Valo ja valaistus
Valo on yksi sisustamisen kulmakivistä. Olen huomannut, että valolla ja valaistuksella voi olla yhtä suuri merkitys sisustamisessa kuin esimerkiksi maalisävyn tai materiaalien valinnoilla. Kesäisin ja keväisin luonnonvalo korostuu kodeissamme. Syksyisin ja talvisin taas keinovalon tarve kasvaa ja kodin valaistus pääsee todelliseen toimivuuden testiinsä. Valaistukselta voidaan toivoa hyvää yleisvalaistusta esimerkiksi siivoamiseen tai tunnelmavalaistusta hämäröityviin leffailtoihin. Valaistuksen suunnittelussa on tärkeää pysähtyä pohtimaan mitä tarpeita minulla on, mihin valaistusta tarvitsen ja millaisia ominaisuuksia haluan. Lisäksi hyvä valaistus toistaa värisävyt oikeina ja sopii sisustukseen.
Olen huomannut, että valolla ja valaistuksella voi olla yhtä suuri merkitys sisustamisessa kuin esimerkiksi maalisävyn tai materiaalien valinnoilla.
Pääsääntöisesti hyvänä yleisvalona pidetään kirkasta tai neutraalia valkoista eli 4000 kelvinin väriastetta. Mitä keltaisempi valo on, sitä pienempi myös luku. Mitä suurempaan lukuun mennään, sitä valkoisempi valosta tulee. 6500 K luku kertoo esimerkiksi jo päivänvalosta. Kodeissa pääosin käytetään 3000-4000 K väriasteita. Neutraalissa 4000 K valossa on helppo nähdä, eikä värisävy vääristä ympärillään olevia asioita tai esineitä. Koti tarvitsee kuitenkin myös tunnelmavalaistusta, johon perinteisesti sopii paremmin lämpimämmän sävyinen 3000 K valoaste. Itse vaihtelen tunnelmavalaistuksen osalta myös värisävyä.
Pääsääntöisesti hyvänä yleisvalona pidetään kirkasta tai neutraalia valkoista eli 4000 K valoa.
Valon ja valaisimien merkitys siis korostuu sistustamisessa. Näyttävä valaisin voi jo itsessään olla sistustuselementti tai valolla voidaan ohjata katsetta huoneen muuhun näyttävään elementtiin, kuten tauluun tai struktuuriseinään.
Parhaimmillaan älyvalaistus tukee muuta sisustusta monipuolisten säätöominaisuuksien avulla. Erilaisia ilmeitä on helppo luoda ja kodin ilme muuttuu kerta heitolla jo värisävyä muuttamalla.
Philips Hue
Philips Hue on lanseerannut polttimoiden lisäksi myös oman valaisinmalliston, joka sisältää ulko- ja sisävalaisimia. Ylöjärvelle muuton myötä hankimme myös ensimmäisen Huen oman malliston valaisimen eteiseen.
Valaisin sisälsi jo valmiiksi katkaisimen ja sitä voi ohjailla myös Huen omalla sovelluksella. Hankimme lisäksi Huen liiketunnistimen. Ah, sitä ihanuutta kun tulet kotiin kädet täynnä kauppakasseja, eikä tarvitse etsiä katkaisinta, vaan valo syttyy automaattisesti! Valon sävyn voi asettaa mieleisekseen sekä ohjelmoida minkä sävyinen väri on yöasetuksissa tai kuinka nopeasti valo sammuu syttymisen jälkeen. Liiketunnistin on suhteellinen huomaamaton ja meillä se on asetettu eteisen peilin päälle.
Älyvalaistus ja kodin sisustus – este vai mahdollisuus?
Sana älyvalaistus voi särähtää sisustajan korvaan. Älyvalaisinjärjestelmästä voi ennakkoon ajatella, että se on ruma ja monimutkainen vempaimien sekamelska, joka ei koskaan toimi ja on epäluotettava. Toimiva ja automatisoitu valaistus on kuitenkin kaikkea muuta kuin ruma ja hankala. Hankalaa se on vain jos automatisointia ei olla tehty kunnolla.
Älyvalaistuksen tarpeellisuudesta voidaan toki olla montaa mieltä. Älyvalaistus kuitenkin mahdollistaa sen, ettei valaistusta tarvitse aktiivisesti miettiä tai kiinnittää siihen huomioita. Vasta tällöin voidaan puhua aidosta älyvalaistuksesta. Älyvalaistus siis elää mukana arjen askareissa ja sisustuksessa.
Meillä Philips Huen käyttö on osoittanut, että älykodin laitteet voivat olla huomaamattomia ja sisustukseen sopivia. Älyvalaistuksella voidaan tukea kodin sisustusta erilaisilla väriasetuksilla tai automatisoimalla valojen syttymisajankohtia. Hue on tuonut markkinoille myös vaativammankin sisustajan makuun sopivia valaisimia. Tavallisissa valaisimissa voidaan käyttää myös Huen omia polttimoita, joita saa usealla erilaisella kannalla. Valaisimet, joissa ei ole ollut aikaisemmin himmennysmahdollisuutta, voidaan himmentää Huen omilla polttimoilla. Jo muutamalla pienellä muutoksella kodin sisustukseen saa joustavuutta ja säätömahdollisuuksia.
Hinta älykodista on muutama pieni laite, kuten Huen silta, katkaisimet ja liiketunnistin. Muotokieleltään laitteet ovat kuitenkin suhteellisen huomaamattomia ja ainakin oma silmäni on jo tottunut näihin. Osa automatisaatiosta ei edes vaadi näkyviä laitteita, vaan niitä hallinnoidaan muilla tavoin. Toki älykoti vaatii muutaman esillä olevan vempaimen lisää, mutta mielestäni vaihtokauppa on sen arvoinen.
Mitä jäätiin vielä kaipaamaan?
Philips Hue on erinomainen älyvalaistusjärjestelmä kevyeen automatisaatioon. Huen säätömahdollisuudet ovat kuitenkin rajalliset, joten ihan nörttitason säätöihin sillä ei vielä pääse, vaan vaatii avukseen jonkin muun ohjelmiston. Otetaanpa esimerkki: Huen avulla voidaan asettaa herätysvalo tiettyyn kellonaikaan ja tiettyyn päivään. Voit herätä viikonloppuna vaikka klo 9:00. Muuhun Huen omilla säädöillä ei vielä päästä. Lisäämällä Huen johonkin kotiautomaatiopalveluun, voit asettaa lisäehdoksi esimerkiksi, että herätys tapahtuu viikonloppuna klo 9:00 vain jos ei sada vettä.
Jessen seuraava viikonloppuprojekti onkin Home Assistant -ohjelmistolla leikkiminen. Kyseessä on avoimen koodin kotiautomaatiopalvelin, joka tukee monia eri älylaitteita. Sen käyttö vaatii kuitenkin koodaustaitoa, joten ohjelmisto ei sovi ihan jokaiselle, varsinkin jos kaikki hyöty halutaan irti. Tämän ohjelmiston käyttöönotto kuitenkin mahdollistaa tällaisten ehdollisten säätöjen tekemisen ja kytkemisen esimerkiksi sää- tai lämpötilatietoihin.
Kodin älyvalaistukselta toivomme siis vielä suurempaa automatisaatiota ja skenaarioiden luomismahdollisuuksia. Huen valojen kanssa joudumme vielä liikaa tekemään itse valojen sytyttämistä ja säätämistä. Esimerkiksi liiketunnistimeen ei voi asettaa aamulle ja illalle erilaista valoasetuksia, vaan ainoastaan päivä- ja yöasetukset on mahdollista eriyttää. Liiketunnistimen herkkyydessä on myös ongelmia jos valo sammuu kun olet lähellä tunnistinta. Tällöin saattaa olla ettei valo syty, vaikka olisit tunnistimen kantoalueella hetken päästä.
Käytännössä huomasimme myös, että valoa ei saa millään pysymään päällä asetettua aikaa pidempään, vaikka hääräisit valon alla. Tämä tuli vahingossa testattua, kun Jesse kokosi eteisessä vessan allaskaappia. Asettamassamme sammumisajassa valo alkoi himmetä, mutta liikkeestä syttyi uudelleen täyteen tehoon. Tätä himmenemisvaihetta ei voinut ohittaa. Toki olisimme voineet sovelluksesta asettaa, että valo palaa päällä esimerkiksi yhtäjaksoisesti 15 minuuttia. Tämä kuitenkin vesittää ajatuksen älykkäästä valaistuksesta, koska idea on juuri se, että valaistus ennakoi meitä, eikä vaadi meiltä lisätoimenpiteitä.
Ajan myötä haluamme myös laajentaa älyvalaistuksen älykodiksi. Ja tämä ei onnistu vain Philips Huen avulla. Tavoitteena on koti, joka osaa ajatella itse ja toimia tiettyjen asetettujen skenaarioiden ja toimintamallien mukaan. Plussaa jos näitä skenaarioita voidaan asettaa runsaasti ja yksityiskohtaisesti.
Todellisen älykodin ominaisuuksia on esimerkiksi kosteutta mittaavat anturit, jotka varoittavat rakenteita uhkaavista homevaurioista tai muut vuotovahdit. Automaatio voi myös osata säätää huoneiden lämpötilaa tai ilmanvaihtoa. Lähtökohtaisesti tarkoitus on, että kodin laitteita voidaan säätää etänä ja, että koti voidaan ohjelmallisesti asettaa tekemään toimenpiteitä itsenäisesti. Tämä voi parhaimmillaan lisätä asumismukavuutta, laskea asumiskustannuksia ja turvata omaisuutta vesivahingoilta. Ei kuulosta ainakaan minusta kauhean huonolta idealta!
2 thoughts on “Philips Hue ja kodin älyvalaistus sisustajan silmin”