Omakotitalon suunnittelu: Huonekortit

talon suunnittelu

Saimme erinomaisen vinkin rakennusalalla työskentelevältä ystävältämme tehdä jokaisesta huoneesta huonekortit. Huonekortteihin kootaan kaikki tiedot mitä kuhunkin huoneeseen tullaan tekemään: materiaalit, kiintokalusteet ja niin edelleen.

Omakotitalon suunnittelu ei ole yksinkertainen tehtävä. Jo pelkästään erilaisia pohjaratkaisuja ja talomalleja on valtavasti ja vaihtoehtoja on tajunnanräjäyttävä määrä. Kuten ystävämmekin totesi, rakentamisessa maksaa virheet. Puutteelliset tai huonosti tehdyt suunnitelmat tuovat kalliita ja yllättäviä kustannuksia projektiin. Talon suunnitteluun kannattaa siis käyttää rahaa ja aikaa. Halvempaa on nimittäin pyörittää omia visioita paperilla kuin työmaalla vasta huomata, että seinä on väärässä paikassa tai väärät laatat lattiassa.

–rakentamisessa maksaa virheet. Puutteelliset tai huonosti tehdyt suunnitelmat tuovat kalliita ja yllättäviä kustannuksia projektiin.

Huonekorttien sisältö

Helpoin ja yksinkertaisin tapa selvittää omia ajatuksia, visioita ja toiveita on luoda huonekortit jokaiselle tilalle. Korttiin merkitään jokaisen tilan koko ja varustelutaso. Tilan käyttötarkoitus voi esimerkiksi vaatia parempaa akustiikkaa, joka tulee ottaa huomioon jo suunnittelussa. Kortteihin voi olla tarkoituksenmukaista kirjoittaa tilojen väliset kulkuyhteydet ja tarkistaa onko ovien ja kaappien sijoittelut loogisia. Keittiöön puolestaan voidaan haluta perustasoa parempi varustelu jos perheessä on esimerkiksi innokkaita kotikokkeja. Huonekortteihin voidaan listata myös tuotteiden ostopaikat ja tarvittavat työohjeet sekä kirjata mitä suunnittelusta vielä puuttuu tai mitä päätöksiä on tekemättä.

Helpoin ja yksinkertaisin tapa selvittää omia ajatuksia, visioita ja toiveita on luoda huonekortit jokaiselle tilalle.

Suunnitteluvaiheessa ei tulisi unohtaa tekniikan roolia ja sen suunnittelua. Eri tiloilla voi olla erilaisia tasovaatimuksia. Huonekortteihin voidaan merkitä vesipisteiden määrä ja ilmastoinnin/lämmitysjärjestelmän taso. Tekniikan suunnittelussa pitää myös huomioida sähkö- ja datapistokkeiden määrä. Sähkötyöt voivat maksaa jälkikäteen muutostyönä paljon enemmän ja onnekkaana voit jopa neuvotella lisäpistokkeita talopakettiin jos olet tarpeeksi ajoissa liikenteessä. Kustannukset pidetään helpommin kurissa kun asiat suunnitellaan etukäteen, eikä kiireratkaisuja tehdä viime hetkellä rakentajien odotellessa työmaalla päätöksiäsi.

Huonekorttien tarkoitus ei ole jäädä pölyttymään pöytälaatikkoon vaan huonekortit kannattaa ripustaa rakennustyömaalle asianomaiseen huoneeseen. Näin työmaalla kaikkien on helppo tarkistaa mitä huoneeseen tulee ja minne. Minimoidaan siis turhat kustannukset, jotta oikeat materiaalit löytävät oikeaan paikkaan ja ainakin toivon mukaan huomaat jo kortin tekovaiheessa, jos oleellisia tietoja puuttuu suunnitelmista.

Huonekortit apuun jo suunnitteluvaiheessa

Huonekortit tulevat aikanaan löytämään tiensä meidänkin raksalle. Sitä ennen aiomme kuitenkin hyödyntää huonekortteja suunnittelussa. Haluamme minimoida jälkikäteen tehtävät muutokset ja uskomme, että kunnolla suunniteltu on puoliksi tehty. Omien virheiden bongaaminen on huomattavasti helpompaa kun ajatukset on dokumentoitu riittävän tarkasti. Huonekorttien teko voi auttaa myös budjetin rajallisuuden ymmärtämisessä. Kaikkea ei voi saada jos budjetti on tiukassa.

Haluamme minimoida jälkikäteen tehtävät muutokset ja uskomme, että kunnolla suunniteltu on puoliksi tehty.

Asunnon pohjaratkaisu padillä.

Huonekorttien suunnittelu on meillä aloitettu siten, että olemme tallentaneet ideoita ja toiveita paperille. Instagramissa olemme luoneet muutamia kansioita, johon hyviä ideoita on tallennettu. Käytämme myös yhteistä OneNotea, johon indeksoidaan ideoita ja ajatuksia. Pikku hiljaa omat toiveet alkavat siis kirkastumaan ja toiveille alkaa syntymään punainen lanka ja hintalappu. Vasta tämän jälkeen, kun sinulla on ymmärrys materiaalitoiveista, huoneluvusta, talon pinta-alasta ja niin edelleen, voit alkaa ynnäämään kustannuksia tarkemmin.

Seuraavaksi olemme alkaneet keräämään tietoa TaloPeliin, joka sopii erinomaisesti suunnittelun alkuvaiheeseen. TaloPeli antaa myös lopulta kustannusarvion projektillesi. TaloPeli laskee kustannukset talon ominaisuuksien perusteella ja huonetiloittain asettamiesi tietojen pohjalta. TaloPeliin voidaan huonekohtaisesti syöttää niin huoneen pinta-ala kuin varustelutaso. Mitä enemmän tietoja peliin viet, sitä tarkemman kokonaiskustannusarvion saat.

Talon suunnittelussa dokumentointi on siis avainasemassa. Dokumentointi auttaa jäsentämään omia toiveita sekä samalla kokoaa suunnitelmat yksiin kansiin, josta ne ovat helposti saatavilla.

Jaa artikkeli kaverille:

One thought on “Omakotitalon suunnittelu: Huonekortit

Leave a Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Villa Uitto - 2020 ->