Hyvää kahvia

Maitoa kaadetaan kahviin.

sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä

Viikonloppuisin rentoudutaan. Meille se tarkoittaa rauhallista aamupalaa. Aamuun kuuluu aina oleellisesti kahvi. Meillä meni Moccamaster keväällä kaappiin piiloon eikä sitä ole sen jälkeen käytetty. Lähes kaikki kahvi juodaan nykyään lattena.

Tai no, ei nyt suoraan ihan lattena, mutta sen tyylisenä. Videolla tarkemmin helposta tekotavasta, miten kotona saa lattetyylistä kahvia.

Latteresepti

Tässä vielä tarkemmat ohjeet:

  1. Laita mokkapannuun kuumaa vettä hanasta
  2. Jauha pavut (3 kupin mokkapannuun n. 20-25 g). Itse käytän wilfan asteikolla jotain aeropressin ja mokkapannun välissä olevaa karkeutta
  3. Jauhettu kahvi mokkapannuun ja yläosa kiinni.
  4. Laita mokkapannu liedellä lämpiämään. Keraamisella liedellä pidän asteikolla 1-9 ensin 8:lla hetken kunnes alkaa kuulua porinaa, sen jälkeen lasken 6-7 teholle. Induktiolla näillä asteilla tulee liian nopeasti, pidän 5-6 tehoilla koko prosessin ajan.
  5. Laita maito lämpiämään kattilaan. Tavoitellaan n. 60-65 °C lämpötilaa.
  6. Maidon ja kahvin lämpiämistä odotellessa lämmitetään kupit ja pressopannu. Laitan näihin niin kuumaa vettä kun hanasta tulee.
  7. Kun maito saavuttaa lämpötilansa 65°C kaadetaan se pressopannuun ja pumpataan nopeasti. Oman maun mukaan voi tavoitella maidon tilavuuden kasvattamista jossain 1,3 – 2 kertaisen välillä. Mikäli ei omista pressopannua, niin kympillä saa maidonvaahdottimen, mutta sillä tulee helposti paljoan kovempaa vaahtoa. Maito on myös epätasaisempaa, osa on nestettä, osa kovaa vaahtoa. Pressopannulla saa paljon paremman vaahdon aikaiseksi.
  8. Kaadetaan kuppiin kahvi ja maito. Itse kaadan ensin kahvin pohjalle ja sitten maidon päälle.

Tarvikkeet

Tarvitset tätä varten tietenkin *mokkapannun ja *pressopannun tai erityisen *maidonvaahdottamiseen tarkoitetun kannun (Hyvin vastaava kuin pressopannu). Mokkapannuksi suosittelen 3 kupin versiota, sillä saa tehtyä yhden taika-mukillisen lattea. 3 kupin mokkapannu on kaikista helpoin käyttää. Mikäli haluat tehdä kerralla kaksi kuppia lattea, voit ostaa myös *6 kupin keittimen, mutta varoitan että sen käyttäminen saattaa olla hieman hankalampaa. Kaikkeen toki oppii!

Ja kahvipuolella tietenkin kannattaa käyttää tummempia paahtoja. Itse käytetään useimmiten 4 paahtoa, mutta sanoisin että 3/5 on ihan minimi. Pavuista tulee paras kahvi, silloin kahvi on aina tuoreinta. Valmiiksi jauhettu kahvi ilmaantuu hyvin nopeasti, joten kahvi tulisi aina jauhaa pavuista. Jauhatukseen toimii vallan hyvin noin 100 euron arvoinen *Wilfan kahvimylly. Tai jos haluaa oikein hifistellä, niin Wilfalta löytyy myös *tuoreempi malli, joka sisältää vaa’an ja on ilmeisesti muutoinkin hiljaisempi. Omaa joululahjalistaani tehdessä….

Kahvimyllyistä sen verran, että älä osta sitä halvemman hintaluokan myllyä, jossa on pyörivä terä. Se silppoo kahvipavun eikä tuota muutoinkaan kovin tasalaatuista raekokoa. Kahvimyllyssä kuuluu olla kaksi pyörivää jauhinta, joiden väliin kahvi ”murskataan”.

Kiinnostaako enemmän?

Mikäli innostuit kahvihifistelystä, niin tässä muutama hyvä perusvideo mokkapannun ja maidonvaahdottamisen perusteista:

Jaa artikkeli kaverille:
Leave a Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Villa Uitto - 2020 ->