Talo ilman katkaisijoita? – Kokemuksia Huesta

Perinteinen valokytkin.

Lähes vuoden käyttökokemuksen jälkeen, meillä alkaa olemaan Philips Huesta riittävästi käyttökokemusta ja kodin älyvalaistuksen lopputulos alkaa pikku hiljaa selkeytymään. Ennakko-oletukset älyvalaistuksesta on nyt rikottu ja olemme saaneet aitoja kokemuksia älyvalaistuksen toimivuudesta. Kirjoitin jo aiemmin, että markkinoinnissa panostetaan jopa vääriin asioihin. Älyvalaistuksen tehtävänä on toimia enemmänkin arkea helpottavana teknologiana, eikä väri-iloittelevana diskona.

Epäilin aluksi vahvasti myös Huen katkaisimia. Nyt 9 kuukauden käytön jälkeen tämä mielipide on kääntynyt täysin päälaelleen. Kun älypolttimot laitetaan perinteisille polttimoille suunniteltuihin valaisimiin tai älyvalo suoraan katon valaisinpistoriaan, perinteisten sähkökytkinten merkitys valojen ohjauksessa hämärtyy. Seinillä olevat perinteiset valokatkaisimet oikeasti katkaisevat sähkön kulun. Tällä voidaan ohjata valo vain pois tai päälle. Sillä ei voi himmentää valoa saati säätää valaisimen lämpötilaa.

Esimerkiksi jos menen makuuhuoneeseen ja huoneessa on hämärää, hamuan automaattisesti valokatkaisinta. Huen kanssa ongelma on, että valo ”on jo päällä”, koska tavalliseen valokytkimeen ei koskaan tulisi koskea, vaan virran pitää olla aina ”päällä” -asennossa. Mikäli haluan laittaa valon päälle perinteisestä katkaisijasta ja ohittaa Huesta säädetyn ohjauksen, joudun perinteisestä valokatkaisijasta ensiksi laittamaan valot ”kiinni” ja taas ”auki”, jolloin ohitan aiemmin Huella asetetut valon säädöt.

Hyvä puoli Huessa on juuri se, että siinä voi asettaa jokaiselle valaisimelle oman ”syttymisasetuksen”. Tämä tarkoittaa sitä kun valaisin saa virtaa, on siinä tietty esiasetettu himmeys ja värilämpötila. Edellisen kappaleen tilanne on siis periaatteessa ihan suunniteltu käyttötapaus ja Hue tukee tätä. Huono puoli tässä on toki se, että jos sattuu sähkökatko niin sähköjen palattua asunnon kaikki valot ovat päällä ja itse voi olla pois kotoa. Yksittäinen valaisin ei voi tietää mikä oli ”sähkökatkon” syy. Oliko se katkaisijasta suljettu sähkö, vai oikea sähkökatko. Kun valaisin saa virtaa, se vain noudattaa tyhmästi sille asetettua käskyä ja toteuttaa määritellyn syttymisskenaarion.

Hue syttymisasetukset.

Tämän syttysmisasetuksen myötä ongelma ei lähtökohtaisesti ole valojen päälle laittaminen vaan niiden sammuttaminen. Jos sammutan valot perinteisestä katkaisimesta poistuessani huoneesta, eivät valot enää tottele mitään älyvalaistusjärjestelmän kautta lähetettyä käskyä. Valaisin ei saa sähköä, joten se ei voi ottaa vastaan käskyjä.

Tästä aloinkin miettimään onko katkaisijat oikeasti tarpeellisia? Voisiko omakotitalon nykypäivänä rakentaa kokonaan ilman perinteisiä katkaisijoita ja miten se vaikuttaisi hintaan?

Mitä jos jätetään valokytkimet pois?

Tämä osuus on kieleltään teknisempää, jotta asia olisi teknisesti mahdollisimman oikein. Käytän tässä termiä kytkin kuvaamaan valokatkaisijaa, koska se on virallinen tekninen termi. Kytkimiä voi olla monenlaisia, tässä tekstissä käytetään mm. termejä kruunukytkin, kutoskytkin ja 6+6 kytkin. Näiden ero on teknisessä toteutustavassa, ulkoisesti kaikkia eroja ei voi havaita. Todennäköisesti jokaisessa isommassa asunnossa on kaikkia näitä kytkimiä. Muita teknisiä termejä ovat mm. kojerasia ja valaisinpistorasia. Sähköalan verkkokaupasta voi etsiä näillä termeillä oikeat tuotteet.

Lähdinkin laskemaan nykyisen asuntomme sähkötöiden karkeaa hintaa valokatkaisijoiden osalta. Emme ole puhumassa katossa olevien valaisinpistorasioiden poistamisesta, vaan ainoastaan seinillä olevat kytkimet ovat poistolistalla. Varoitan, että laskelma ei ole sentin päälle, enemmän suuntaa-antava. Pyrin huomioimaan kulut, mitä muodostuu sähköjen vetämisestä katon kojerasiasta seinään kytkimelle.

Aloitin laskemalla meidän asunnon valokatkaisijoiden määrän. Koska osa kytkimistä on useamman kytkimen ryppäissä, laskin samalla myös yksittäiset sijainnit, joissa kytkimiä on. Katsoin hinnat sähkötukkuhinnastosta ja lisäsin sellaisen katteen millä sähköliike voisi ne omakotitalon rakentajalle myydä. Varmistin muutamien tuotteiden hinnan vielä suurehkosta verkkokaupasta ja laskemani hinnat olivat linjassa, pääosin hieman halvempia kuin kyseisen verkkokaupan kuluttajahinnat.

Nykyisessä 86 m2 neliössämme kytkimiä tai kytkinryhmiä on 12:ssa eri paikassa. Kytkimiä itsessään on 17 kappaletta. Suurin osa on sijoitettu yksinään, mutta muutamassa paikassa on kaksi kytkintä. Olohuoneessa on jopa 4 kytkintä päällekkäin. Muutama kytkin on kaksiosainen.

Laskin jokaiselle kytkinryhmän sijainnille sähköosien hinnan siten, että katosta tulee näihin kohtiin yhteensä yksi 2,5 metrin muovinen asennusputki (JM20), sekä 3 metriä 3*1,5 MMJ:tä (sähköjohtoa). Jokaista kytkintä kohden asennetaan yksi kojerasia ja niihin vedonpoistonysät. Vierekkäin oleviin kytkimiin menee lisäksi kojerasian liitäntäpalat. Kytkimiä tulee 11 kpl normaaleja kutoskytkimiä, 4 kpl kruunukytkimiä ja 2 kpl 6+6 kytkimiä, eli kaksiosaisia. Lisäksi peitelevyt.

En ole sähkäri, joten listalta saattaa puuttua vielä joitain olennaisia osia. Ainakin MMJ:tä menee oikeasti enemmän, sitä on laskettu nyt vain yksi veto jokaiseen kytkinryhmään. Lisäksi tarvittaneen muoviputken liitoksia ja kaaria.

Näillä laskuilla sain tämän asunnon valokatkaisimiin kuluvien osien hinnaksi n. 207 euroa (sis.alv). Tämä on siis kuluttajahinta, joka on lähellä sitä minkä joutuisin urakoitsijalle maksamaan pelkistä osista. Tähän tulee toki päälle vielä työn hinta. Työ vähintään tuplaa tämän summan.

Nyt tiedämme mitä perinteisten valokatkaisimien pois jättäminen säästäisi. Mutta miten tämä ratkaistaan älykodissa?

Helpoin tapa on laittaa vastaaviin paikkoihin älyvalaistuksen ohjaukseen sopivat älykatkaisimet. Pelkästään sähköosien hinnalla saa 11,6 kpl Philips Huen 17,90 euroa maksavia katkaisijoita. Tämähän tulee vain teipillä tai magneetilla kiinni seinään, eikä vaadi mitään sähkötöitä. Toisin sanoen tällä rahalla saisi jokaiseen nykyisen kytkinryhmän tilalle (nyt 12 sijaintia) Huen oman älykatkaisimen. Riittääkö tämä?

Valitettavasti 12 älykytkintä nykyisten kytkimien sijainneissa ei välttämättä riitä. Kuten jo kirjoitin, esimerkiksi olohuoneessa on 4 kytkintä vierekkäin, joten tätä ei voi korvata vain yhdellä Huen katkaisimella. Toisaalta jokaiseen olemassaolevaan sijaintiin ei välttämättä älykatkaisinta tarvita. Joissain tapauksissa on esimerkiksi mahdollista korvata kaksi kytkintä yhdellä älykatkaisijalla.

Älyvalaistuksella muokattavuutta

Älykodin hyöty on sen muokattavuudessa. Katkaisimet voi käyttökokemuksen myötä sijoittaa juuri sinne missä niitä eniten tarvitaan. Kaikkea ei voi ja tarvitse suunnitella piirustuspöydällä ennen sähkötöiden aloittamista. Vasta asumisen myötä huomaa todelliset tarpeet ja älykatkaisijoita on todella vaivaton siirtää, poistaa tai hankkia lisää.

Älyvalaistuksen muokattavuuden isoin hyöty tulee siitä, että yhdellä katkaisimella voidaan säätää useita valoja kerrallaan. Esimerkiksi meillä alakerran keittiö-ruokailutila-olohuone kokonaisuus on sähkötöissä jaettu neljään eri valaisinryhmään. Jokaiselle ryhmälle on omat perinteiset kytkimensä. Tämä on päätetty sähköjä tehdessä, eikä jälkikäteen yksittäisen valaisinpistorasian siirto toiseen ryhmään ja kytkimeen ole helppoa.

Älyvaloilla toteutettuna voin yhdellä napin painalluksella laittaa kaikki alakerran valot päälle tai pois. Yksittäisiä valaisimia ei ole etukäteen sidottu mihinkään ryhmään. Tarpeen mukaan voin luoda skenaarion, jossa syttyy vain olohuoneen valot. Tai olohuoneen ja ruokailutilan valot. TV:tä katsellessa haluan ehkä sammuttaa osan olohuoneen valoista. Muokkausmahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Huen katkaisimen mahdollistamat skenaariot.

Esimerkiksi Huen omalla katkaisijalla voidaan yhteen nappiin luoda 5 erilaista skenaariota. Katkaisinta painetaan 1-5 kertaa ja jokainen painallus vaihtaa skenaariota. Näin etenkin isomman tilan tunnelmien vaihtaminen on todella nopeaa ja paljon muunneltavampaa kuin perinteisin valokytkimin ja himmentimin.

Olen nyt noin kuukauden testannut liiketunnistinta. Monen kytkimen voi korvata liiketunnistimella eikä sen kustannus käytännössä eroa älykytkimestä. Esimerkiksi pikkuvessa, tuulikaappi ja eteinen ovat kaikki loistavia sijainteja liiketunnistimelle. Valoa saadaan kun huoneessa asioidaan, eikä katkaisinta tarvitse etsiä. Valo ei myöskään jää vahingossa päälle.

Hue Liiketunnistin.

Joskus satunnaisesti siivotessa tai vaikka remppaa tehdessä voi puhelimesta laittaa toisenlaisen, kirkkaamman asetuksen päälle. Arkikäytössä kuitenkin moneen tilaan riittää liiketunnistimen käynnistämä skenaario.

Haasteet

Yksi haaste koko talon älyvalaistuksen rakentamisessa on tietyt rajoitteet. Esimerkiksi yhteen Huen siltaan voidaan kytkeä vain 50 eri valaisinta. Kuulostaa paljolta, mutta kun tarkoitus on suunnitella älykoti, tulee maksimimäärä nopeasti täyteen. Etenkin jos kaikki omakotitalon valaisimet ja ulkovalot kytketään tähän. Ja miksei kytkettäisi? Ei ole järkeä toteuttaa puolittaista älyvalaistusta. Lisäksi yksi Huen silta tukee vain 12 eri ”lisävarustetta”. 12 lisävarustetta ei edes riitä kaikille katkaisijoille ja liiketunnistimille pienemmässäkään kokonaisuudessa.

En ole vielä selvittänyt voiko siltoja olla monta ja jos voi, miten nämä toimivat toistensa kanssa.

Toki Philips Hue on käytöltään ja käyttöliittymältään hyvin simppeli eikä mahdollista esimerkiksi liiketunnistimen suhteen kovinkaan monipuolisia säätöjä (mainittu aiemmin täällä). Tästä syystä olen testannut Home Assistant -älykotiohjelman käyttöä, joka mahdollistaa paljon monipuolisempien asetuksien tekemisen. Home Assistant mahdollistaa eri tekniikoiden sekoittamisen keskenään. Esimerkiksi Hue toimii vain Hue-yhteensopivien laitteiden kanssa, mutta markkinoilla on muitakin tekniikoita ja valmistajia.

Älykodeissa käytetään tyypillisesti Zigbee-, Z-Wave- ja Wi-Fi-tekniikoihin pohjautuvia järjestelmiä. Philips Hue käyttää Zigbee-tekniikkaa, mutta on hyvin suljettu järjestelmä, eikä ilmeisesti toimi kovin hyvin yhteen muiden Zigbee-tuotteiden kanssa, ellei ne ole erikseen rakennettu Hue-yhteensopiviksi. Home Assistant, Cozify ja muut älykodin ohjausjärjestelmät mahdollistavat eri tekniikoiden sekoittamisen ja ohjaamisen yhdellä järjestelmällä. Näin muun muassa älykatkaisimien ja liiketunnistimien valikoima on paljon laajempi ja osin myös edullisempi.

Home Assistantissa ei käsittääkseni ole mitään rajoituksia siihen kytkettyjen laitteiden määrän suhteen. Tämän lyhyen parin viikon testailun perusteella uskon, että tämä on oikea järjestelmä lähteä kehittämään koko kodin ohjausta. Tulen kirjoittamaan lisää kokemuksia ja vinkkejä Home Assistantin käytöstä ja eri tekniikoiden sekoittamisesta.

Entäs muut kuin älyvalaisimet?

Haaste-osioon kuuluu myös muut design-valaisimet ja niiden ohjaus. Jos perinteiset katkaisijat poistetaan, niin miten ei-älyvalaisimia ohjataan?

Älyvalaisimien kirjo on kasvanut aivan viimeaikoina huomattavasti. Esimerkiksi Philips on tuonut Hue-sarjaan paljon design-valaisimien suuntaan meneviä tuotteita ja vaihtoehdot tuntuvat kasvavan jatkuvasti. On kuitenkin ymmärrettävää miettiä vaihtoehtoisia menetelmiä valaisimien ohjaukseen ja tehdä järjestelmästä mahdollisimman yhteensopiva kaikenlaisten valaisimien suhteen.

Helpoin tapa ohjata järjestelmän ulkopuolisia lamppuja on vaihtaa niihin älypolttimot. Älypolttimoita saa ainakin E27, E14, GU10 ja GU5.3 kannoilla. Jotkin halogeeneissa käytetyt kannat taitavat vielä puuttua markkinoilta, mutta edellämainituilla pärjää hyvin pitkälle.

Valaisimissa, etenkin design-valaisimissa, on viime vuosina yleistynyt sisäänrakennetut led-valaisimet. Tyypillisesti erilaisiin muotoihin taivutettu led-nauha. Näiden korvaaminen älypolttimoilla on haastavaa, ellei mahdotonta. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kyseistä valaisinta voisi käyttää älyvalaistuksen ohjastamana. Tällaisen valaisimen ohjaukseen on käytettävä älyrelettä. Rele on laite, joka asennetaan sähköjohdon väliin ja se katkoo sähkön kulkua. Vähän samoin kun perinteinen valokytkin katkoo sähkön kulkua, mutta nyt se työ siirretään älyreleen tehtäväksi. Älyreleitä on saatavilla useina erilaisina versioina ja yleisimmillä älykotien ohjaustekniikoilla. Rele voidaan sijoittaa joko sähkökeskukseen DIN-kiskoon, tai kattoon kojerasiaan. Tämä on mahdollista asentaa kojerasiaan myöhemminkin, eikä se vaadi asennustöitä sähkötöiden teon yhteydessä. Korkeintaan rakennusvaiheessa tulee varmistaa riittävän suuret kojerasiat, joihin releen mahtuu asentamaan myöhemminkin.

Älyvalaistus ei oikeilla ratkaisuilla ole mikään mahdoton rasti teknisesti tai rahallisesti. Nykyisin tekniikoin älyvalaistus ei ole edes suljettu järjestelmä, vaan oikeilla ohjauslaitteilla eri valmistajien laitteet ja eri tekniikat saadaan keskustelemaan keskenään ja älykoti on yhteensopiva myös tulevaisuuden tarpeita varten. Rakennettava kotimme tullaan 95 % todennäköisyydellä rakentamaan ilman perinteisiä valokatkaisijoita.

Jaa artikkeli kaverille:

4 thoughts on “Talo ilman katkaisijoita? – Kokemuksia Huesta

  • Onko älylukkojen hankkimista mietitty? Rollock:ia on näkynyt ainakin rivitaloissa.

    • Ei varsinaisesti. Olen jonkun verran katsonut lukkoja, mutta en ole ihan varma mikä sen hyöty olisi osana muuta kotiautomaatiota ja toisekseen ehkä pelkään kuitenkin turvallisuuspuolta tässä. Ehdottomasti sähkölukko, mutta tarvitseeko sen olla yhteydessä muuhun kotiautomaatioon? Ehkä tämäkin on osa niitä ennakkoluuloja ja -pelkoja, ja hyödyt huomaa vasta käyttökokemuksen myötä.

      Kaverilla on ollut jokusen vuoden Yale Doorman. Tämä vaikuttaa aika fiksulta, avaimet voi unohtaa kokonaan, sisään pääsee pinkoodilla. Lisäksi esim. loman ajaksi voi antaa kukkien kastelijalle tilapäisen pinkoodin. Erittäin kätevän oloinen kokonaisuus.

      Rollockkiin en ole törmännyt aiemmin. Danalockia vähän vilkuilin joskus, tämä kait asennetaan vääntönupin tilalle/päälle. Tosissaan en ole kuitenkaan näitä pohtinut.

      Ehkä turvallisuushuolikin on turha. Taloon pääsee varmasti sisälle helpomminkin kuin hakkeroimalla sähkölukon. Toisaalta ovien avaamista voi älykodissa seurata myös magneettisella ovikytkimellä, joten suora yhteys lukkoon ei välttämättä tuo tähän mitään lisää. Ainut mitä äkkiseltään keksin olisi se että oven avaajan perusteella voisi käynnistää erilaisia skenaarioita, esim. erilainen valaistus. Mutta kotona olijat tiedetään muutakin kautta, ei siihen lukon tietoa tarvita.

  • Talo jossa ei ole katkaisijoita onkin itselleni ihan uusi konsepti! Ja älypolttimoistakaan en ole aiemmin kuullut. Meillä on talon rakentaminen aluillaan täällä Jyväskylässä ja jossakin vaiheessa myös tuo valaistussuunnittelu tulee toki ajankohtaiseksi. Tuo että pääsee vaikuttamaan esimerkiksi himmeyteen entistä paremmin kuulostaa hyvältä.

Leave a Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Villa Uitto - 2020 ->