällä yritin muutossa irtautua Huen sillasta, mutta lamppujen irrotus ja uudelleenparitus osoittautui sen verran työlääksi että jätin homman odottamaan tulevaisuutta.

   Juuri viikko sitten testasin Huen katkaisijoiden linkitystä suoraan Home Assistanttiin ja näin toimien noiden katkaisijoiden mahdollisuudet kasvavat moninkertaisesti. Joskus tässä lähiaikoina otankin projektiksi uudelleen parittaa kaikki lamput Huesta suoraan Home Assistanttiin ja heivaan Huen sillan pois sähköä kuluttamasta.

Leave a Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Villa Uitto - 2020 ->