Älykodin automatisaatio osa 2. Home Assistant ominaisuuksien esittely

Home Assistant puhelimessa.

Aluksi käyn läpi Home Assistantin terminologiaa ja toimintoja. Terminologia on pitkälti sama kuin Huessa, mutta Home Assistant on ominaisuuksiltaan monipuolisempi. Tämän vuoksi alussa kesti hetki päästä kärryille.

Aloitetaan suoraan raskaasta päästä, eli automaatioista. Automaatioiden teossa ylämenussa näkyy neljä välilehteä:

  • Piirustukset (Blueprints)
  • Automaatiot (Automations)
  • Tilanteet (Scenes)
  • Skriptit (Scripts)

Tilanteet

Suosittelen käyttämään tilanteita vastaavasti kuin Huen scenejä eli tänne voi luoda erilaisia valoasetuksia, joita tarvitaan erilaisissa hetkissä pitkin päivää.

Esimerkiksi meillä on olohuoneeseen luotu kolme erilaista tilannetta:

  1. himmeä
  2. puolihimmeä
  3. kirkas

Näitä voi helposti käyttää yhdellä napin painalluksella erilaisissa tarpeissa, esimerkiksi iltaisin himmeämpää ja siivotessa kirkkaampaa.

Automaatiot ja skriptit

Itselläni kesti pitkään tajuta mikä ero automaatioilla ja skripteillä on. Lisäksi automaation ja skriptin asetussivut näyttävät päällisin puolin samoilta. Lopulta huomasin kuitenkin pieniä eroja.

Skriptin ja automaation isoin ero on siinä mikä niitä triggeröi. Automaatio suoritetaan esimerkiksi liiketunnistimen tai kellonajan avulla. Se on nimenomaan automaatio, joka suoritetaan automaattisesti kun jotain tapahtuu.

Skripti taas ajetaan manuaalisesti. Se mahdollistaa tilanteita monimutkaisempien toimintojen teon, mutta sitä ei ajeta automaation tapaan automaattisesti.

Skriptillä voidaan tehdä useita asioita kerralla, mutta toisaalta siihen ei voida asettaa mitään lisäehtoja. Automaatiossa voi taas olla useita lisäehtoja. Esimerkksi liiketunnistimen liike aiheuttaa toimenpiteitä vain tiettyyn kellonaikaan. Sekä automaatiolla että skriptillä voidaan aktivoida tilanne tai useampia tilanteita.

Skripti on tavallaan useamman asian tekeminen samaan aikaan. Se on valmiiksi asetettu erilaisten toimintojen sarja, joka voidaan laukaista manuaalisesti tai vaikkapa osana jotain automaatiota.

Piirustukset

Piirustusta voisi luonnehtia taas automaation luonnokseksi. Täällä on erilaisia luonnoksia, joiden pohjalta voidaan rakentaa automaatioita. Piirustuksia voi ladata netistä lisää toisilta käyttäjiltä.

Itse en ole näihin vielä tutustunut tai testannut ihmeemmin. Tykkään rakentaa automaationi itse alusta asti.

Suositukseni

Kuten jo yllä kirjoitin, suosittelen käyttämään tilanteita hyvin vastaavasti kuin Huen scenejä. Lähinnä nämä molemmat ovat erilaisia valaistuksia erilaisiin tilanteisiin.

Valmiiksi luotuja tilanteita on helppo käyttää automaatioissa tai kojelaudoilla. Esimerkiksi jokaista yksittäistä valaisinta ei tarvitse automaatioon säätää erikseen, vaan automaatioon voidaan laittaa esimerkiksi tilanne ”Olohuone Kirkas”. Kojelaudalle voi myös lisätä tilanteet, jolloin kojelaudalta voi nopeasti aktivoida yleisimmin tarvittavat valaisuasetukset yhdellä napin painalluksella.

Skripteissä minulla on tällä hetkellä lähinnä mediatoimintoihin liittyviä asioita, jotka ovat vaatineet hieman koodausta. Näin olen saanut asiat talteen ja voin laukaista ne kojelaudalta tai voin lisätä niitä automaatioihin.

Minulla on myös yksi valaistukseen liittyvä skripti ”Alakerta pois”, joka säätää useampaa valaisinta kerralla. Tämän voisi rakentaa yhtä hyvin tilanteena, eikä skriptiä ole pakko käyttää. Skriptin etuna on se, että voin lisätä esimerkiksi lisäksi mediatoimintojen sammumisen tai muun vastaavan toiminnon.

Tätä ”Alakerta pois” -skriptiä käytänkin automaatiossa, joka sammuttaa valot puoliltaöin. Ei olisi ollenkaan hullumpaa lisätä siihen TV:n sammuttaminen, ettei se vahingossa jäisi päälle.

Kojelaudat

Home Assistant mahdollistaa erittäin monipuoliset Kojelaudat (Dashboard), joita voi muokata mieleisekseen. Kojelaudalle voi laittaa nähtäväksi esimerkiksi anturien arvoja, kuten lämpötiloja. Esimeriksi Huen liiketunnistin pitää sisällään myös valoisuus- ja lämpötila-anturit. Kojelautaan voi myös luoda painikkeita, joilla voi ohjata valoja, aktivoida tilanteita tai ajaa skriptejä.

Meidän etusivun kojelauta on toistaiseksi sotkuinen, koska se sisältää käytännössä kaikki asunnon valot yhdellä näkymällä sekä sääpalvelusta saatavan ulkolämpötilan. Lisäksi meillä on muutama lisäsivu: alakerta, yläkerta ja media. Näihin on koottu hieman tiiviimmin usein tarvittavat valot ja tilanteet. Mediasivulta voi laukaista tarvittavat skriptit television katsomiseen tai musiikin kuunteluun sekä ohjata äänenvoimakkuutta.

Home Assistant kojelauta.
Etusivu
Home Assistant alakerran kojelauta.
Alakerta, valojen ohjauksia
Home Assistant kojelauta, Media-sivu.
Media-sivu, volyymien säätö

Samat kojelaudat näkyvät myös matkapuhelimessa. Osa napeista näyttää tietokoneella kojelaudassa tyhmältä, koska ne on toteutettu isoina juuri puhelimen käyttöä ajatellen, esimerkiksi volyyminapit ja valojen ohjaukset näkyvät isoina kortteina.

Home Assistant alakerran kojelauta mobiilissa.

Home Assistant kojelauta, Media-sivu mobiilissa.

Kojelaudalta voi myös nähdä historiatietoa kaikista antureista. Esimerkiksi lämpötila-anturista näkee lähiajan trendikäyrän, sekä valoista näkee milloin ne ovat olleet päällä tai pois päältä.

Home Assistant lämpötilamittarin historiatieto, trendikuvaaja.
Eteisen lämpötilakäyrästä huomaa kuinka edellisenä iltana oli ulko-ovi pitkään auki

Lokikirja

Lokikirjaan jää tieto kaikesta mitä kotona tapahtuu. Aina kun jokin valo sammuu tai menee päälle jää siitä tieto lokiin. Lisäksi historiatieto löytyy myös kojelaudan kautta yksittäisen laitteen tiedoista.

Home Assistant lokikirja.

Lokitietoa tarvitsee välillä automaatioita luodessa ja testaillessa. Yksittäisen laitteen lokitiedon tallentamisen lisäksi lokitiedot kuvaavat myös automaatioiden toimintaa. Tiedoista näkee tarkasti kun jokin valo menee päälle ja aiheuttiko jokin automaatio sen.

Esimerkiksi yo. kuvassa näkee hyvin meidän eteisen liiketunnistimen toiminnan. Ensin havaitaan liikettä, tämä triggeröi automaation, joka sytyttää valon sekä asettaa apurikytkimen ”Eteisen liike havaittu” päälle. Samalla menee päälle huone Eteinen, sekä Huen zone Alakerta, koska näissä oleva valo on päällä. Vastaavasti liikkeen loputtua 15 sekunnin päästä toinen automaatio sammuttaa samat kohdat.

Historia

Kojelaudan lisäksi kaikkien laitteiden historian näkee omalta historia-välilehdeltä. Näkymää voi suodattaa haluamaltaan aikajaksolta.

Home Assistant kaikkien laitteiden historiakuvaajat.
Kaikkien laitteiden historiajana

Tässä vielä yksittäisen valaisimen historiatieto kojelaudalta avattuna:

Home Assistant yksittäisen laitteen historiajana.
Yksittäisen laitteen historia

File Editor

Täältä löytyy tekstimuotoiset konfiguraatiot. Pääasiassa näihin ei tarvitse koskea, vaan automaatiot, skriptit ja tilanteet voidaan tehdä asetuksista visuaalisen käyttöliittymän kautta. Joissakin tapauksissa kuitenkin voi olla, että YAML-koodilla pystytään toteuttamaan hieman monimutkaisempia asioita. Toki jos koodauskieli on itselle tuttua voi muokkaus joka tapauksessa olla helpompaa YAML-koodilla file editorissa.

Home Assistant YAML-koodia automaatioista.

Lisäksi joitakin julkaistavia uusia ominaisuuksia ei luoda heti visuaaliseen käyttöliittymään ja joissakin tapauksissa joutuu tekemään pieniä muutoksia suoraan konfiguraatio-tiedostoihin.

Kaikki tehdyt automaatiot, skriptit ja tilanteet löytyvät myös täältä. Jos siis olet tehnyt automaation visuaalisten asetuksien puolelta, Home Assistant muuttaa sen YAML-koodiksi ja tallentaa tänne. Tiedostoista voi käydä katsomassa luomiaan automaatioita ja tarvittaessa muokata niitä myös tätä kautta.

Integraatiot

Home Assistantin valikoimista löytyy todella laaja listaus integraatioita erilaisiin palveluihin. Kun Home Assistant otetaan ensimmäisen kerran käyttöön, se skannaa verkosta löytyvät laitteet ja lisää ne integraatioihin. Esimerkiksi meillä se löysi suoraan kaikki tarvittavat laitteet, eikä niiden liittämiseksi tarvinnut nähdä juurikaan vaivaa:

  • Google Cast
  • Logitech Harmony
  • Sää (Norjan ilmatieteenlaitos)
  • Philips Hue

Mikäli tähän halutaan lisätä jotain muuta mitä ei verkossa näy tai muutoin halutaan luoda jotain lisäintegraatioita, niin erilaisia palveluja löytyy erittäin paljon. Kokonaisen listan löydät täältä https://www.home-assistant.io/integrations/

Huom! Jotkin integraatiot saattavat vaatia maksullisen Nabu Casa -tilauksen. Esimerkiksi Google Assistant tai Amazon Alexa eivät löydä sinun kotiverkossa olevaa laitetta, vaan Home Assistant tulee kytkeä Nabu Casa -palveluun. Tällöin esim. Google Assistant osaa lähettää käskyjä Nabu Casa -palvelun kautta sinun kotiisi.

Alueet ja ryhmät

Home Assistanttiin voidaan luoda erilaisia alueita. Tyypillisesti erilaiset alueet ovat huoneita. Näin esimerkiksi huoneessa olevia valoja voidaan käskyttää yhtenä kokonaisuutena.

Esimerkiksi alla olevasta kuvasta näkyy, että olohuoneessa on lukuvalo päällä. Samalla koko olohuone-alueen kytkin näyttää, että olohuoneessa on jotain päällä. Mikäli valo olisi laitettu päälle alueen kytkimestä, olisi kaikki huoneen valot syttyneet päälle.

Home Assistant alakerran kojelauta.

Tämäkin on tuttua Huesta ja valitettavasti Huen tavoin laite voi kuulua vain yhteen alueeseen kerrallaan.

Onneksi Home Assistantista löytyy ryhmät (Groups), joilla voidaan kytkeä useampia laitteita yhteen. Valitettavasti ryhmät tulee tehdä YAML-koodilla, eikä visuaalista käyttöliittymää tätä varten ole. Lisäksi ryhmän ohjaamiseksi kojelautaan ei saa vastaavaa valosäädintä kuin alueille. Ryhmän säädin on vain on/off-nappi, joka sytyttää valot niiden aiempaan tilaan.

Isompien alueiden valaisemiseen onkin järkevintä käyttää tiloja, jotka tulee toki määritellä etukäteen erilaisiin tarpeisiin.

Ryhmien käyttötarkoitus on lähinnä kerätä tietyn ryhmän tilatiedot, jota voidaan käyttää automaatioissa. Esimerkiksi keräämällä kaikki henkilöt yhdeksi ryhmäksi, voidaan ryhmän Kotona-tila asettaa olemaan kotona, joko kun joku henkilöistä tai kaikki henkilöt ovat kotona. Näin automaatioita on helpompi tehdä koko ryhmän tilatietoon perustuen, eikä automaatioon tarvitse laittaa erikseen jokaista henkilöä tai laitetta.

Home Assistantin esittely videona:

Jaa artikkeli kaverille:
Leave a Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Villa Uitto - 2020 ->