Aiemmissa kirjoituksissa Miksi omakotitaloon? sekä Miksi omakotitaloon? – Jessen tarina pohdimme sitä, miksi nykyinen kotimme, kahden makuuhuoneen asunto, ei ole enää riittävä tarpeillemme. Tässä postauksessa kerron tarkemmin siitä, miksi tarvitsemme isomman asunnon.
Työhuoneen valtaus koronakeväänä
Taustoittaakseni omaa tilannettani, on minulla ollut ylimääräinen työhuone useammassakin asunnossa vuosien varrella. Mielestäni erillinen työhuone luo selkeämpää rajaa työn ja vapaa-ajan välille. Lisäksi kaikki sotkut ovat piilossa. Nykyiseen kolmioon muutettaessamme tilanne oli se, että teimme molemmat osan viikkoa töitä kotona. Meillä toimikin hyvin yksi jaettu työhuone, sillä olimme melko harvoin samaan aikaan kotona. Kuten kaikki tietävät, on tilanne tänä vuonna muuttunut koronan seurauksena. Olemme molemmat jääneet lähes kokoaikaiseen etätyöhön. En myöskään usko, että jatkan matkustamista jatkossa läheskään yhtä aktiivisesti kuin aikaisemmin. On myös todennäköistä, ettei Emman etäpäivät tule merkittävästi vähentymään lähitulevaisuudessa.
Erillinen työhuone luo selkeämpää rajaa työn ja vapaa-ajan välille
Kevään mittaan huomasinkin, että työhuoneeni oli vallattu yhä useammin. Aiemman satunnaisen läppärityöskentelyn sijasta olenkin nyt löytänyt itseni ruokapöydän äärestä päivittäin. Tämä ei ole ideaalia ergonomian kannalta, eikä myöskään oman rauhan kannalta. Kaksi puhelintyöskentelijää samassa asunnossa aiheuttaa välillä ongelmia ja erityisesti minun istuessa keittiössä, on lounastaukoja jouduttu sumplimaan kalenterini mukaan.
Olemme olleet eri mieltä jo siitä voiko 2-3 kertaa päivässä käytettäviä kahvitarvikkeita, kuten maidonvaahdotinta, lämpömittaria ja mutteripannua säilyttää keittiön pöydällä kaapin sijaan, ei ruokapöydän valtaava läppäri ja lisänäyttö varmaankaan ole ollut helppoa sietää.
Jos sittenkin erillinen toimisto?
Olen miettinyt vakavasti sitä onko yksi lisähuone edes oikea ratkaisu. Erillinen toimisto on kuitenkin aina oma erillinen toimisto. Siellä saa etäisyyttä vapaa-ajasta, toisesta ja molempien työt pysyvät omassa rauhassa. Vaikka olenkin vuosia työskennellyt kotoa, toisi erillinen toimisto kuitenkin erilaista etäisyyttä töihin. Sinne joutuu erikseen lähtemään ja taas palaamaan kotiin. Työt olisi helpompi jättää toimistolle (Vaikka yhtiökumppanin illalliset slack-viestit eivät tätä helpotakaan..)
Suurin syy, miksi minulla ei ole toimistoa ennen ollut, on raha. Yksi lisähuone ei kauheasti nosta vuokraa verrattuna siihen mitä toimiston vuokraaminen maksaa. Nyt tämän tilanteen kestäessä ja suunnittelemamme talokaupan mentyä ohi, otin itselleni erillisen toimiston. Tämä on osin myös testi sille, miltä toimisto tuntuu ja miten se vaikuttaa työskentelyyni. Olen nyt pari viikkoa käynyt toimistolla töissä. Onhan se eri asia kuin ruokapöytä. Oikea testi tämä ei kuitenkaan ole siinä mielessä, että toimistolleni on vain 4 minuutin kävelymatka. Omakotitalossa hieman syrjemmässä tuskin saisin toimistoa näin läheltä.
Muutos on näkynyt ja tuntunut myös kotona. Pitkästä aikaa ruokapöydässä pystyy syömään kunnolla. Olohuoneessa on muutenkin mukavampi olla, kun on hieman avarampaa pöydän ollessa tyhjillään. Toki työnteossakin on eroja, mutta olen tämän suhteen vielä hieman sisäänajovaiheessa ja toimiston sisustuskin hakee vielä paikkaansa.
No mutta mites ne makuuhuoneet?
Palatakseni aiheeseen, tämän projektin kannalta oleellinen kysymys on makuuhuoneiden lukumäärä. Tämä vaikuttaa merkittävästi rakennettavan omakotitalon kustannukseen. Haaveenani toki olisi lisäsiivessä tai erillisessä rakennuksessa oleva studio. Todennäköisesti tämä ei kuitenkaan ole mahdollista kustannussyistä, vaan kaikkien huoneiden tulisi olla samojen seinien sisällä. Ehdottomana vaatimuksena on kuitenkin se, että työhuoneidemme tulisi olla selkeästi erillään, jotta molemmilla on oma rauha. Vähintäänkin tämä tarkoittaa talon eri kulmissa tai kerroksissa olevia huoneita.
Haaveenani olisi lisäsiivessä tai erillisessä rakennuksessa oleva studio. Todennäköisesti tämä ei kuitenkaan ole mahdollista kustannussyistä.
Lähtökohtaisesti toivoisin myös, että talo on yhdessä kerroksessa. En ole ollut oikein ikinä innostunut kaksikerroksisista taloista. Törmäsimme kuitenkin erittäin hyvältä vaikuttavaan Lammin Lyhty 2 krs -malliin, joka vieläpä istuisi aika mukavasti muutamalle katselemallemme tontille. Erilaisista pohjavaihtoehdoista tulemme kirjoittamaan lisää vielä myöhemmin. Mikä kuitenkin herätti kiinnostuksemme oli kivitalon lisäksi Lyhdyn pohjaratkaisu, jossa yhdistyy useita toivomiamme ominaisuuksia ja saisimme toisen työhuoneen eri kerrokseen. Lisäksi talon malli sopii hyvin juuri niille tonteille, joita olemme viime aikoina käyneet katsomassa. Olen siis valmis antamaan myös kaksikerroksisille taloille mahdollisuuden.
5 thoughts on “Kaksi vai kolme makuuhuonetta?”