Missä me nyt asustellaan?
Olemme asuneet nykyisessä vuokrakodissamme noin puolitoista vuotta. Asunto sijaitsee ihanalla paikalla järven rannalla, ei aivan ydinkeskustassa, mutta lyhyen kävelymatkan päässä. Lähtökohtaisesti pidän meitä onnekkaina, sillä meillä on lähes kaikki vaatimukset täyttävä koti. Onkin harmillista, että budjetimme ei yksinkertaisesti riitä vastaavanlaisen isomman kodin hankintaan. Aikaisemmassa Miksi omakotitaloon postauksessa kirjoitin myös työhuoneen tarpeellisuudesta. Nykyinen kotimme on kolmio, joten yhden työhuoneen politiikka ei toimi meille.

Vuokra-asumisessa on myös etunsa, erityisesti sen joustavuus. Vuokralaisena et vastaa rahallisesti isoista remonttikustannuksista, eikä asunnon arvonlasku vaikuta omaan talouteesi. Vuokra-asumisessa asunnon vaihtomahdollisuus voi olla myös helpompaa kuin vastaavan omistusasunnon myyminen ja uuden osto (ks. Jessen tarina). Omistusasumisen taloudellinen taakka ja epävarmuus eivät myöskään sovi kaikille. Vuokra-asuminen, kuten meidänkin tapauksessa, voi mahdollistaa asumista, johon meillä ei taloudellisesti muuten olisi varaa.

Vuokra-asumisen kompromissit
Vuokralla asuminen on kuitenkin aina kompromissien tekoa – sijainnin, asunnon kunnon ja hinnan suhteen. Joko budjettisi on rajallinen tai saat hyväkuntoisemman asunnon sijainnin kustannuksella. Itse en ole koskaan suostunut tekemään sijainnin suhteen suuria kompromisseja, mielummin olen joustanut asunnon kunnosta. Nyt tilanteemme on kuitenkin se, että emme ole tehneet kompromisseja niin sijainnin kuin kunnonkaan suhteen ja tämä on tarkoittanut suoraa rahallista panostamista asumiseen.
emme ole tehneet kompromisseja niin sijainnin kuin kunnonkaan suhteen ja tämä on tarkoittanut suoraa rahallista panostamista asumiseen.
Rahakaan ei kuitenkaan ratkaise kaikkea vuokra-asumisen ongelmia, varsinkin jos on kiinnostunut sisustamisesta ja jatkuvista muutoksista. Osa vuokranantajista ei anna lainkaan asentaa seiniin mitään ja osa sallii reikien teon järjen rajoissa. Suuria taulukollaaseja tai seinäkiinnityksellä olevaa tv-tasoa et kuitenkaan näihin asuntoihin voi laittaa. Osa vuokranantajista kieltää myös seinien maalauksen, jos kyseessä on muu kuin valkoinen. Saatat olla jumissa myös ikävien tapettien tai keittiön kaappien värien kanssa. Kaikille nämä eivät kuitenkaan ole maailmanloppu. Kotona viihtyvälle esteetikolle nämä kuitenkin voivat yhtälailla olla the end.


Ei kuitenkaan käy kieltäminen, etteikö vuokrakodistakin voisi tehdä omannäköisensä. Instagram, Pinterest ja muut sosiaalisen median kanavat ovat nykyään pullollaan upeita inspiraatiokuvia ja kodin sisustusratkaisuja – eivätkä kaikki ole 200m2 hirsihuviloita meren rannassa! Jo pienillä tuunauksilla saa kodista kivan näköisen ja oman tuntuisen. Se millaisessa kodissa kukin viihtyy on jokaisen oma asia. Ajattelinkin myöhemmin kirjoitella vähän omista sisustusunelmista ja koota unelmien asunnon moodboardia: millaisia ratkaisuja minun unelmien kotiin tulisi ja millaisia sisustushaaveita minulla on.
Omistusasunnon mahdollisuudet
Omistusasuminen tarjoaa minulle sitä mitä vuokralla asuminen ei mahdollista: kodin remontointia ja personointia. Lähtökohtaisesti en ajattele omistusasumista rahallisena sijoituksena vaan sijoituksena omaan hyvinvointiin. Omistusasumiseen tottakai mielletään myös ajatus, että asunto maksaa itsensä takaisin. Lainanlyhennykset ja vastikkeet/hoitokulut voivat jäädä alle käyvän vuokratason alueesta riippuen. Ennen kaikkea omistusasuminen nähdään sijoituksena, johon sinulla on suurempi päätäntävalta kuin vuokrakodissasi.
Lähtökohtaisesti en ajattele omistusasumista rahallisena sijoituksena vaan sijoituksena omaan hyvinvointiin.
Koti on minulle kuitenkin lopulta se paikka, jossa lepään ja lataan akkuja, näin ollen haluan sen olevan rauhan tyyssija ja minun näköiseni.

Omistusasumisesta haen juuri sitä vapautta muokata ja sisustaa isommallakin kädellä. Esimerkiksi kiintokalusteita ei ole meillä toistaiseksi seinäkiinnitetty. Olen pitkään haaveillut, että tv-tason voisi asentaa seinään. En ole koskaan pitänyt kalusteiden jaloista ja haluaisin minimalistisemman ilmeen kotiin, jossa huonekalut leijailisivat ilmassa.
Tiedostan olevani myös sen verran hankala, että sellaista valmista taloa ei ole olemassakaan, jota en olisi remontoimassa. Olen huomannut, että omakotitalojen myynti-ilmoituksia selatessani, joka kohteen kohdalla on jotain vikaa. On se sitten lattioiden väri tai materiaali, asunnon pohjaratkaisu tai pintavalinnat. Usein tällaisen talon ostaminen ei vain yksinkertaisesti tule taloudellisesti järkeväksi sen jälkeen, kun olen koonnut remonttilistan ja katsonut sen kustannukset.
Omistusasumisen pelot
Kuten missä tahansa omistamisessa, tulee myös asunnonomistajien hyväksyä mahdollisuus asunnon arvon alentumisesta. Itse pidän asunnon ostoa vähemmän taloudellisena kannustimena ja olenkin valmis hyväksymään, että käypä hinta voi laskea omistukseni aikana. Suuret haaveet tuovat myös suuret menot. Kaikkea ei voi saada, koska asuntolainan suuruus olisi jo valtava suhteessa omiin haaveisiin. On kuitenkin totta, että asuntolainan saaminen vaatii taloudellista vakavaraisuutta, joka ei syystä tai toisesta ole kaikille mahdollista.
Itse pidän asunnon ostoa vähemmän taloudellisena kannustimena ja olenkin valmis hyväksymään, että käypä hinta voi laskea omistukseni aikana.
Omistusasuminen tuo myös vastuun asunnon tai talon kunnon ylläpidosta niin hyvässä kuin huonossa. Jos valitset omakotitalon, on sinun oltava valmis leikkaamaan nurmikkoa ja tekemään lumitöitä. Voit toki ulkoistaa talon ylläpitoa, mutta tämä maksaa. Onneksi kotitalousvähennys kustantaa osan menoista, jos kuluja kertyy riittävästi ja haluat teettää työt ulkopuolisella henkilöllä.
Omistusasunto on lisäksi useimmille talouden suurin omaisuuden hankinta ja samalla isoin investointi. Lähtökohtaisesti erityisesti pitkällä aikavälillä omistusasuminen on hyvä ja toimiva asumismuoto. Kyse onkin enemmän siitä, ettei tätä isoa hankintaa tehdä harkitsemattomasti ja rahoiteta ylikalliilla lainalla. Onko tarkoituksenmukaista, että koko reaaliomaisuus on kiinni yhdessä asunnossa, jolloin taloudellisen tilanteen muuttuessa riski yli varojen elämiselle on suurempi?
Olisikin hyvä, että jokaisella olisi pieni puskurirahasto yllättävien tilanteiden varalle. Lopulta onkin kyse enemmän siitä, miten oman asunnon/talon hyviä puolia voisi korostaa ja tätä kautta pyrkiä välttämään siitä mahdollisesti aiheutuvia haasteita. Esimerkiksi onko asunto tai talo suurkaupungin viereisestä muuttovoittoisesta kunnasta tai maaseudun muuttotappiolliselta alueelta ja onko sinulla oikeasti varaa asuntolainaan, jota olet ottamassa. Onkin tärkeää budjetoida menot ja tulot ja olla lainapyynnön kanssa realistinen.