Muutto

kerrostalo

Niin haikealta kuin nykyisestä asunnosta on luopua, muutamme tammikuussa uuteen kotiin! Olemme jo hetken pohtineet olisiko meidän järkevää muuttaa toiseen asuntoon. Ajatus on kypsynyt jo kesästä saakka, kun saimme asuntolainatarjouksen ja aloimme metsästämään omakotitaloa. Lopullisen päätöksen muutosta teimme jo oikeastaan silloin kun osallistuimme Ylöjärven tonttihakuun. Vaikka tonttia ei meille tänä vuonna kaupungilta siunaantunut, oli muuttopäätös jo tehty.

Päädyimme itse asiassa melko nopeasti uuteen asumisratkaisuun. Asumme vuokralla ja katselimme vastaavia ja pienempiä asuntoja Tampereen keskustasta. Mikään ei lopulta tuntunut kuitenkaan meille oikealta ratkaisulta. Päädyimme hylkäämään myös asunnon oston, koska emme halua sitoa liikaa pääomaamme kiinni asuntoon. Emme myöskään halua joutua tilanteeseen, jossa rakennusvaiheessa asunto pitää myydä ja muuttaa taas uuteen väliaikaiskotiin.

Valitsimme siis lopulta näiden välimuodon eli asumisoikeusasunnon, jossa voimme asua myös raksa-ajan. Haimme asonumeron loka-marraskuun vaihteessa ja ensimmäisen hakemuksen pistimme sisään jo muutama päivä sen jälkeen. Seuraavana päivänä meille tarjottiinkin jo hakemaltamme alueelta asuntoa ja se oli sitten menoa.

Miksi muuttaa?

Kun päätös rakentaa oma talo kirkastui meille, päädyimme puhumaan rahasta. Vaikka nykyinen kotimme on ihana, on se rahallisesti suuri menoerä, sillä maksamme extraa järvinäkymästä ja siitä, että kotimme on vuonna 2019 valmistunut uudiskohde lähellä keskustaa. Lisämenoerä on myös Jessen syksyllä ottama toimisto. Muuttamalla asumisoikeusasuntoon karkeasti puolitamme asumiskustannuksemme, vaikka saamme lähes 10 m2 isomman asunnon ja yhden makuuhuoneen lisää. Lisäksi saamme rakennusprojektiin säästettyä vielä huikeasti enemmän rahaa.

Missä siis jutun juju? No siinä, että muutamme pois Tampereelta! Päädyimme lopulta ottamaan asunnon Ylöjärveltä. Ainakin toistaiseksi meitä kiinnostaa juuri Ylöjärvelle rakentaminen ja muuttamalla lähemmäs vähintään puolitamme matkustusajan tulevalle raksalle. Vastaavan kokoisia ja hintaisia aso-asuntoja olisi löytynyt Tampereeltakin, mutta tässä ratkaisi nimenomaan tuleva tontin sijainti. Ajallisesti tämä on siis pelkkää säästöä rakennusaikana.

Jesse on myös vitsaillut, että nyt alkaa minun trial-jakso maaseudulla asumisessa. Testaamme siis miltä tuntuu asua Ylöjärvellä. Myönnettäköön, että jälkiviisaana kokeilu on varmasti ihan hyvästä. Olisi ollut aika radikaali hyppäys Tampereen keskustan vuokra-asunnosta suoraan Ylöjärven perämetsiin rakentamaan taloa. Pieni hengähdys ja välietappi ei siis ole pahasta, vaikka uskonkin, että olisin siitä kunnialla selvinnyt, epäilijöistä viis!

Miten muutto meitä hyödyttää?

Taloudellisten säästöjen lisäksi haluamme testata asumista kahdessa kerroksessa sekä sitä, että teemme molemmat töitä kotona. Nämä kokeilut tulevat pitkälti vaikuttamaan millaisen talon aiomme rakentaa.

Uuden asuntomme pohjapiirrustus.
Pohjapiirustus: asunnon koko 85,5 m2.

Tuleva kotimme on kaksikerroksinen rivitalo ja pääsemme testaamaan kodin toimivuutta kahdessa kerroksessa. Makuuhuoneet ovat yläkerrassa, joten toive eri kerroksissa olevista huoneista ei toteudu. Olemme kuitenkin erittäin tyytyväisiä asuntoon. Pohja on suhteellisen avoin ja asunto on siistissä kunnossa.

Testaamme myös onko meille sopiva ratkaisu, että teemme molemmat 100 % kotietää vierekkäisissä huoneissa. Työhuoneidemme väliin jää tässä ratkaisussa aulatila, joten aivan vierekkäin emme kuitenkaan työskentele. Kokeilun lopputulos vaikuttaa erityisesti tulevan talon suunnitteluun ja pohjaratkaisuun: tarvitaanko Jesselle oma työhuone esimerkiksi takapihalle saunatuvan yhteyteen. Extrasäästöt voivat siis tulla tarpeeseen isomman saunatuvan rakentamisessa ja suunnittelussa. Nyt sille ei ole budjetoitu lainkaan rahaa.

Muuttamisen haikeus

Muutokset tuovat mukanaan aina haikeutta. Suurin pinnistys itselle on nykyisestä kodista luopiminen, jolle menetin sydämeni jo ensimetreillä asuntonäytössä.

Haikeudesta huolimatta olen myös innoissani. Pääsen maalaamaan ja sisustamaan uutta kotia. Tämä on aina kutkuttavaa sisustusintoilijalle. Saamme takapihallemme myös kaipaamamme metsän! Enää ei ole tekosyitä olla lähtemättä lenkille, kun metsä alkaa kirjaimellisesti omasta pihasta. Vaikka muutamme jo asenteella, että kyseessä on väliaikainen asumismuoto, tuo muutos mukanaan paljon positiivisia ja odottamisen arvoisia asioita!

Jaa artikkeli kaverille:

One thought on “Muutto

Leave a Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Villa Uitto - 2020 ->