Terassin ja pihan päivitys kesäkuntoon

Kevät ja lumien sulaminen

Kun muutimme nykyiseen rivitalokotiin, ei meillä ollut hajuakaan missä kunnossa takapihan terassi ja piha tulisivat olemaan. Lumien sulaessa nurmikko paljastui lopulta sekä olemattomaksi että huonokuntoiseksi. Nurmikosta voitiin puhua vain nimellisesti, sillä pihan oli vallannut sammal. Terassia ei oltu vuosiin öljytty taikka huollettu. Punaruskea väri oli haalistunut paikoittain aivan harmaaksi. Päätimmekin ottaa pihan kesän ja kevään projektiksi ja miettiä mitä terassille tekisimme.

Terassin pesu

Urakka lähti käyntiin ensinnäkin vajaan 20 m2 terassin pesulla, joka osoittautui valtavaksi projektiksi. Koko terassin oli vallannut puoliksi kompostoituneet lehdet, oksat, hämähäkkien seitit sekä hiekka, kura ja home. Koska muutimme talvella, ei terassin pesu ollut tällöin mahdollista. Peseminen olisi ollut hurjasti helpompaa jos sen olisi päässyt tekemään ilman terassikalusteita. Nyt kalusteita piti siirrellä pois tieltä ja antaa osan terassia ensin kuivua, jotta kalusteita pystyi siirtämään paikasta toiseen. Vannon, että tämän operaation ansiosta aika, joka pesuun käytettiin, oli ainakin kaksinkertainen.

Lisäksi peseminen olisi ollut huomattavasti helpompaa jos käytettävissä olisi ollut painepesuri sen sijaan, että vettä kannettin ämpärissä ja kastelukannussa sisältä useaan kertaan. Itse peseminen hoidettiin pesuaineella ja harjalla. Ostimme kaupasta hieman kapeamman tähän tarkoitukseen olevan irtopään, jonka pystyi kätevästi asentamaan Sinin siivousvarteen. Terassin pesuun löytyy myös rautakaupoista erilaisia erikoisaineita ja homeenpoistajia. Näin jälkiviisaana sanoisin, että meidän terassi olisi kaivannut hieman järeampää ainetta kuin käytetty mäntysuopa, mutta lopputulos oli vähintäänkin tyydyttävä. Jos terassin olisi halunnut öljytä, olisi ehdottomasti alla pitänyt käyttää esipesuun tarkoitettua ainetta. Meidän terassi jäi vielä kaipaamaan pesua homeenpoistoaineella, vaikka mäntysuovalla ja puhtaalla lihasvoimalla pintahomeen aika hyvin irti saikin. Tähän päälle en kuitenkaan lähtisi vielä öljyä laittamaan. Öljyäminen kuitenkin taitaa tämän vuoden osalta jäädä ja homma tehdään mahdollisesti sitten ensi keväänä tästä kokemuksesta viisastuneena ja oikeita pesuaineita käyttäen. Terassin pesuhan ei ole välttämätöntä jos laudat haluaa öljytä. Puhdasta terassia on turha pestä ja pelkkä huuhtelu voikin riittää. Pesu kannattaa kuitenkin tehdä hyvin jos terassilaudoissa on selvää likaa tai hometta.

Nurmikon istutus

Koska nurmikko ei ollut enää pelastettavissa, päätimme, että teemme kokonaan uuden. Noin 10 m2 pihasta tuli 2 kottikärryllistä sammalta ja muuta rikkakasvia ja huonoa maa-ainesta. Tilalle toimme 750 l uutta puutarhamultaa, jonka lisäksi vielä kalkitsimme maan erikseen. Itse nurmikon istutus odotteli toukokuun puolelle, ettei yöpakkasia enää olisi ja maa olisi riittävän lämmin, jotta nurmikon siemenet alkaivivat itämään. Yritimme myös valita sellaisen kylvöpäivän, jonka jälkeen saataisiin hieman sateita ja näin ilmaista kasteluvettä. Etenkin uuden nurmikon istutuksen kanssa saa olla tarkkana, että sitä tulee riittävästi kasteltua. Otollisin aika uuden nurmen istutukselle on yleensä elokuun paikkeilla, jolloin maa on lämmin ja yökosteutta on riittävästi. Nurmikon kylvö onnistuu kuitenkin minä tahansa aikana kun maa on sula. Kevään osalta toukokuu on otollisinta aikaa, koska maassa on vielä kosteutta talven jäljiltä. Keväällä ja kesällä kylvetty nurmikko vaatii huomattamasti enemmän kastelua. Halusimme kuitenkin kesäksi jo jonkinlaisen nurmikon, joten ryhdyimme kevätkylvöön silläkin riskillä, että nurmikkoa joudutaan hanavedellä kastelemaan.

Nurmkon itämisajaksi luvattiin muutama viikko, mutta kunnon nurmikkoa voidaan joutua vielä odottelemaan ensi vuoteen. Nurmikon itäminen riippuu myös siitä kuinka onnistuneet pohjatyöt on tehty ja onko piha saatu tasaiseksi, eikä notkoja ole päässyt syntymään, missä vesi voisi seistä ja näin estää tai hidastaa nurmikon kasvua. Näin ensikertalaisille tämä oli hyvää harjoitusta, jos sitä pihaa olisi tulevaisuudessa hieman enemmän. Kuumeisesti odotimmekin kasvaako meille yhtään nurmea. Muutaman viikon jälkeen odotus lopulta palkittiin ja nurmikko oli selkeästi lähtenyt itämään.

Uusi nurmikko on suhteellisen herkkää, joten olisi hyvä, ettei sen päällä heti käveltäisi. Lisäksi uutta nurmikkoa olisi ensi kertaa hyvä leikata vasta kun nurmikko on 8-10 cm pitkä ja leikkauspituutta tulisi laskea pikku hiljaa 3-5 senttiin. Pituudesta olisi kerralla hyvä pätkäistä vain kolmasosa. Koska uusi nurmi on herkkää, kannattaa ruohonleikkurin terät pitää terävänä, jotta leikkaus vahingoittaa uutta nurmea mahdollisimman vähän.

Kaksi viikkoa yllä olevan kuvan jälkeen, on nurmikon kasvu kunnolla hurahtanut eteenpäin. Meidän harmiksi laitamilta tuuppaa hyvästä pohjatyöstä huolimatta muutama voikukka ja nokkonen, joten olemme päässeet heti kitkemispuuhiin ja nurmikon paikkaukseen. Kaljuun kohtiin olemme laittaneet uutta multaa ja sekaan hieman lisää nurmikkoseosta. Kokonaisuudessan olemme kuitenkin tyytyväisiä lopputulokseen ja, että kaksi ensikertalaista on todellakin saanut nurmikon aikaiseksi!

Kesäkukat

Vanhasta kodistamme mukaan kulkeutuivat 4 kappaletta muutaman vuoden vanhoja tuijia ruukuissaan. Hieman jännitimme miten tuijat talvehtivat ensi kertaa ulkona, koska ne olivat meillä aikaisemmin olleet talvet vain lasitetulla parvekkeella. Muuton vuoksi talvella ostin kaikille havuille omat juuttisäkkihuput, jotka hengittävät mutta suojaavat kasveja talven sekä pahimman kevätauringon. Olikin positiivinen yllätys kun kevätpesun yhteydessä otin säkit pois ja suurin osa tuijista oli todella hyvässä kunnossa talven jäljiltä. Yhden uuden tuijan päädyimme kuitenkin ostamaan.

Suurta kesäkukkakeidasta en tänä vuonna alkanut tekemään, vaikka mieli olisi tehnyt. Päädyin istuttamaan muutamaan istutuslaatikkoon vuorineilikkaa. Neilikoista on ollut hyviä kokemuksia, koska se viihtyy niin etelän kuin pohjoisen pihoilla ja parvekkeilla. Vuorineilikka on kasvutavaltaan serkkujaan mätäsmäisempi ja muutenkin varreltaan hennompi. Väri on herkullisen pinkki ja kukista pitäisi saada nauttia pitkälle kesään.

Katsotaan jos ensi kesäksi pihalle saisi enemmän kesäkukkia ja muita hyötykasveja. Haaveilen edelleen istutusaltaan laitosta, jossa olisi mansikkaa ja vadelmaa. Yrtit taidan suosiolla jättää viisaammille, sillä jokavuotisesta yrittämisestä huolimatta olen ne aina onnistunut tappamaan.

Jaa artikkeli kaverille:
Leave a Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Villa Uitto - 2020 ->