Tontinmetsästys

Osallistuimme viime vuonna Ylöjärven tonttiarvontaan, joka oli ensimmäinen aktiivinen toimenpide tontin etsinnässä. Heräsimme viime vuoden tonttihauissa hieman liian myöhään ja esimerkiksi Tampereen kaupungin tonttihaku oli jo mennyt ja tullut. Toisaalta päätös rakentaa syntyi vasta loppukesästä, jolloin useimmat tonttihaut olivat jo 2020 vuoden osalta menneet umpeen.

Päätös tarkemmasta rakennussijainnista on vielä vähän auki, mutta selkeitä ennakkosuosikkeja on jo valikoitunut. Ykköstoive on luultavasti nykyinen asuinpaikkamme Ylöjärvi. Aikomuksena on hakea myös Tampereelta tonttia, vaikka niitä luultavasti jaetaan vain Vuoreksesta ja Hervantajärveltä. Lempäälässä kiinnostava kohde voisi olla myös Hervantajärven ympäristö jos sieltä tontteja tullaan jakamaan. Pirkkala on aina myös kiinnostava kohde. Viime vuonna Pirkkalasta ei jaettu lainkaan omakotitalotontteja, joten katsotaan onko tänäkään vuonna tontteja jaossa.

Heräsimme viime vuoden tonttihauissa hieman liian myöhään ja esimerkiksi Tampereen kaupungin tonttihaku oli jo mennyt ja tullut.

Kuva tonttimailta.

Ensisijaisesti toivoimme tonttia Ylöjärven Metsäkylästä. Harmiksemme Metsäkylän kaikki kaavoitetut tontit jaettiin kuitenkin jo viime vuonna, eikä uusia ole tulossa ainakaan ihan heti jakoon. Joudumme siis pohtimaan mitkä alueet Ylöjärvellä meitä kiinnostaisivat. Vuoden 2021 haku tulee painottumaan Siltatien ja Siivikkalan alueelle, Siivikkalan ollessa varmasti se halutumpi hakukohde.

Miksi kaupungin tontti?

Rakentaminen maksaa ja kuten monilla, on meidänkin budjetti rajallinen. Parhaimman säästön saisimme jos meille onni soisi kaupungin tontin. Tonttien myyntihinnat tuppaavat yksityisillä markkinoilla karkaamaan käsistä, etenkin Tampereella ja lähikunnissa. Vaikka kaupungit nykypäivänä tyypillisesti vuokraavatkin tontteja, on suurimmassa osassa optio myös tontin ostamiseen myöhemminkin. Päätöstä ostosta ei tarvitse tehdä heti, vaan tontin voi lunastaa vaikka kymmenenkin vuoden päästä.

Meidän omakotitalon karkeaan budjettiin ei ole lainkaan laskettu tontin ostosta tai vuokraamisesta aiheutuvia kuluja. Näin ollen tontin osto tarkoittaa samansuuruista lovea talon rakennusbudjetista. 50 000-120 000 euron lisäkulu on aivan mahdoton yhtälö. Meillä ei siis ole mitenkään päin toistaiseksi varaa ostaa esimerkiksi 100 000 euron tonttia ja rakentaa vielä päälle 300 000 euron taloa. 200 000 euroa alkaa olla melko pieni budjetti talon rakentamiseen valmispakettina. Budjetin yläraja ei toistaiseksi jousta, koska emme halua suurempaa lainaa kuin nyt on budjetoitu. Kaikki menot, jotka ylittävät budjetin, tulee siis ennakkoon säästää ja säästäminen on aina hitaampaa.

Tonttien myyntihinnat tuppaavat yksityisillä markkinoilla karkaamaan käsistä, etenkin Tampereella ja lähikunnissa.

Omakotitalo rakennusvaiheessa.

Ratkaisu olisi siis voittaa kaupungin tonttibingossa ja saada tontti alun perin vuokralle, jonka jälkeen se on usein mahdollista ostaa vielä muutaman vuoden päästäkin. Toistaiseksi panostamme mielummin taloon kuin tontin ostoon jos vain mahdollista.

Millainen tontti?

Monet Tampeeen kaupungin tontit ovat kooltaan 500-600 m2, kun taas Ylöjärvellä tontin koossa voidaan päästä lähemmäs toivomaamme 1000 m2. Poikkeuksia kuitenkin löytyy puolin sun toisin. Esimerkiksi Ylöjärven Siltatien alueelta on viime vuosina jaettu useampikin alle 700 m2 tontti.

Pienemmän paikkakunnan etu on tottakai jo tonttien myyntihinta, mutta myös tonttivuokrien hinta on matalampi. Ylöjärvellä tonttivuokra voi helposti olla puolet verrattuna vastaavaan Tampereen tonttiin. Tosin Tampereelta tulee hyvin harvakseltaan enää isoja 1000 m2 tontteja hakuun keskeisimmiltä paikoilta. Tampereen Vuoreksessa tonttikoko voi olla jopa vain 470 m2 ja tonttivuokra kyseiselle tontille noin 2400 e/vuosi. Kaava usein pakottaa näillä alueilla rakentamaan vielä kaksikerroksisen talon.

Rivitalot rakennusvaiheessa.

Kooltaan toivomme noin 1000 m2 tonttia. Omakotitaloon muutamme juuri sen rauhan takia. Ideaalissa maailmassa haluaisimme päätytontin, jolloin naapureita on vain toisella laidalla. Jos tontti rajautuu metsään, vielä parempi. Joudumme kuitenkin olemaan realisteja ja jos saamme tontin kuin tontin kaupungin tonttibingosta, joudumme sen luultavasti ottamaan vastaan jos haluamme rakentaa.

Tontin ostaminen

Olemme tottakai katsoneet myös yksityisten markkinoiden tonttitarjontaa. Tilanne voi kuitenkin vuoden tai kahden päästä olla se, ettei meille ole siunaantunut kaupungin tonttijaosta tonttia. Tällöin joudumme miettimään pitääkö budjettia kasvattaa ja huomioida tontiin ostoon menevät kustannukset erilailla. Tähän tilanteeseen on kuitenkin muutama vuosi aikaa ja jos liikaa yllättäviä menoja arjessa ei pääse syntymään, olemme saaneet vähän extraa myös säästöön. Säästöjä voidaan sitten käyttää mahdollisen tontin ostoon. Säästöjen kartuttaminen ei kuitenkaan mahdollista 100 000 euron tontin ostamista ja alkuperäisessä talobudjetissa pysymistä. Tällaisessa tilanteessa joudumme tekemään lisää kompromisseja.

Yksityisten markkinoiden tonttitarjonta on ainakin Tampereen seudulla toistaiseksi ollut niukkaa ja vaihtoehtoja ei ole runsaasti. Usein yksityisen tontin osto voi lisäksi tarkoittaa myös purkamista, sillä usein tonteilla on purkukuntoinen talo. Toisalta yksityiseltä on mahdollista saada tontti alueilta, joilta kaupunki ei tontteja jaa.

Olemme pohtineet myös sellaisen tontin ostoa, jossa on purkukuntoinen talo. Purkamisesta aiheutuneisiin kustannuksiin ei voi kuitenkaan täysin ennakkoon varautua, joten olisi turvallisempaa päästä sellaiseen tonttiin käsiksi, joka ei vaadi rakennusten purkamista.

Maansiirtoauto tuo soraa tontille.

Haja-asutusalueilta on isompikin tontti mahdollista saada 40 000-55 000 euroon. Joudumme kuitenkin pohtimaan haluammeko muuttaa näin kauas kaikesta ja erityisesti onko tämä loppuelämän kotimme. Luultavasti ei. Tästäkin syystä vuokratontin saaminen olisi kätevää, sillä lyhyellä aikavälillä tontin vuokraaminen on järkevämpi vaihtoehto kuin osto, jos tarkoitus ei ole asua talossa 20 vuotta.

Vaihtoehtoisia väyliä joudutaan siis miettimään ja onko esimerkiksi vastaus talon rakentamisesta ja flippaamisesta, jolloin budjettia voidaan seuraavaan taloprojektiin mahdollisesti lisätä. Suuria kysymyksiä.

Jaa artikkeli kaverille:

2 thoughts on “Tontinmetsästys

  • Meilläkin meni pitkään löytää tontti täältä Jyväskylästä, joka oli meille mieleinen sekä tonttivuokra budjettiin sopiva. Katselimme myös jonkun verran yksityisiltä markkinoilta, mutta sieltä ei sopivaa osunut kohdalle. Syksyllä kuitenkin onnisti ja pian pitäisi aloitella maanrakennus. Onnea teille tontin etsintään!

    • Kiitos! Toivotaan, että mahdollisimman nopeasti tärppäisi meitäkin. Odottavan aika on vaan niin pitkä.. ja onnea teille rakennusprojektiin!

Leave a Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Villa Uitto - 2020 ->