Talomallien vertailu

talomallit

Mitä me toivomme?

Viimeisen puolen vuoden aikana olemme selailleet lukuisia eri valmispohjaratkaisuja läpi. Täysin valmista pohjaratkaisua emme ole löytäneet, mutta varteenotettavia vaihtoehtoja on löytynyt ja mitä muokkaamalla saamme meille sopivan ratkaisun. Emme ole tehneet päätöstä, onko tuleva koti yksi- vai kaksikerroksinen. Meillä on nyt menossa ihmiskoe: miltä tuntuu asua kaksikerroksisessa kodissa. Tottakai myös tontti asettaa omia vaatimuksia, joten liian tarkkaa rajausta emme halua tai edes voi vielä talon pohjan kanssa tehdä. Olisi ikävä todeta, ettei ykköstoive sovikaan tontille: kaava tai tontti ei välttämättä mahdollista niin pitkän tai leveän talon rakentamista tai kaava voi jopa estää/vaatia kaksikerroksisen talon rakentamisen. Siksi pidämme listalla muutamaa vähän erilaista ratkaisua varmuuden vuoksi.

Huolimatta siitä, millainen pohjaratkaisu meille lopulta tulee, on vaatimuslista silti sama. Toisten toiveiden suhteen olemme joustavampia kuin toisten, mutta tietyn vaatimuslistan avulla saamme karsituksi kaikista epäsopivimmat ratkaisut pois. Tarkastelemme pohjaratkaisuja seuraavien toiveiden perusteella:

 1. Avara ja iso keittiö
 2. Keittiössä tila aamiaiskaapille
 3. Neljä makuuhuonetta tai kolme makuuhuonetta ja iso vaatehuone
 4. Kodinhoitohuone lähellä päämakuuhuonetta
 5. Erillään olevat makuuhuoneet
 6. Vähintään kaksi erillisvessaa
 7. Oma erillinen pesutila kylpyhuoneessa ilman wc:tä
 8. Avoin olohuone- ja keittiö vähintään 40 m2
 9. Takalle tila olohuoneessa
 10. Saunasta/pesuhuoneesta pääsy helposti terassille
 11. Arkieteinen
 12. Erillinen tuulikaappi
 13. Tekniseen tilaan käynti ulkoa
 14. Bonustila (extra huone, iso aula)
 15. Huoneala 110-140 m2

Kokosimme parhaimmat pohjaratkaisut eri valmistajilta. Pisteytys on tehty siten, ettei mahdollisia muutoksia ole vielä huomioitu.

Yksitasoiset talomallit

Kannustalo Lato 114
Kuva: Kannustalo Lato 114

Kannustalojen Lato 114 on yksi malli mihin aina palaamme. Kokoa talolla on 113,5 m2 ja talon pohja on etenkin Jessen mieleen, sillä oleskelutilat avautuvat talon päätyyn. Suurin kompromissi tässä mallissa olisi keittiö, ellei pientä saareketta tai lisälaskutilaa saataisi lisättyä. Luultavasti keittiöstä suunniteltaisiin L-mallinen. Lisäksi taloon tulisi saada toinen vessa, joten toinen vaatehuoneista tulisi uhrata. Eteinen on myös yksi pienimmistä, joten sen suunnittelussa pitäisi olla tarkkana.

Tässä talossa saisimme kuitenkin keskimmäisestä makuuhuoneesta erillisen pukeutumishuoneen. Sijaintina se on erinomainen, koska huone on pesutiloja ja kodinhoitohuonetta vastapäätä, joten flow on selkeä esimerkiksi suihkusta tai saunasta tullessa.

Pisteet 8/15

Kastelli Level 102/119
Kuva: Kastelli Level 102/119

Kastellin Level 102/119 on yksi meidän kestosuosikkeja ja pohja mihin luultavasti voisimme päätyä jos budjettimme on todella tiukka. Erityisesti pidämme talon makuuhuoneiden sijoittelusta. Keittiö- ja olohuoneratkaisu on avoin, tosin muutama lisäneliö kaivattaisiin jos mahdollista, esimerkiksi kaventamalla terassia ja siirtämällä ulkoseinää ulommas. Huoneistoalaa on tällä talolla 102 m2.

Mallinsa puolesta talo sopii monelle tontille, ja pohjaa on helppo muokata pienillä toimenpiteillä tontista riippuen. Se on siis erittäin muuntautumiskykyinen ja kompakti koti, joka täyttää 4 makuuhuoneen toiveemme. Pisteitä tippuu eniten siitä, että kodinhoitohuone on kaukana päämakuuhuoneesta ja saunasta ei ole helppoa kulkua takapihan terassille. Talon kokonaispinta-alan takia tilat ovat myös toivottua kompaktimmat, mutta alhaisista pisteistä huolimatta suurin osa tärkeimmistä toiveista täyttyy.

Pisteet 6/15

Kastelli Kuori 119/140 A
Kuva: Kastelli Kuori 119/140 A

Kastellilta löytyy myös paljon muita ihania pohjaratkaisuja. Tämä Kuori 119/140 A on yksi tämänhetkisistä lemppareista. Pohjaratkaisussa on iso keittiö- ja olohuone, vaikka tila onkin hieman haastellisen muotoinen. Päämakuuhuone on erillään muista tiloista ja saisimme vielä erillisen vaatehuoneen. Jessen työhuoneeksi jäisi vielä iso makuuhuone, joka on erillään kahdesta muusta pienemmästä makuuhuoneesta. Toinen pienemmistä makuuhuoneista olisi siis bonustila, josta voi tehdä vaikka tv-huoneen tai kirjaston.

Huoneistoala on 119 m2 ja riittäisi meille erinomaisesti koon puolesta. Miinusta tosin tulee hinnasta, tämä ratkaisu on selvästi meidän budjetin yläpäässä ja muutostöistä riippuen budjetti on jo räjäytetty. Eteinen on myös kokonsa puolesta olematon ja kulku sisäpihalta on vähän hassu ratkaisu. Tätä varmasti muokkaisimme meille sopivammaksi.

Pisteet 10/15

Designtalo Nordic Classic Käpylä 138 Plus
Kuva: Designtalo Nordic Classic Käpylä 138 Plus

Designtalon Nordic Classic Käpylä 138 Plus on 117 m2 L-mallin talo, jossa on oma märkätilojen siipi. Tässä mallissa saisimme jälleen vaatehuoneen päämakuuhuoneen yhteyteen. Jesselle jäisi myös iso työhuone eteisen yhteyteen. Kaksi pienempää makuuhuonetta on mukavasti erillään muista makuuhuoneista ja toisesta tulisi hyvä bonustila.

Malliltaan tämä talo on niitä harvoja, jossa saunasta pääse helposti vilvoittelemaan terassille, joka on sisäpihalla. Kodinhoitohuone on myös yksi suurimmista. Erillistä arkieteistä ei kuitenkaan ole, mutta terassin kautta kuraisen koiran voi tuoda suoraan pesutiloihin.

Isojen pesutilojen ja makuuhuoneiden vuoksi on tässä pohjassa hieman vähemmän neliöitä keittiö- ja olohuoneessa. Keittiö on myös hieman ahtaampi ja kulku kodinhoitohuoneeseen keittiön läpi voi aiheuttaa trafiikkia ahtaassa tilassa. Sijoittelultaan olohuone on kuitenkin yksi meidän lemppareista ja huonekalut voidaan sijoittaa tilaan useammalla tavalla. Tästä plussaa, vaikka kooltaan tila onkin pienempi kuin muutama muu vaihtoehto.

Pisteet 10/15

Jukkatalo 147-13H
Kuva: Jukkatalo 147-13H

Jukkatalon sivuilta löysimme myös heidän hirsitalomallistosta 147-13H talon, jossa on hurjat 147 m2 huoneistoalaa. Hirsitaloa olemme tuskin rakennuttamassa, mutta pohjaratkaisu jäi mieleen. Päämakuuhuone on sijoitettu tähän L-mallin taloon omaan siipeensä. Bonuksena vielä oma vaatehuone. Tämä on myös talomalleista melkein ainoa, jossa on kaksi erillistä vessaa ja täysin erillinen pesuhuone. Talossa on myös iso arkieteinen eteisen yhteydessä. Makuuhuoneiden sijoittelu on myös yksi parhaimmista.

Huonekalujen sijoittelun suhteen olohuone on haastavin tila, koska olohuoneen kautta kulkee kaikki läpikulkuliikenne keittiöön ja työhuoneeseen. Keittiö- ja olohuoneen yhdistelmän pinta-ala on kuitenkin yksi suurimmista. Kodinhoitohuone on myös hieman kaukana päämakuuhuoneesta.

Pisteet 13/15

Jukkatalo 109-11H
Kuva: Jukkatalo 109-11H

Jukkatalolla on myös tämä kokin unelmakeittiö. Tässä 109-11H pohjassa on ehdottomasti suurin keittiö ja valtavasti laskupinta-alaa. Makuuhuoneet ovat jokseenkin erillään ja arkieteinen eteisen yhteydessä on juuri toivotunlainen. Pesu- ja vessatilat ovat suhteellisen toimivat. Neljättä makuuhuonetta tai bonustilaa emme kuitenkaan tulisi saamaan.

Huoneistoala olisi 109 m2, joten hieman toivottua pienempi. Tämän kompromissin olisimme luultavasti valmiit tekemään keittiön ison koon vuoksi. Neljännen makuuhuoneen uhraus voisi olla myös sen arvoista.

Pisteet 8/15

Ainoakoti Fiksu 127
Kuva: Ainoakoti Fiksu 127

Kilpailukykyinen pohjaratkaisu löytyi myös Ainoakodeilta Fiksu 127 mallista, joka on kooltaan 111 m2 . Makuuhuoneiden sijoittelu on tässä pohjassa erinomainen. Samoin saunasta on suora kulku takaterassille kodinhoitohuoneen läpi. Keittiö- ja olohuone on iso ja avoin ja aamiaiskaappi saadaan varmasti tähän keittiöön. Myös toivomamme arkieteinen löytyy.

Pienenä miinuksena on, että kaikki makuuhuoneet ovat todella kompakteja ja Jessen työhuoneesta tulisi toivottua pienempi. Eteinen on myös melko ahdas, onneksi arkieteinen tuo kuitenkin kaivattua lisätilaa. Pohjassa ei myöskään ole kahta erillisvessaa vaan pesuhuone/vessa -yhdistelmällä pitää mennä. Kodinhoitohuone on lisäksi kaukana päämakuuhuoneesta ja melko kompaktin kokoinen.

Pisteet: 10/15

Sievitalo Lehtikuusi 142
Kuva: Sievitalot Lehtikuusi 142

Viimeisimpänä löytönä on Sievitalojen malli Lehtikuusi 142. Tarkkasilmäinen huomaakin, että talo muistuttaa paljon Kastellin Level 102/119 mallia. Tämä talo on kuitenkin reippaasti Level-mallia kookkaampi; 142 m2.

Makuuhuoneiden sijoittelu on yksi parhaimmista sekä olohuoneen ja avokeittiön koko on erinomainen. Takkavaraus on myös mielenkiintoisessa paikassa, eikä varasta tilaa olohuoneen puolelta. Kodinhoitohuoneeseen on mahdollista saada kulku ulkoa, mikä toimii koirataloudessa. Erillinen arkieteinen jää kuitenkin puuttumaan. Saunasta saa myös tehdä aikamoiset pujottelut pihaan, mutta tässä pohjassa on runsaasti hyviä puolia, joiden painoarvo on meillä suurempi kuin kaukainen kodinhoitohuone tai pesuhuoneen ja vessan yhdistelmä.

Pisteet: 9/15

Kaksitasoiset talomallit

Lammi Kivitalo Lyhty 2krs.
Kuva: Lammi Kivitalo Lyhty 2. krs

Lammi Kivitalojen Lyhty 2krs. on malleista meidän lemppari, jos päätyisimme 2. krs ratkaisuun. Olemme ideoineet paperille jo muutamia muutosideoita. Meidän versiossa huoneistoala hieman kasvaisi 106 m2:stä. Muutos voitaisiin mahdollisesti ainakin osin rahoittaa yläkerran ranskalaisesta parvekkeesta ja isosta erkkeri-ikkunasta luopumalla.

Kaksikerroksisen talon etu on usein siinä, että yksi makuuhuone on pohjakerroksessa ja loput yläkerrassa. Tämä antaisi molemmille hyvän työrauhan. Tämä on suurin etu, mikä houkuttelee meitä valitsemaan kaksikerroksisen talon jos budjetti sen sallii. Lisäksi tässä pohjaratkaisussa kodinhoitohuone on sijoitettu yläkertaan, joten pyykkirallia ei tarvitse kantaa portaissa.

Noottia tulee pienestä eteisestä, joka on suurin kompromissi mitä tässä talossa tekisimme sen lisäksi, että luovumme neljännestä makuuhuoneesta. Lisäksi keittiö- ja olohuoneyhdistelmä on yksi pienimmistä. Tähän malliin räätälöisimme kuitenkin saarekkeen kasvattamaan laskutilaa. Lisäksi emme halua kodinhoitohuonetta samaan tilan kuin suihku, joten olemme piirtäneet omaan malliin erillisen vessan, kodinhoitohuoneen ja suihkusyvennyksen pienentämällä saunaa ja jatkamalla yläkertaa joko puolet tai kokonaan parvekkeen pinta-alasta. Bonustilana on yläkerran aula. Tarkoituksena on ainakin selvittää paljonko haluamamme muutostyöt tulevat maksamaan ja onko meidän mahdollista saada kaksikerroksinen kivitalo.

Pisteet 8/15

Kastelli Kuori 116/145 A
Kuva: Kastelli Kuori 116/145 A

Kastellin Kuori 116/145 A on hieman takamatkalta tullut runner-up, josta on tullut yksi kiistattomimmista suosikeista. Kokoa talolla on 116 m2. Suurin miinus tulee siitä, että kodinhoitohuone on alakerrassa. Keittiön- ja olohuoneen sijoittelu on varsin erilainen muihin pohjiin verrattuna, mutta olen tykästynyt tähän todella paljon. Jesse ei ole niin paljon vielä lämmennyt tälle, mutta ikirouta on sulamassa jo.

Jukkatalojen 147-13H lisäksi tämä on ainoa malli, missä vessat ovat erillään pesutiloista. Paras ratkaisu meidän mielestä. Yläkerrassa saattaisimme tehdä jotain muutoksia, mihin liittyy kattoikkunat ja vaatehuoneen suurentaminen.. Nämä ovat kuitenkin taas haaveita, jos budjetti on suurempi.

Pisteet 10/15

Jaa artikkeli kaverille:
Leave a Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Villa Uitto - 2020 ->