Kodin top/flop 3

taivas

Jokaisessa kodissa on hyvät ja huonot puolensa. Tähän postaukseen nostan nykyisestä kodista kolme parasta ja huonointa ratkaisua. Hyvät ratkaisut ovat sellaisia, jotka haluamme viedä myös uuteen kotiin, jos vain mahdollista. Flopit toivottavasti jäävät tänne, emmekä kohtaa samoja ongelmia tulevaisuudessa oman kodin rakentamisessa.

Kodin Top 3 ratkaisut

Avonainen keittiö- ja olohuone

Mihin tässä asunnossa rakastuimmekin, oli ehdottomasti sen avonainen pohjaratkaisu. Henkilökohtaisesti pidän siitä, että ympärilläni on paljon avaraa tilaa. Emme ole myöskään kokeneet, että keittiössä hääräys häiritsisi mitenkään esimerkiksi tv:n katselua. On itse asiassa mukava kokkailla, kun voi katsella sarjoja tai ohjelmia samalla.

Avokeittiö toimii myös erinomaisesti vieraiden viihdyttämisessä, sillä illan isäntä tai emäntä ei ole koko iltaa eristyksissä keittiössä, kun muut pitävät hauskaa. Avokeittiö tarjoaa mahdollisuuden ihmisten väliseen keskusteluun ja tarjoilut ovat helposti saatavilla. Siivousneurootikkona haluan joka tapauksessa, että keittiöni on puhdas ja sotkuvapaa. Avokeittiö voi olla siivousihmisen pahin painajainen, kaikki on aina esillä. Minusta on kuitenkin kivaa siivota tasot tyhjiksi illalla aamua varten. Myönnän kuitenkin, että voin myös nukkua aivan rauhassa, vaikka sotkut odottaisivat edelleen aamulla. Olen joko turtunut tai viimein löytänyt rennomman asenteen siivoamiseen.

Keittiön tyhjänä pidossa olen kuitenkin meistä kahdesta se tiukempi ja mentaliteettini on, ettei keittiöntasoille kuulu m i t ä ä n ylimääräistä. Olen aivan tyytyväinen, jos päivittäin käytettävät pienkoneetkin olisivat kaapissa. Tähän meillä ei kuitenkaan tässä kodissa ole tilaa.

Lasitettu parveke

Lasitettu parveke tai terassi on ihan ehdoton, jos parveke on meidän tapaan pohjoiseen päin. Lasitus lämmittimineen lisää myös parvekkeen käyttökautta pitkälle syksyyn. Muutamia viikkoja lukuunottamatta parvekkeen lämpötila on ollut kesälläkin erinomainen.

Lasitus on myös mahdollistanut parvekkeelle oman pienen keitaan luomisen. Itse olen istutellut eniten perennoja ja havuja, jotka viihtyvät suhteellisen hyvin pohjoisparvekkeilla, vaikka valo on kesälläkin niukemmassa. Havut ovat myös menestyksekkäästi talvehtineet parvekkeella, kiitos lasituksen, joka suojaa pakkaselta ja kovilta pohjoistuulilta.

Mikäli mahdollista, haluamme seuraavan kotiin ehdottomasti lasitetun terassin tai parvekkeen, jossa voi kestitä, viettää aikaa ja istutella kukkia. Mukavuudenhaluisena myönnän aivan ensimmäisenä, että viihdyn paljon paremmin lasituksen takana kuin pihalla elementtien armoilla. Lasitukset ovat ehdottomasti budjettikysymys, pienempäänkin terassin lasitukseen saa palamaan tuhansia euroja.

Kompaktit makuuhuoneet

Meillä päämakuuhuone on nukkumista ja rauhoittumista varten, joten sinne ei tarvita kauheasti tilaa tai lisäneliöitä. Telkkari makuuhuoneessa on meille ihan ehdoton ei. Nykyinen huonekoko onkin mielestämme erinomainen ja hukkaneliöitä ei ole. Suurin osa asunnon neliöistä on laitettu oleskelutiloihin, mikä on ehdoton plussa. Kaiken kaikkiaan tulisimme pienemmälläkin päämakuuhuoneella toimeen. On hyvin todennäköistä, että tulevassa talossa päämakuuhuone on Jessen studiokäytössä.

Nykyinen päämakuuhuoneemme päätyi oikeastaan vain siksi isompaan makuuhuoneeseen, koska pienemmän makuuhuoneen muoto on niin haastava, ettei parisänky mahdu sinne kunnolla. On myös mukavaa, että makuuhuone on pohjoissuuntaan, jolloin se on usein asunnon viilein huone, eikä aurinko paista sinne suoraan juuri koskaan. Tulevassa talossa haluaisimmekin, että päämakuuhuone olisi pohjoiseen.

Asunnon Flop 3 ratkaisut

Kapea eteinen

Kuten pohjapiirustuksesta käy ilmi, on eteisemme todella kapea ja suhteellisen pitkä. Olemme aina törmäyskurssilla kahdestaan ja tilan kapeuden vuoksi ohittaminen toista tömäisemättä on haastavaa. Kapea ja pieni eteinen on yleinen ongelma kerrostaloissa ja useissa omakotitaloissa. Eteinen nähdään hukkatilana, eikä sitä osata suunnitella oikein. Toivon, että seuraavaan kotiin on mahdollista suunnitella isompi eteinen. Jos neliöitä ei kuitenkaan ole montaa, täytyy tila suunnitella entistä paremmin.

Jessen toiveena olisi erityisesti erillinen tuulikaappi ja eteinen. Itse en ole niin innostunut, että pieneen tilaan tuodaan lisää ovia ja ahtaita tiloja, olemme kuitenkin yhtä mieltä siitä, että tulevan eteisen tulisi olla mahdollisuuksien rajoissa toimivampi.

Keittiön laskutilan puute ja epälooginen säilytystila

Suurin murheemme nykyisen keittiön suhteen on laskutilan puute. Kyllä, kuulit oikein, laskutilan puute. Kokatessa usein huomaa, että jokainen neliösentti on jo täynnä pannuja ja kattiloita. Olemme suhteellisen ahkeria kokkeja ja pidämme ruuan laitosta. Seuraavaan kotiin tuleekin ehdottomasti enemmän laskutilaa. Sitä ei meidän mielestä voi koskaan olla liian paljon.

Nykyiseen kotiimme olisimme toivoneet saareketta sekä lasku- että säilytystilan maksimoimiseksi. Rakentamisen toplistalta löytyy siis saareke. Funktioiltaan emme välttämättä vaadi saarekkeelta vesipistettä tai liettä, vaan ensisijaisesti haluamme lisää lasku- ja työskentelypinta-alaa.

Kodissamme on lisäksi vähän vetolaatikoita. Mikään ei ole raivostuttavampaa kuin noukkia isoja kattiloita kaapin perältä, kun edessä on paljon tavaraa. Olen yrittänyt useasti organisoida kaappeja ja muuttanut tavaroiden järjestystä, mutta turhaan. Erityisesti naisen näkökulmasta on myös ikävää, että yläkaapit ovat todella korkealla jos et ole kaksimetrinen jättiläinen. Yläkaappeihin ylettyy siis vain jakkaran kanssa mikä on miinus. Ylimmät kaapit jäävät usein turhaksi hukkatilaksi tästä syystä.

Tulevaan kotiin ei luultavasti tule näin paljoa yläkaappeja, jo ihan tilan ilmavuuden takia. Kodinkoneet tullaan integroimaan ja vain yhdellä seinällä on korkeaa kaappitilaa. Kaikki alakaapit tulevat olemaan vetolaatikoita, jotta kaappikaaokselta vältyttäisiin jatkossa.

Pienenä bonuksena myös ihmiset miettikää millainen tiskikone teillä on! Ei ole lainkaan yhdentekevää millainen korirakenne koneessa on. Miten saat lautaset aseteltua? Entäs mukit ja kahvikupit? Missä aterimet? Erityisesti korkeiden kahvikuppien kanssa olemme oman koneemme kanssa pulassa. Eikä tämä ole ainut kone, jossa olen törmännyt tähän ongelmaan. Tuntuu, että nykyään tiskikoneet on suunniteltu vain pienille kahvikupeille. Oikeat arkiastiat eivät niihin järkevästi mahdu. Kodinkoneostoksilla astianpesukone on varmasti se ykkösjuttu, jossa tutkimme ensin koneen sisustan ja vasta lopuksi hintalapun. Mielenterveys on tässä asiassa tärkeämpi kuin hinta. Meille sopiva tiskikone on ehdottomasti siis meidän panosta -listalla.

Märkätilojen pintamateriaalit ja valaistus

Pintamateriaalit

Kylpyhuoneemme lattian pintavalinta on mattapintainen tummanharmaa laatta, joka on aivan painajainen pitää puhtaana. Värinä laatta on ikävä ja näyttää aina likaiselta. Se ei ole aivan musta, harmaa eikä tummanharmaa, vaan kaikkia näitä, eikä mitään. Laatta on Pukkilan Huurre sarjan antrasiitinharmaa 97 mm x 97 mm laatta.

Ensinnäkin se imee aivan ihmeellisellä kyvyllä itseensä kaiken lian ja kalkin. On voittajafiilis, kun olet pessyt lattiat ja onnitellut itseäsi ponnistuksesta, vain huomatakseni lattian kuivuttua, ettei lika ei ole lähtenyt mihinkään. Kaupanpäällisenä lattia on imenyt itseensä ikävän valkoisen pesuainejäämäkalvon. Ah, ihanuus.

Ymmärrän, että laattavalinta on varmasti tehty siitä syystä, ettei se ole jalan alla liukas, kuten sileäpintainen serkkunsa. Laatta on kuitenkin jo naurettavan huokoinen, enkä voi suositella laattaa kenellekään. Olen jo luovuttanut siivouksessa sen suhteen, enkä ole keksinyt, millä aineella saan kalkkisaostumat irti.

Tulevan kodin märkätilojen lattiavalinnassa meidän täytyykin olla siis hereillä ja ottaa materiaaleista etukäteen riittävästi selvää. Tämän painajaisen nähtyämme emme halua samanlaista laattaa missään nimessä ja jopa perusvalkoinen laatta on jo suuri harppaus parempaan. Märkätilojen materiaalivalinnoissa meitä onkin helppo miellyttää jo pelkästään sillä, että laatat eivät ole mattapintaisia tai valmiiksi likaisen värisiä.

Valaistus

Kylpyhuoneeseen ja pikkuvessaan on rakentajan toimesta valittu kahta eri valosävyä. Tämän näkee siis jo kodinkansion valaisinluettelosta. On uskomatonta, että tämä on mennyt koko suunnitteluportaan läpi ilman huomioita. Molemmissa märkätiloissa on kiinteästi asennettuina sekä 4000K että 3000K valaisimia. Jos näitä haluaa pitää samaan aikaan päällä, saa palkinnoksi lähinnä päänsäryn. Tässä valojen sekamelskassa on myös lähes mahdoton meikata. Huomaan usein siirtyväni olohuoneeseen tai makuuhuoneeseen luonnonvaloon. Erityisesti 3000K valossa on mahdoton huomata meikkivoiteen rajoja ja sävyä iholla.

Omassa kodissa valaistussuunnitelma tulee olemaan yksi tärkeimmistä painopisteistä, jotta saamme haluamamme valaistuksen. Tulemme hyödyntämään paljon säädettäviä/himmennettäviä valaisimia, esimerkiksi Philipsin Hue -sarjaa, jolloin eri tilanteissa saa erilaisia valoasetuksia. Esimerkiksi siivotessa tai meikatessa voi haluta kirkkaampaa valoa, kun muutoin kelpaa tunnelmallisempi valaistus.

On kuitenkin tunnustettava, että olemme myös hieman eri mieltä siitä mikä on sopiva sävy yleisvaloksi. Itse pidän paljon enemmän 3000K valosta sen tunnelmallisuuden vuoksi. Tunnustan kuitenkin, ettei se sovi läheskään kaikkeen tekemiseen, jossa tarvitaan oikeasti valoa. Jesse on enemmän 4000K sävyn kannalla. Tulemmekin varmasti käyttämään molempia sävyjä. Tärkeintä on kuitenkin aina miettiä mihin tilaan valot tulevat, mitä sävyä vaaditaan ja mikä on valon tarkoitus.

Bonus

Nykyisen kotimme sekä plussa että miinus on sijainti. Asumme keskellä vuosikymmenten rakennustyömaata. Asuinalueemme on suhteellisen uusi, ensimmäiset talot valmistuivat vasta vuonna 2018. Muutimme asuntoon 2019 helmikuussa, jolloin alueella oli todellakin vain muutama kerrostalo. Katukuva on kuitenkin ehtinyt muuttumaan vajaassa kahdessa vuodessa. Uusia kerrostaloja on noussut kuin sieniä sateella ja työmaat ovat vallanneet tilaa.

Kun muutimme alueelle ymmärsimme heti, ettei alue ole valmis vuosikymmeneen. Työmaat eivät ole tähän päivään saakka aiheuttaneet kuitenkaan meluhaittoja, ellei parvekkeen ovi ole auki. Asumme järven rannalla, joten alkuaikoja lukuunottamatta, työmaa ei ole edes kunnolla näkynyt meille sisälle. Tässä mielessä olemme olleet erittäin tyytyväisiä asuntoon. Järvi ikkunan edessä on yhä sielua lepuuttava näky, eikä siihen kyllästy koskaan.

Ongelmaksi on tullut ulkona liikkuminen yksin tai yhdessä koiran kanssa. Alati muuttuvat liikennejärjestelyt ovat yhtä kaaosta. Jalkakäytäviä ei ole tai raksamiesten autot ovat vallanneet ne penkereet, jotka on varattu jalankulkijoille. Työmaakoneet ja nosturit ovat keskellä autoteitä, jolloin autolla liikkuminen on vaikeaa tai mahdotonta. Katuvaloja ei ole ja työmaat ovat välillä siivottomia ja niistä kulkeutuu tuulen mukana jopa vaarallisia metallinpaloja teille, johon koira voi repiä anturansa.

Yleinen näky on myös se, että viime viikolla asfaltoitu tienpätkä onkin tällä viikolla revitty auki ja paikattu taas seuraavalla, jättäen ikävän tilkkutäkin jälkeensä. Nyt jo selvästi alkaa näkemään ne ongelmat, kun alueella on useampi rakennuttaja, aliurakoitsija ja kaupungin työmiehet. Logiikkaa ei ole ja kaaos vallitsee.

Uusin ärsytys on työmaa, joka on juuri käynnistymässä. Tämä on ainakin minussa aiheuttanut myös pelkoa ja huolta alueen turvallisuudesta. Työmaa on vallannut ainoan tähän saakka toimineen ”jalkakäytävän”. Tien toisella puolella on myös toinen työmaa, jonka edessä ei toistaiseksi ole jalkakäytävää. Asukkaat joutuvat siis kävelemään keskellä kapeaa autotietä, jossa liikkuu kuorma-autoja, nostureita ja asfalttikoneita. Illalla tällä pätkällä ei myöskään ole katuvaloja. Autot ajavat 20 km/h nopeusalueella myös vähintään kaksinkertaista nopeutta. Iltalenkillä koiran kanssa itsensä saa vuorata heijastimiin ja toivoa, ettei kukaan aja päälle. Alue on siis menettänyt pikku hiljaa uutuuden viehätyksensä ja yhä useampi asia on kääntynyt negatiiviseksi meidän mielestä.

Jaa artikkeli kaverille:
Leave a Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Villa Uitto - 2020 ->